‘Maar er wordt ook echt heel erg goed gekookt’, aldus Edwin Kats over chef-kok Tom Schoonus (33) die er nog maar kort de dagelijkse leiding in de keuken heeft. ‘Ik had dit echt niet verwacht', zegt hij op zijn beurt. ‘We zagen Brabant steeds weer in beeld komen tijdens de presentatie, dus werd daar wel heel zenuwachtig van. We zijn een heel toegankelijk restaurant, hadden een Michelinster niet als doel. Dus al je er dan tóch één krijgt, dan is dat fantastisch. Dit is toch de mooiste waardering.’
Noble Kitchen is naast Restaurant Noble* in ’s Hertogenbosch de tweede zaak van Edwin Kats. Eerder stond Bobby Rust bij Noble Kitchen achter de kachel. Tom Schoonus, voormalig souschef, nam in het voorjaar van 2019 het stokje van hem over. Voor zijn komst naar Brabant was Bobby Rust chef de cuisine bij restaurant Bridges* in The Grand in Amsterdam en chef bij Tante Kee. Eerder werkte hij ook bij Noble.
Tom Schoonus
‘Ongelooflijk dit. Een ster in een totaal nieuw bedrijf. Nieuw concept. Op een golfbaan. Ik werk er net tien maanden… Er waren veel hobbels op de weg; het val niet mee om van iets dat niets is, een goedlopende zaak te maken. En dat op een golfbaan. Je zoekt naar een balans tussen de gasten van buiten en de sporters. We werken er keihard aan en dan is deze onderscheiding, zo snel al, keigaaf. Maar we zijn er volgens ons nog lang niet. Al komen we steeds dichter bij…’ lacht Schoonus.
Schoonus was hiervoor al wel vijf jaar sous-chef van Noble. Daarvoor werkte hij bij Avant-Garde van Groeninge in het Philips Stadion. Schoonus werkte ook bij La Rive al onder Edwin Kats.
Schooltus grijpt nog even terug naar het verlies van Nobel-maître Willem-Jan Klomp die begin december overleed. Pas 40 jaar. ‘Heel verdrietig. Een enorm pittige tijd was het, en is het nog steeds eigenlijk. Zware kerstdagen met het gemis. Zeker ook voor de familie natuurlijk. Maar ook voor het team. Het was prachtig dat hij op het podium genoemd werd tijdens de presentatie. Het is mooi dat we nu met die ster iets positiefs meemaken.’
&