Helaas nooit meer: 'Hallo, met Klaas Dijkstra'

Helaas nooit meer: 'Hallo, met Klaas Dijkstra'

Er is een ster overleden. Een ster die telde voor drie. Superlatieven komen tekort om Jonnie Boer te beschrijven.

Jonnie Boer is met niemand anders te vergelijken. Authentiek, eigenzinnig en een vakman op het allerhoogste niveau in de gastronomie. Hij was onze Nederlandse ster in de Champions League Koken.

Zolang ik in de horecajournalistiek werk, was Jonnie daar. Van de start van ‘zijn’ Librije, zijn weg naar de top, de successen en de tegenslagen, van alles hebben we verslag gedaan. Tientallen koks hebben in zijn keuken het vak geleerd en sommigen zijn inmiddels zelf sterrenchef. Joris Bijdendijk verwoordde het mooi: ‘We staan allemaal op zijn schouders’.

Jonnie was zijn tijd ver vooruit en een echte pionier. Het koken met de seizoenen mee, het werken van kop-tot-kont, met regionale producten, zelf verbouwd, gevist of geschoten. Hij deed het al vanaf het begin. Met hart en ziel, vanuit zijn liefde voor de natuur. Samenwerkingen met boeren en lokale leveranciers om de ingrediënten in zijn keuken zo puur, zo natuurlijk en van zo dichtbij mogelijk te houden. Voor hem was het logisch.  

Hij had al oog voor duurzaamheid en kookte al plantaardig voordat het trendy werd. Als anderen werden genoemd als grondleggers van de Dutch Cuisine of het botanische koken, vond hij dat prima. Het maakte hem niets uit. Hij deed toch wel zijn eigen ding.

Hij zei er nooit wat over, was ook niet zo’n prater. Maar als hij wat zei, sneed het hout of was het grappig. Vaak was het beide. Hij hield ook niet van spreken in het openbaar en als hij geen zin had in een interview of reactie kreeg je zijn voicemail: ‘Hallo met Klaas Dijkstra.’

Ik ga hem missen.

Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.