'Ik denk dat we elk jaar blij mogen zijn dat er een bedeling is van Michelin en dat er ieder jaar weer nieuwe zaken zijn die een ster verdienen. Dat de sterrenregen wat minder is ten opzichte van vorig jaar, hoort er ook bij. Hoe gaaf is het dat we alle twee- en driesterren hebben weten te behouden?' Boerma is ook enthousiast over het feit dat er veel zaken met jonge chefs werden bekroond. 'Ik ben motivator van jonge talenten, dus ik vind dit heel leuk. Ook mooi dat de zaken die al een ster hadden en zijn verhuisd, hun waardering hebben weten te behouden. Heel veel leuke dingen dus. Ik zei vanmorgen al voor de grap dat ik hoop dat de gids niet wordt gedrukt met mijn sterren erin, want dat had ik de zaak weer moeten openen.'
Sluiting De Leest
Over de sluiting van driesterrenrestaurant De Leest zei Boerma eerder tegenover Misset Horeca: ‘Het nemen van die beslissing was ontzettend heftig, want ik stap uit een wereld waaraan ik verslaafd ben geraakt; de erkenning, de sterren en de magie die daar omheen hangt. Maar ik ben ook van mening dat als je ergens mee stopt, er altijd iets moois voor terug kan komen.’
Nieuwe generatie
Of de druk van de sterren iets mee te maken had met de beslissing? ‘Nee, ik heb de druk van de sterren juist altijd nodig gehad. Ik ben ook verslaafd geraakt aan die spanning. Maar toegegeven, ik ben ook geen twintig meer. De nieuwe aanwas aan jeugd is zo ongelooflijk goed. Ik maak plaats voor die nieuwe generatie, ondanks dat ik nu zelf nog zo energierijk ben. Maar ik heb me wel eens afgevraagd hoe lang ik dit leven nog kan volhouden.’