Sterwinnaar Hans Derks van Versaen ging twijfelen na Bib-verlies

Sterwinnaar Hans Derks van Versaen ging twijfelen na Bib-verlies

Hans en Susan Derks van Versaen in Ravenstein staan nog na te trillen op het podium. Ze hebben net gehoord dat hun 'restaurantje' is bekroond met een Michelinster.

Hans Derks: ‘We verloren onze Bib Gourmand eind vorig jaar. Dan wil je toch graag weten of je iets goed of slecht gedaan hebt… Dat werd niet duidelijk. Nu weten we het: we doen het goed,’ lacht de chef en ondernemer. ‘Een Michelinster was nooit een streven voor ons. Het is zo gegroeid. Je mag best weten dat ik baalde toen we de Bib verloren. Het is toch een soort keurmerk voor laagdrempelige gastronomische restaurants. Ik heb wel eens geroepen dat ik liever geen Michelinster wil hebben, in ieder geval niet per se.’ Maar dat is vooral omdat de chef-kok vreest dat gasten een drempel gaan ervaren. 'We willen toegankelijk blijven. Ik kreeg net een kaartje van een leverancier in kaviaar, een prachtig product maar daar gaan wij dus echt niets mee doen. Dat past niet bij ons.'

'Ik ga niets veranderen'

Derks belooft dan ook plechtig aan zijn gasten dat er ook niets zal veranderen nu er een ster op de gevel prijkt. ‘Dat beloof ik aan al mijn gasten. Betaalbare gastronomie is ook mogelijk mét ster. Bij ons is een viergangen menu 51 euro. Maar gasten kunnen ook drie gangen a la carte eten.’

Op de vraag hoe Hans Derks in de zaal zat, antwoord echtgenoot Susan direct met: ‘Gespannen. Je naam werd vaak genoemd. Je weet dat het kan gebeuren… En als je naam dan in beeld komt. Ik voelde van alles! Het komt nu pas echt binnen!

‘Papa bracht me naar René Brienen’

Er is nog geen contact geweest met het team. Ouders zijn wel al ingelicht. ‘Zonder mijn ouders was ik namelijk nooit zo ver gekomen. Ze hebben me altijd gesteund. Mijn vader heeft me als 17-jarig knulletje toen ik werkte in de keuken van Onder de Boompjes, bij René Brienen, elke dag gebracht en gehaald. Ook ’s nachts. Dat was best ver… Op de meest ongunstige tijden! Dus zonder hen had ik dit nooit behaald.’

32 couverts

‘We zijn een klein team en staan elke dag met veel plezier te werken. Zo willen we graag doorgaan. We staan bij Versaen met z’n drietjes in de keuken en twee vast in de bediening. Misschien komt daar nu iets bij, maar dat zien we wel. Onze zaak heeft 32 couverts. Plus een private dining ruimte voor 25 personen. Dat is het, he.’
‘Nu gaan we terug naar de zaak, naar ons team. Voor vanavond worden er wat gasten uitgenodigd. We gaan een mooi feestje bouwen.’

Reacties hoofdrolspelers Michelin 2020:

Werner Loens over Michelinsterren 2020

Mike Vrijdag: 'Tijd van Michelinster pakt niemand ons af'

De Groene Lantaarn: 'Michelin extra spannend door verhuizing

Bridges 'teleurgesteld' door verlies Michelinster

Koen van der Plas: 'Sterverlies ingecalculeerd'

Michelinster voor ‘spannende gerechten’ van restaurant Eden

Randy Karman: ‘Behoud Michelinster is groot compliment’

Servais Tielman: ‘We willen met koken bezig zijn’

Jan en Patricia Marrees uit Weert terug in de Michelingids 2020

Zout&Citroen: ‘Morgen mag het hele team een kater hebben’

Hans Derks van Versaen ging twijfelen na Bib-verlies

Noble Kitchen: ‘Niet in Lekker, daling in GM, maar wél een Ster’

Michelin-Award Gastheerschap voor Peter Bruins

Sommelier Award Michelin voor Koen van der Plas

Jacob Jan Boerma: ‘Veel waardering voor jonge talenten’


div>

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.