Emile van der Staak kreeg de award maandag 2 december 2019 in de Kromhouthal in Amsterdam. Zijn gerecht met acht verschillende boontjes in rollade vorm zorgt ervoor dat hij de prijs krijgt voor Beste Groentegerecht.
Uit de notities van GaultMillau: ‘Met deze award bekronen we een chef die op uitzonderlijke wijze omgaat met groenten. We stootten op een eigengereide chef die ons op een andere manier laat kijken naar iets wat we al lang kennen. Zoals veel goede ideeën ontstaan op moment dat je het niet verwacht, kreeg deze chef een ingeving toen hij op een bankjein een voedselbos zat. De Botanische Gastronomie was geboren. Waar chefs doorgaans weinig weten over planten kent een botanicus alle ins en outs. De Botanische keuken brengt de twee samen. De botanicus vertelt wat eetbaar is en Emile van der Staak maakt er iets bijzonders van. Hij werkt met ingrediënten die niemand kent of in de keuken gebruikt en overstijgt vele culinaire stromingen.’
Groentegerecht van het Jaar
‘Tijdens onze bezoeken proeven we verschillende sublieme groentegerechten. Zoals het gerecht met acht verschillende boontjes in rollade vorm met crème van de bladeren van de mahonieboom uit het voedselbos en een intense jus op smaak gebracht met uien-olie. De boskruiden maken het af met een frisse limoensmaak. Elke hap is wauw. Delicaat, veel diepgang en toch fraîcheur.’
In oktober kwam De Nieuwe Winkel van Emile van der Staak binnen op 96 in de Lekker Top 100 voor 2020.
Alle 17 award-winnaars uit de GaultMillau gids van 2020
Wie wint wat?
- Chef van het Jaar
- Jonge topchef van het Jaar
- Gastheer van het Jaar
- Ontdekking van het Jaar
- Prijs-Plezier van het Jaar
- Aziatisch restaurant van het Jaar
- Wijnkaart van het Jaar
- Sommelier van het Jaar
- Dessert van het Jaar
- Groentegerecht van het Jaar
- Ambachtsman van het Jaar
- Hoogste binnenkomers van het Jaar
- Bistronoom van het Jaar
- Terras van het Jaar
- Lifetime Achievement Award
- Cocktailbar van het Jaar
- POP of the Year