Bistronomie is een trend die moeilijk te definiëren is, meent de jury van Gault&Millau. 'Het zijn restaurants waar heel goed gekookt wordt, dat sowieso. Aan de kwaliteit van het eten wordt niet getornd, maar de sfeer en het decor worden bewust laagdrempelig gehouden. De muziek staat vaak net iets harder en de bediening is wat vlotter. Bistronomie is populairder dan ooit en past helemaal in de huidige tijdsgeest. 'Het is een terugkeer naar de basics van het restauranthouden, waarbij het grootste deel van de investering zich op het bord bevindt. Jan Grijspeere en Marije Bremer beoefenen met hun Franse alter ego Jean & Marie en met chef Thomas Voets de edele kunst van de Franse grootmoeders keuken. Zij begrijpen perfect wat er nodig is om hun gasten een plezierige avond te verschaffen. Auberge Jean & Marie in de Amsterdamse Pijp is een Franse enclave in de hoofdstad en een volbloed bistronomisch adres.'
Auberge Jean & Marie staat ook opgenomen in de Bib Gourmand-lijst 2020. Om hiervoor in aanmerking te komen dienen de restaurants een driegangen keuzemenu voor maximaal 39 euro te serveren. Elk bekroond restaurant verzekert volgens Michelin 'een onweerstaanbare verhouding tussen prijs, kwaliteit en plezier.'
Over Bistronoom van het Jaar
Een award werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt in Nederland. Het was toen de eerste gids onder het nieuwe bewind van Godfried van der Lugt en dat ging gepaard met de komst van een aantal nieuwe awards, waaronder Bistronoom van het Jaar.
Alle 17 award-winnaars uit de GaultMillau gids van 2020
Wie wint wat?
- Chef van het Jaar
- Jonge topchef van het Jaar
- Gastheer van het Jaar
- Ontdekking van het Jaar
- Prijs-Plezier van het Jaar
- Aziatisch restaurant van het Jaar
- Wijnkaart van het Jaar
- Sommelier van het Jaar
- Dessert van het Jaar
- Groentegerecht van het Jaar
- Ambachtsman van het Jaar
- Hoogste binnenkomers van het Jaar
- Bistronoom van het Jaar
- Terras van het Jaar
- Lifetime Achievement Award
- Cocktailbar van het Jaar
- POP of the Year