Hoe de inspecties in coronatijd zijn verlopen, vertelde hoofdinspecteur Werner Loens eerder al tegen Misset Horeca. ‘De borden hebben we precies gelijk beoordeeld als andere jaren.’ De inspecteurs zagen veel goodwill om het voor gasten zo aangenaam mogelijk te maken. Ook maandag houdt Misset Horeca de laatste ontwikkelingen in de gaten.
De sterrenstand van 2021
- 113 sterrenrestaurants, twee meer dan in 2020
- 2 restaurants met drie sterren
- 18 restaurants met twee steren (twee nieuw, 1 vervallen)
- 93 restaurants met een ster, waarvan 8 nieuwe
- 118 Bib Gourmand restaurants, 13 nieuw, 28 vervallen
Daarnaast zijn er 8 groene sterren uitgereikt. Een Groene Ster krijg je voor duurzame inzet. Je hoeft hiervoor niet in bezit te zijn van een rode. De Nieuwe Winkel in Nijmegen krijgt zowel haar eerste rode ster als een groene.
Ster-uitzending terugkijken?
De Michelin-uitzending 'Star Revelation' is hier terug te kijken:
https://youtu.be/HyhKENP2BnY
Om 11 uur exact keken 577 mensen via youtube. De teller stond om 11.06 op 936 kijkers.
Claudia en Jannis Brevet van InterScaldes behouden hun drie sterren.
Jannis Brevet voor de camera: 'Claudia is in oktober erg ziek geweest. Een zware operatie volgde in december, met een herstelperiode. Voor ons was het een heel ander jaar. Gek om te zeggen als ondernemer, maar wij waren wel blij dat we dicht waren. Claudia: 'Goed gastheerschap omvat duizend kleine dingen. Het is werken vanuit je hart. Geef het beste van jezelf!'
De Librije, Zwolle, behoudt drie sterren.
Ook De Librije behoudt drie Michelinsterren. Er is verbinding met beeld en geluid. 'Zo creatief zijn op een heel ander niveau, niet alleen als chef maar ook als ondernemer. De eerste lockdown waren we wat lamgeslagen. toen we weer open mochten hadden we al snel in de gaten dat het niet voorbij was. We hebben een online studio gemaakt en zijn gaan koken via een livestream verbinding met gasten.
Over naar de Groene Sterren
In Nederland worden dit jaar voor het eerst ook Groene Michelinsterren uitgereikt. Restaurants krijgen deze voor een duurzame werkwijze. Je kunt een Groene Ster krijgen zonder in bezit te zijn van een rode.
Bolenius, Amsterdam
Seminar, Zenderen
De Kas, Amsteram
De Librije, Zwolle
Aan Sjuuteeanjd
Lokaar (Bjorn Massop)
Nieuwe Winkel (Emile van der Staak)
One, Roermond
Jong chef award 2021 Michelin
Deze award gaat naar Alex Haupt van 101 Growie. Over zijn plannen het komende jaar is hij duidelijk: overleven. 'Het zal ook het komende jaar niet makkelijk zijn. Ik wil doorgaan met koken.'
Service Award 2021 Michelin
11.47 uur
Over naar InterScaldes in Kruiningen naar Jannis en Claudia Brevet. Voor de uitreiking van de service award 2021 van Michelin. Ook Jonnie en Therese Boer in Zwolle zitten klaar. Ook hier laat de techniek Michelin in de steek. Cindy Borger van De Groene Lantaarn in Staphorst mag deze award in ontvangst nemen. Haar zien en horen we wel.
Naar de twee sterren
Hans van Wolde laat weten super trots te zijn. Hij behaalt twee sterren voor Brut172 in Reijmersstok.
Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot. Vanuit het restaurant met het team achter de chefs. Geluid is er echter niet..
Michelin Sommelier Award 2021
Paulo Peereboom van Makro rijdt door Nederland op weg naar de winnaar van de Michelin Sommelier Award. Hij stopt bij De Linehof in Nuenen waar sommelier Edgaras Razminas de award in ontvangst mag nemen. 'Zo'n kleurrijke sommelier die het vak naar een hoger plan tilt,' luidt de motivatie van Michelin. Vorig jaar won Koen van der Plas deze prijs.
Een voor een naar de nieuwe acht een-ster restaurants
Via een videoverbinding over naar Tilia in Etten-Leur, een van de acht nieuwe één sterzaken.Vervolgens het woord aan Ollie Schuiling van Kasteel Heemstede in Houten. Volgens de inspecteurs hier op het bord de beste techniek en de allerbeste sauzen!
Pieter de Ronde van Restaurant Pieters in Bergambacht: 'Wat je hier ziet, proef je' En dat moet ook volgens de chef. 'Herkenbaarheid van gerechten vind ik belangrijk.'
Over naar Rotterdam, naar Zeezout van Patrick 't Hart. Een chef die al 23 jaar kookt in de etablissement. 'Da-ie nu toch komt is fantastisch. Of ik ben traag van begrip, of Michelin is traag van begrip... Maar of ik nu voor Michelin kook of voor een vuilnisman, dat maakt me niet uit.'
Naar Amsterdam: naar Dennis Huwae. Michelin noemt hem: 'buitengewoon talentvol. Weldoordacht creatief met een constante zoektocht naar variatie en verrassingen.'
Thijs Meliefste mag na jaren 'wachten' eindelijk zijn Michelinster in ontvangst nemen. 'We werden al zo lang genoemd. En dan nu in deze tijd deze bevestiging...'
Joris Bijdendijk krijgt een ster voor Wils in Amsterdam. 'Supertrots zijn we!'
De verbinding met De Nieuwe Winkel in Nijmegen komt niet tot stand. Geen live reactie van Emile van der Staak.
11.01
Het podium is voor Gwendal Poullennec. De eerste vraag die hij voorgeschoteld krijgt: Wat is er zaterdag gebeurd? 'Een technisch issue zorgde ervoor dat de nieuwe sterren al bekendgemaakt zijn in onze nieuwe app.' Op de vraag waarom Michelin toch een selectie bekendmaakt in het coronajaar: de organisatie wil een up-to-date selectie neerzetten voor het moment dat de restaurants weer open mogen. Het is een zware tijd voor iedereen, maar de chefs hebben in de maanden dat ze wel voor gasten mochten koken, de inspecteurs weten te verbazen.'
Sterverlies
Restaurants niet meer in het sterrenoverzicht voor 2021 zullen staan zijn:
-Restaurant &Moshik (dicht). Deze zaak had twee Michelinsterren.
-Restaurant Niven Kunz, Rijswijk (dicht)
Kunz is in Wateringen gestart met restaurant Triptyque.
-Restaurant de Heer Kocken, Vught (dicht)
-Vrienden van Jacob in Duin en Kruidberg (dicht, andere eigenaar hotel)
-De Zwaan, Etten-Leur (veranderd naar Tilia)
Bijzonder jubileum Kromme Dissel
Als de Kromme Dissel haar Michelinster behoud voor 2021, heeft dit restaurant 50 jaar onafgebroken een Michelinster. Dat is een record voor Nederland, ook de 49 jaar trouwens. Er zijn maar weinig restaurants die zo lang, zo constant hoog presteren. Er is een Duitse collega die sinds 1966 in bezit is van een Michelinster, restaurant Adler in Häusern. Het Franse restaurant L'Auberge du Pont de Collonges in de buurt van Lyon van de familie Bocuse had zelfs drie sterren sinds 1965, 55 jaar dus. In 2020 ging dit restaurant terug naar twee.
Reactie van Michelin op voortijdige bekendmaking
Een woordvoerder van Michelin liet zaterdag weten dat de 'voortijdige bekendmaking van de officiële informatie is te wijten aan een technische storing in onze applicatie.' De livestream uitzending van maandag gaat gewoon door. Er worden bijvoorbeeld nog Groene Michelinsterren uitgereikt.
Reacties hoofdrolspelers nieuwe sterren
Zeezout Rotterdam - 'Eindelijk'
'Ik ben al 23 jaar aan het knokken in de keuken van Zeezout in Rotterdam. Je gelooft in hetgeen je zelf doet. En ik ben superblij dat Michelin dat nu ook doet. Al had het eerder gemogen hoor,' lacht Patrick 't Hart.
Dennis Huwaë (Daalder): 'Ik ben denk ik al dronken'
Dennis Huwaë van Restaurant Daalder in Amsterdam mag een Michelinster achter zijn naam zetten. 'Geweldig! Thomas Groot van 212 belde me. Ik denk dat we nu vijf flessen champagne verder zijn. Super gaaf.'
Wils - Joris Bijdendijk 'Knap dat Michelin gewoon doorgaat'
Joris Bijdendijk heeft een tweede Michelinster te pakken. Naast Rijks heeft ook Restaurant Wils in Amsterdam deze bekroning van Michelin gekregen.
Weer ster voor Pieter de Ronde
Na een bizar jaar met corona en een persoonlijk ongeluk komt de Michelinster voor Pieter de Ronde als een bijzondere opsteker.
Tilia Etten-Leur: Michelin waardeert onze nieuwe koers
Mariëlle Vink durfde het uitgelekte nieuws dat Restaurant Tilia een Michelinster heeft, eerst niet te geloven. 'We hebben De Zwaan en Het Lelijke Eendje overgenomen van Roland Peijnenburg. Dat op de schop gooien was een moeilijker beslissing dan de aankoop van de zaak. Dat Michelin onze nieuwe koers waardeert is super cool.'
Ollie Schuiling – Kasteel Heemstede: ‘We slaan maandag de koffie maar over’
‘Ik geloofde het eerst niet,’ lacht Ollie Schuiling, chef en eigenaar van Kasteel Heemstede in Houten. ‘Ik dacht, misschien haalt iemand een grapje met me uit… Ik was m’n huis aan t poetsen.’ Maar Kasteel Heemstede in Houten krijgt echt een Michelinster in 2021. 'Eigenlijk zijn we nog maar een paar maandjes open, ik ben echt enorm blij.'
De Nieuwe Winkel: Lange tijd gedacht dat Michelin niet met de tijd meeging'
Emile van der Staak werd met zijn restaurant De Nieuwe Winkel, net als Thijs Meliefste, al jaren genoemd als kanshebber voor een Michelinster. 'Ik had me er al bij neergelegd dat we geen ster zouden krijgen. Maar Michelin gaat wel met de tijd mee. Een datalek en een ster voor De Nieuwe Winkel.'
Richard van Oostenbrugge: 'We gingen echt voor die tweede Michelinster'
Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot mogen een tweede ster noteren voor hun Amsterdamse restaurant 212. 'Maar deze bekendmaking zaterdagochtend kwam totaal onverwacht. De champagne staat klaar. Het team druppelt nu langzaam binnen,' zegt Van Oostenbrugge op zaterdagochtend rond de klok van elf uur. Ik ben echt apetrots op iedereen.'
Thijs Meliefste: 'Eindelijk is die Michelinster er'
Thijs en Anuschka Meliefste krijgen voor hun Restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk een Michelinster in 2021. 'Eindelijk,' verzucht Thijs zaterdag 27 maart aan de telefoon wanneer de nieuwe sterren net zijn uitgelekt. ‘Het is fantastisch nieuws, maar een enorme domper dat ik het via een appje moest horen. Mijn telefoon ontplofte en ik dacht: wat is er aan de hand?'
Hans van Wolde, Brut172
Hans van Wolde zet Brut172 direct neer als een tweesterrenrestaurant. Deze twee had Van Wolde ook achter zijn naam staan bij Beluga in Maastricht. Brut172 ging pas in maart 2020 open.
Aandachtspunten +/-
- De Karpendonkse Hoeve (verkocht per 1 april 2021)
-Het Koetshuis
Chef Niels van Dooijweert is na 9 jaar vertrokken naar Zutphen naar het Broederenklooster. Zijn opvolger is Tom Lamers, afkomstig uit de keuken van sterrestaurant De Kromme Dissel.
- Restaurant Lucas Rive
Deborah Rive zoekt een overnamekandidaat voor de exploitatie van het restaurant, waarvan naamgever en chef Lucas Rive in december 2019 overleed. Totdat een koper gevonden is blijft het restaurant op hetzelfde niveau in bedrijf, inclusief het huidige team en Deborah en dochter Rebecca Rive.
- Kasteel Heemstede in Houten raakte haar Michelinster kwijt in de gids voor 2020 vanwege een wisseling van de wacht. Ollie Schuiling regeert er nu over de keuken; hij is afkomstig van Schloss Schauenstein*** in Fürstenau van Andreas Caminada in Zwitserland.
- Brut172 van Hans van Wolde. Van Wolde had bij Beluga Maastricht twee Michelinsterren achter zijn naam staan. In maart 2020 begon hij een nieuw restaurant, Brut172.
Speculaties
Speculeren welke chef een fel begeerde Michelinster krijgt, gebeurt elk jaar. Zelden komen alle voorspellingen uit. Namen die nu rondzingen zijn Alma in Oisterwijk, Zoldering in Amsterdam, Smink in Wolvega, Codium in Goes, Jaimie van Heije in Ouderkerk aan de Amstel en Kasteel Heemstede. 212 opteert net als vorig jaar een een tweede Michelinster.
De sterrenstand van 2020
111 sterrenrestaurants
Per saldo eentje meer dan vorig jaar.
2 restaurants met drie sterren
17 restaurants met twee sterren
92 restaurantsmet een ster, waarvan 8 nieuwe
133 Bib Gourmand restaurants, waarvan 17 nieuwe