Precies tien jaar nadat Paul Fagel zijn restaurant Arsenaal in Naarden verkocht, en daarmee feitelijk de toque aan de wilgen hing, wordt hij toegevoegd aan een illuster rijtje chefs dat de Gault&Millau lifetime achievement award wint. En dat leverde hem ook een minutenlange staande ovatie op in het Utrechtse theater, wat Fagel zichtbaar emotioneerde.
'Chef worden is deze man met de paplepel ingegeven', zegt de jury over Paul Fagel. 'Hij volgde nooit een officiële professionele opleiding, maar leerde het vak van de beste chefs in Frankrijk. Hij schotelde als een van de eersten in Nederland de nouvelle cuisine voor en bleef zich inzetten voor het bekendmaken van de klassieke Franse keuken. Deze award gaat naar een ware grootheid.'
Paul Fagel is inmiddels 80, maar staat nog regelmatig in allerlei hoedanigheden achter de kachel. Telg van een van de meest roemruchte horecafamilies van Nederland – Paul komt uit een gezin van tien kinderen waarvan er zeven (grote) culinaite successen hebben gevierd, tot twee Michelinsterren toe.
Maar de familie Fagel staat er, ondanks die sterren, vooral om bekend dat ze eten op topniveau toegankelijk hebben gemaakt. Zo introduceerde Frans Fagel in Utrecht het fenomeen bistro.
Ook Paul liet zich verre van onbetuigd, schopte het met restaurant Duurstede tot één ster en had daarna jarenlang restaurant Arsenaal in Naarden. In 2000 werd hij SVH Meesterkok. Maar zijn verdiensten gaan verder dan dat: hij is mede-oprichter van Les Patrons Cuisiniers en probeert al zijn hele kokende leven een brug te slaan tussen onderwijs en de praktijk.
Mede hierom kent Gault&Millau hem dit jaar de lifetime achievement award toe. Eerder werd Paul Fagel al ere-lid van EuroToques en in 2015 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.