Heineken brouwt Mokum750 voor jubileum Amsterdam

Heineken brouwt Mokum750 voor jubileum Amsterdam
Mark Bollen van Café De Eland.

Ter ere van het 750-jarig bestaan van Amsterdam heeft bierbrouwer Heineken in nauwe samenwerking met vijf Amsterdamse horecaondernemers een speciaal pils gebrouwen: Heineken Studio Mokum750.

Mokum750 is een ode aan de karakteristieke cafécultuur van de hoofdstad. Het is een fris, ongefilterd tarwepils met een verrassende twist op de vertrouwde Heineken-smaak: een vleugje korianderzaad zorgt voor een subtiele kruidige noot, terwijl citrahop extra verfrissing toevoegt.

Mokum750 werd feestelijk gepresenteerd bij Café De Eland. Het allereerste fust arriveerde per ‘bierboeierboot’, waarna het eerste glas werd getapt – het officiële startschot voor een lente en zomer vol proostmomenten op onze hoofdstad.

Na het eerste tapmoment in Café De Eland werd om precies 19.50 uur (symbolisch ‘zeven uur vijftig’) ook in de andere vier cafés die hebben meegedacht over Mokum750 – Café ’t Lommertje, Coco’s Outback, Arie Goudvisch en Café ’t Spuitje – gezamenlijk geproost. Buurtbewoners, stamgasten en voorbijgangers vierden samen deze bijzondere mijlpaal. Studio Mokum750 is vanaf nu op de tap beschikbaar bij 200 Amsterdamse cafés.

Een eigenzinnig pils voor en door Amsterdammers

Heineken Studio Mokum750 is ontstaan uit een samenwerking tussen Heineken, stadsgenoten en vijf Amsterdamse caféhouders. Zij dachten actief mee over smaak, naam en uiterlijk. Hun ideeën inspireerden meesterbrouwer Willem van Waesberghe om een speciaal pils te creëren dat bij de stad Amsterdam past: een licht eigenzinnig pils met een verrassende twist. 'Dit bier is verfrissend, doordrinkbaar en heeft een eigenzinnig Mokums karakter,' aldus Van Waesberghe.

'Het is een ongefilterd tarwepils, met een licht gekruide en fruitige smaak dankzij korianderzaad en citrahop. Gebrouwen met tarwe, net als vroeger in Amsterdam, en met citroenschil in plaats van sinaasappel. Uniek is dat we ons Heineken A-gist hebben gebruikt, wat zorgt voor frisse fruittonen en een soepel karakter.'

De huiskamers van de stad

Café De Eland – waar het eerste fust werd aangesloten – is een typisch Amsterdams café dat generaties mensen samenbrengt. Maar het is meer dan alleen een plek voor een biertje, vertelt Heineken-historicus Demelza van der Maas. 'Het café heeft altijd een verbindende rol gespeeld. Vroeger kwamen hier scheepslui na lange reizen, later schrijvers en kunstenaars. Vandaag is het nog steeds het hart van de stad,' legt ze uit.

'Of je nu uit de Jordaan, Oost of De Pijp komt: elke buurt heeft zijn stamkroegen, vol verhalen en vaste gasten. Ze vormen het sociale weefsel van de stad, de huiskamers van Amsterdam. Een plek waar iedereen samenkomt en waar nieuwe verhalen ontstaan. Gerard Adriaan Heineken voelde dat goed aan. Naast brouwer was hij ook een stadsontwikkelaar die niet alleen in het brouwen van bier, maar ook in de beleving investeerde, met cafés en grand cafés in Amsterdam.'

Heineken Studio

Mokum750 is het eerste pils dat vanuit Heineken Studio het levenslicht ziet. Heineken Studio is de nieuwe proeftuin van Heineken waar onze brouwers voortdurend op zoek gaan naar nieuwe smaken en de toekomst van pils brouwen.

Bekijk deze collectie

Drankenkaart

Duik in de wereld van smaak en verfijning met deze nieuwe collectie. Ontdek alles over de kunst van het samenstellen van de perfecte drankenkaart, van bieren tot cocktails, koffie tot thee en wijnen. Laat je inspireren door deskundige inzichten en trends die de gastbeleving naar een hoger niveau tillen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.