Gesponsord

Doe een gratis QuickScan en maak je keuken toekomstbestendig

Doe een gratis QuickScan en maak je keuken toekomstbestendig
Culinaire adviseurs Bart en Danny van Metos komen langs bij restaurants voor een gratis Culinaire Quickscan.

Slimmer werken in de keuken betekent minder verspilling, lagere kosten en een hoger rendement. Toch laten veel ondernemers kansen liggen op het gebied van apparatuur, personeelsbeheer en inkoop. Hoe zorg je ervoor dat jouw keuken efficiënter draait én klaar is voor de toekomst?

Misset Horeca vroeg het aan culinaire adviseurs Danny en Bart van Metos, die praktische verbeterpunten delen die direct resultaat opleveren.

Moderne keukenapparatuur biedt enorme kansen, maar wordt vaak niet optimaal benut. ‘Veel ondernemers laten besparingen liggen doordat ze niet alle functies van hun apparatuur kennen’, zegt Bart. ‘Daarnaast kan slimme apparatuur zo worden ingesteld dat nagenoeg iedereen ermee kan werken, ongeacht ervaring. Dit helpt niet alleen bij personeelstekorten, maar verhoogt ook de efficiëntie in de keuken.’

Workflow

Toch draait in veel keukens de workflow nog niet optimaal. Kleine aanpassingen in routing en taakverdeling maken al een groot verschil. ‘Bijvoorbeeld door overdag de chef voorbereidend werk te laten doen en ondersteunend personeel slimmer in te zetten.’

Ook de keukenindeling speelt volgens Bart een grote rol. ‘Soms is een kleine herinrichting al genoeg om de workflow soepeler te laten verlopen. Wie ruimte en apparatuur slimmer benut, bespaart tijd, verhoogt de productiviteit en maakt het werk aangenamer. Zo haal je écht het maximale
uit je keuken.’

Refurbished of lease?

Nieuwe keukenapparatuur kopen is niet altijd nodig. ‘Refurbished apparatuur, zoals combisteamers en vaatwassers zijn een slimme keuze’, zegt Danny. ‘Deze apparaten worden volledig gereviseerd en gaan nog jarenlang mee, terwijl ze een duurzamer alternatief bieden voor nieuwkoop.’

Ook lease wint aan populariteit. ‘Hiermee beschik je altijd over de nieuwste technologie zonder grote investeringen of onverwachte onderhoudskosten. Bovendien blijft je liquiditeit op peil—een groot voordeel in de horeca, waar flexibiliteit essentieel is.’

Data en technologie

Voedselverspilling blijft een uitdaging in de horeca, maar slimme systemen en strategische inkoop helpen dit aanzienlijk te verminderen. ‘Zo produceert Rendisk apparatuur die voedselafval tot wel 80% reduceert’, aldus Danny.

Ook data speelt een steeds grotere rol. ‘Historische verkoopgegevens en weersvoorspellingen helpen ondernemers om slimmer in te kopen en hun personeelsplanning te optimaliseren’, legt Bart uit. Innovatie is daarbij cruciaal. Een goed voorbeeld is de inzet van A.I. op de werkvloer. ‘Met A.I.-ondersteunde instructievideo’s in meerdere talen worden medewerkers sneller ingewerkt, verlopen processen efficiënter en stijgt de productiviteit.’

Benieuwd waar jouw keuken efficiënter kan werken? Met de gratis Metos Culinaire Quickscan kijken Bart of Danny met een frisse blik mee. Door deze scan worden verbeterpunten inzichtelijk op het gebied van apparatuur, ergonomie, routing, menuontwikkeling, voedselverspilling en personeelstekorten. Zelfs kleine veranderingen kunnen een aanzienlijke impact hebben.

Dit artikel is gesponsord door Metos.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.