Gastvrij Rotterdam staat voor de deur: lezers Misset Horeca registreren zich gratis

Gastvrij Rotterdam staat voor de deur: lezers Misset Horeca registreren zich gratis
Gastvrij Rotterdam (foto: Charles Batenburg)

Gastvrij Rotterdam kijkt uit naar alweer de elfde editie van de beurs voor het hoog- en middensegment. Vanaf 23 tot en met 25 september zal Ahoy opnieuw horecaprofessionals verwelkomen die op de hoogte willen blijven van trends en ontwikkelingen, of juist op zoek zijn naar inspiratie. Managing director Robert Melaard: 'De kwaliteit van de beurs blijft groeien.'

Gastvrij Rotterdam 2024

Gastvrij Rotterdam verwacht eind september weer meer dan 500 deelnemers, verspreid over vijf hallen in Ahoy. Robert Melaard hoort vanuit de branche dat er uitdagingen liggen, maar hij ziet ook dat ondernemers en leveranciers zich creatief tonen. ‘Ook 2024 is niet voor iedereen gemakkelijk. De regenval in het voorjaar en in de zomer heeft ook niet bijgedragen aan het aantal horecabezoeken’, weet Melaard.

‘Toch zien we veel enthousiasme bij exposanten en merken we dat het aantal aanmeldingen van bezoekers gestaag doorloopt. Gastvrij Rotterdam heeft zich in die zin ook elk jaar relevant getoond. Innovatie, nieuwe producten en focus op duurzaamheid kunnen de horeca echt vooruit helpen.’

Gastvrij Rotterdam trok vorig jaar ruim 18.500 horecamanagers en -ondernemers naar de havenstad. Sligro is dit jaar founding partner geworden en heeft zich daarmee nog sterker verbonden aan de beurs. Ook dit jaar kiest ‘Gastvrij’ voor de succesvolle opzet van ‘paviljoens en specials’, vinden er tal van prestigieuze wedstrijden plaats en zijn er Start-Up Spots voor startende en doorstartende leveranciers aan de horeca. Ook is er dit jaar een unieke editie van de jaarlijkse VIP Sterrentour. 

Uniek diner in het Wereldmuseum: Pure Plant 6 hands dinner

Tijdens de vakbeurs in Rotterdam vindt er een bijzonder diner plaats, op dinsdag 24 september. ‘De chefs van de drie beste groenterestaurants ter wereld, uitgeroepen door de culinaire gids We’re Smart, koken samen een uniek 6 hands-dinner’, vertelt Melaard. ‘Daarbij hoort natuurlijk ook Emile van der Staak van de Nieuwe Winkel in Nijmegen, die later op de avond wordt uitgeroepen tot ‘Untouchable’. Daarmee komt hij feitelijk terecht in de eregallerij van We’re Smart.’

Van der Staak wordt op die avond bijgestaan door Xavier Pellicer van Healthy Kitchen uit Barcelona en René Mathieu van La Distillerie uit Luxemburg. Op de avond wordt ook bekend wie The Green Chef’s Hat 2024 heeft gewonnen en zullen er zeven We’re Smart Future Awards worden uitgereikt. Kaarten kosten €345 per persoon (ex-btw).

Nederlandse finale Bocuse d’Or

Op de eerste dag van Gastvrij Rotterdam 2024 vindt meteen de Nederlandse finale van Bocuse d’Or plaats. Vier chefs hebben zich na een strikte selectieronde geplaatst voor de finale. De chefs hebben de nodige wedstrijdervaring en strijden om een plek voor de Europese finale van Bocuse d’Or in 2026.

De beurs heeft bovendien een primeur. ‘Het is voor het eerst dat een vrouwelijke chef het wedstrijdtoneel betreedt in de geschiedenis van Nederlandse finales van Bocuse d’Or. Het bestuur is daar trots op en hoopt van harte dat er nog velen zullen volgen. Dit zijn de ambitieuze kandidaten die zich geplaatst hebben voor de Nederlandse finale van Bocuse d’Or 2024:

  • Jos van der Noll, Le Nord (Bilthoven), finalist Bocuse d’Or Nederland 2023
  • Mark Captein, Orangerie de Pol (Doetinchem), finalist Bocuse d’Or Nederland 2023
  • Jet Loos, Flore** (Amsterdam), winnaar van de S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-2023 en deelnemer aan de wereldfinale van deze topwedstrijd in 2023
  • Jordy van Straalen, Jofel aan de Plas (Vlaardingen), winnaar Het Glazen Kalf 2023.

The Beer Xperience: een paviljoen volledig in het teken van bier

Na de succesvolle 2de editie van Craft Beer Center in 2023 wordt dit paviljoen in 2024 omgedoopt tot The Beer Xperience. In dit paviljoen presenteren toonaangevende brouwerijen zich aan de kwalitatieve bezoekers van Gastvrij Rotterdam. Hier staan de bieren van diverse brouwerijen centraal en ontdek je de nieuwste speciaalbieren!

Melaard: ‘We willen geen overvol paviljoen met een topdrukke bar. We willen alle professionals de kans bieden om kennis te maken met deze topproducenten. Bier presenteren als gastronomisch product, daar gaat het om; niet om laagdrempelig veel bier te kunnen drinken. Daarom zullen we het in-uit-systeem goed gaan managen.’

Plant-Based Pavilion

Pure, onbewerkte producten winnen de laatste jaren flink aan populariteit in de horeca. Een paviljoen gericht op 100% plantaardige producten op de beursvloer kan dan ook niet ontbreken. HetPlant-Based Pavilion (voorheen het Vegan Taste Lab) biedt het meest complete overzicht van verantwoorde en plantaardige producten en leveranciers. Dit wordt ondersteund door diverse proeverijen. Met concrete plantaardige Foodservice producten laten de exposanten van het Plant-Based Pavilion zien wat er allemaal mogelijk is.

In het naastgelegen duurzaamheidspaviljoen: ‘Dit Smaakt naar Meer!’ worden lezingen en workshops gegeven die ook bij dit onderwerp aansluiten. 

Dit Smaakt Naar Meer!

In het Dit Smaakt Naar Meer!-Paviljoen op Gastvrij Rotterdam staat duurzame inspiratie centraal. Hier staan circa 40 exposanten en een groot aantal sprekers en enthousiaste chefs voor de beursbezoekers klaar om van het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen een duurzaam succes te maken. Alle beursdagen vinden er in de keuken van het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen inspirerende, culinaire sessies plaats. Ook vindt de uitreiking van de Gaia Green Award er plaats. Het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen wordt mede mogelijk gemaakt door Green Leisure.

Nieuw programma van Euro-Toques Nederland

Dit jaar introduceert Euro-Toques Nederland een nieuwe opzet voor de wedstrijdarena tijdens Gastvrij Rotterdam 2024. De wedstrijden worden aantrekkelijker voor deelnemers, jury en publiek met constante interactie. De compactere arena bestaat uit twee keukens naast elkaar, waar deelnemers hun vooraf bereide gerechten demonstreren en uitleggen. De jury zit rondom de demonstratiekeuken voor een beter zicht op de gebeurtenissen en om onafhankelijk te kunnen beoordelen.

Er wordt onder meer gestreden om de Euro-Toques Nederland Cookware Company Restaurantprijs 2024, ‘Minder Zout, Meer Smaak Award’, powered by HANOS, Nierstichting en ETN en tot slot om de prijs voor Jonge Keukenhelden met Het Glazen Kalf.

Cocktail Promenade (voorheen Cocktails & Beans)

Er is een ware revolutie gaande in decocktailmarkt: het grote publiek bestelt meer cocktails dan ooit, bijna elke horecazaak serveert ze. Experts spreken dan ook van een 'cocktailrevolutie, maar zien ook een groot gebrek aan cocktail-kennis in de horeca. Kant en klare cocktails is zeker een goede oplossing, echter laat het 'kant & klare gemak' je niet tot stilstand brengen. Er is namelijk nog veel meer gaande in de wereld van cocktails, te denken aan: bijzondere smaken, nieuwe bartender infrastructuur, mixology enzovoort. Beleef ze in de Cocktail Promenade in hal 4 tijdens Gastvrij Rotterdam.

Wine & Fine Food

In de sfeervolle ambiance vanWine & Fine Food kunnen bezoekers bijzondere wijnen & delicatessen proeven en op zoek gaan naar de perfecte wijn-spijscombinaties. Laat u informeren over de laatste trends op wijngebied. Topgastronomen en wijnprofessionals geven hier masterclasses en proeverijen in het Wijntheateren op de beursvloer staan tal van delicatessen en fine food producten centraal en is er een keur aan gerenommeerde wijnhuizen.

Nieuw: de komende edities is er ook de samenwerking met The Wine & Food Association! Zij zijn actief op de beursvloer met onder meer de Fromager van het Jaar verkiezing, het Proefschrift Wijnconcours en diverse masterclasses en proeverijen!

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.