Iris van Baar- de Laat van Landgoed Huize Bergen wint Het Glazen Kalf 2024

Iris van Baar- de Laat van Landgoed Huize Bergen wint Het Glazen Kalf 2024

Op Gastvrij Rotterdam werd de wedstrijd Jonge Keukenhelden en Het Glazen Kalf 2024 gehouden.

Zes jonge keukenhelden gingen in een geheel nieuwe wedstrijdopstelling met elkaar de strijd aan op gebied van productkennis, technieken en creativiteit. Op ambachtelijke wijze moest een driegangen menu bereid worden van natuurzuivere ingrediënten uit eigen streek en volgens het seizoen. Tenminste één van de gerechten moest kalfsvlees bevatten. De jonge chef moest het kalfsvlees met tenminste twee verschillende bereidingstechnieken presenteren aan de vakjury.

Chef-kok Iris de Laat – Van Baar

Iris de Laat – Van Baar is 26 jaar oud en woont in Veghel, Noord- Brabant. Haar liefde voor koken begon al op jonge leeftijd, geïnspireerd door haar opa die haar de fijne kneepjes van het vak leerde. Na een opleiding aan de Cas Spijkers Academie in Almelo heeft zij haar passie verder ontwikkeld. Vanaf november 2023 is zij chef-kok van Landgoed Huize Bergen in Vught, waar ze haar creativiteit en vakmanschap dagelijks tot uiting brengt.

De Laat – Van Baar: 'Ik wilde door deelname mezelf uitdagen. Het is een kans om met mooie, natuurlijke producten te werken en tegelijkertijd na te denken over duurzaamheid en foodwaste.'

Als voorgerecht maakte ze een pastrami van kalf naar oud recept van haar opa. Het hoofdgerecht bestond uit een stoof van kalfswang, een bereiding van kalfstong en een bitterballetje van kalfshersentjes. Dit alles gepresenteerd op mooi serviesgoed van de oorspronkelijke bewoonster van Landgoed Huize Bergen Charlotte van Beuningen. De grote variatie en de vakkundige bereidingen deden de jury overtuigen en zo is Iris de Laat Van Baar unaniem verkozen tot winnaar van Het Glazen Kalf 2024.