Jubileumeditie Gastvrij Rotterdam barst uit zijn voegen
Titel
Jubileumeditie Gastvrij Rotterdam barst uit zijn voegen
Auteur(s)
Marjon Prummel

Jubileumeditie Gastvrij Rotterdam barst uit zijn voegen

Gastvrij Rotterdam opent op 18, 19 en 20 september de deuren in Rotterdam Ahoy. Horecaprofessionals kunnen er kennis en inspiratie opdoen, nieuwe producten ontdekken en elkaar ontmoeten. De beurs bestaat dit jaar 10 jaar. De belangstelling voor deelname aan deze jubileumeditie van Gastvrij Rotterdam is onverminderd groot.

Managing director Robert Melaard is in zijn nopjes. ‘Ik ben enorm dankbaar voor het vertrouwen van de exposanten en bezoekers. Het zijn nog steeds uitdagende tijden voor de horeca en tegelijkertijd is er nu een stijging in de bezoekersregistratie en hebben we ook meer vierkante meters verkocht. Gastvrij Rotterdam 2023 heeft vijf beurshallen gevuld met meer dan 500 exposanten.’

Duurzaamheid en talentontwikkeling

Robert Melaard, managing director Gastvrij Rotterdam. Foto-credits: Charles Batenburg.
Robert Melaard, managing director Gastvrij Rotterdam. Foto-credits: Charles Batenburg.

In het openingsprogramma van de beurs zal duidelijk worden dat de thema’s duurzaamheid en talentontwikkeling tijdens de beurs centraal staan. Op het podium van de Wedstrijd Arena in hal 6 zien we onder meer Paul Fagel en de sterrenchefs die de Nederlandse Finale van de Bocuse d’Or jureren, waaronder de eerste 3-sterrenchef van Nederland Cees Helder. Ook Jet Loos, die namens Nederland in oktober meedoet aan de wereldfinale van de S. Pellegrino Young Chef Academy Competition in Milaan, is aanwezig. Ten slotte kunnen bezoekers kennismaken met Marije Vuik, de nieuwe voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.

Week van de Horeca

Net als vorige edities vindt tijdens de opening ook de kick-off van de Week van de Horeca plaats. Melaard: ‘Het is afgelopen jaren logisch en goed gebleken om de start van de Week van de Horeca samen te laten vallen met de opening van onze jaarlijkse vakbeurs voor horeca in september. Samen bereiken we meer dan ieder initiatief apart.’

‘Met het stimuleren van de instroom in de sector en het inzetten op het behoud van talent creëren we met alle partners van zowel Gastvrij Rotterdam als van de Week van de Horeca veel synergie.
Gedurende de Week van de horeca zijn er door heel Nederland workshops en kijkjes achter de schermen, met als doel te laten zien hoe leuk, leerzaam en divers werken én studeren in de horeca is.’

Themapaviljoens en podia

Op de beursvloer zijn verschillende themapaviljoens en pleinen te vinden: het Vegan Taste Lab; het duurzaamheidspaviljoen ‘Dit Smaakt Naar Meer!’; Cocktails & Beans; Wine & Fine Food en het Craft Beer Center. Ook zijn er twee wedstrijdarena’s. De Start-Up Spots zijn verdeeld zijn over de beursvloer.
Nieuw op de beursvloer is de Glutenvrij Markt. In een tijd waarin bewuste voeding en allergievriendelijke opties steeds belangrijker worden, biedt de Glutenvrij Markt de mogelijkheid om te oriënteren op deze producten.

Vegan Taste Lab

Het Vegan Taste Lab biedt een compleet overzicht van verantwoorde en plantaardige producten en leveranciers. In het naastgelegen duurzaamheidspaviljoen: ‘Dit Smaakt naar Meer!’ zijn lezingen en workshops die ook bij dit onderwerp aansluiten. Voor de realisatie van het Vegan Taste Lab werkt Gastvrij Rotterdam nauw samen met ProVeg International, GreenPro International en Green Leisure.

Dit Smaakt Naar Meer!

In het Dit Smaakt Naar Meer! (DSNM) Paviljoen staat duurzame inspiratie centraal. Hier staan circa 40 exposanten, een groot aantal sprekers en enthousiaste chefs voor de beursbezoekers klaar. Alle beursdagen vinden er in de keuken van het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen inspirerende, culinaire sessies plaats. Bovendien is daar de uitreiking van de Gaia Green Award. Het Dit Smaakt Naar Meer! Paviljoen wordt mogelijk gemaakt door Green Leisure.

Ook onderdeel is Verspilling is Verrukkelijk, een stichting zonder winstoogmerk met 25 ondernemers die reststromen omzetten in waardevolle en heerlijke producten.

Het Nieuwe Nassen, een initiatief van BlueCity, staat net als vorig jaar op het DSNM! Paviljoen. BlueCity adviseert horecaondernemers hoe ze voortaan duurzamer kunnen opereren. Met het gedachtegoed om futureproof te lunchen en dineren, met een zo laag mogelijke footprint, staat een aantal deelnemers samen op de beurs.

Gaia Green Awards

Op dinsdag 19 september vindt op het DSNM! Paviljoen de uitreiking van de Gaia Green Awards plaats. Die awards worden uitgereikt aan horecalocaties die het afgelopen jaar grote stappen hebben genomen om hun organisatie in de volle breedte te verduurzamen.

De volgende horecabedrijven zijn doorgedrongen tot de finale van de Gaia Green Awards 2023. In de categorie restaurants zijn dat: De tuin van de smid in Leiden, Ethica restaurant in Den Haag en Restaurant Gys in Utrecht. Bij de hotels gaat het om Buitenplaats de Bergse Bossen in Driebergen, Kapellerput Hotel in Heeze en Porta Superia Boutique B&B in Mechelen. Van de Mice-locaties (Meeting, Incentives, Conferences & Exhibitions) zijn de volgende bedrijven genomineerd: De Polderij in Maassluis, Erfgoed Bossem in Lattrop en De Groene Afslag in Laren.

Cocktails & Beans

Cocktails & Beans is een collectief platform op de beursvloer van Gastvrij Rotterdam voor bartenders en barista’s die hun passie, kennis en ervaring willen delen en daarvan willen leren. Het platform, gerealiseerd door Ian Bartos en Jorgos Stein van Barsupport, kent een uitgebreide programmering met onder andere gastbarista’s en -bartenders die serveren, jammen en spreken.

Wine & Fine Food Paviljoen

In de sfeervolle ambiance van Wine & Fine Food kunnen beursbezoekers bijzondere wijnen en delicatessen proeven en op zoek gaan naar de perfecte wijn-spijscombinaties. Topgastronomen en wijnprofessionals geven masterclasses en proeverijen.

Diverse wijnimporteurs staan, en ook leveranciers van exclusieve producten als glaswerk en theedoeken, maar ook brood, bourgondische patés en hammen.

Naast het Wine & Fine Foods Paviljoen ligt het levendige Wijntheater. Hier wordt iedere dag ’s middags een glasproeverij gegeven met verschillende vormen wijnglazen. Maandag is er de finale van Wijnvrouw van het Jaar 2023. Deze editie is extra feestelijk, want de stichting Wijnvrouw van het Jaar bestaat 5 jaar. Het is een bijzondere prijsuitreiking met muziek, wijn en verhalen van inspirerende wijnvrouwen.

Op 19 september vindt het NK Oestersteken plaats. Dit jaar wordt 30e editie van deze bijzondere wedstrijd gevierd, ooit opgestart door Piet Janssen. De organisatie is al 12 jaar in handen van oesterman Barend Havenaar en heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van het opensteken van oesters in Nederland.

Na het succes van vorig jaar wordt het NK Sabreren in het Wijntheater gehouden, op woensdag 20 september. Onder het toeziend oog van de Confrérie de Sabre d’Or worden alle slagen beoordeeld.

Het Craft Beer Center

Na een succesvolle eerste editie vorig jaar is ook het Craft Beer Center, hosted by LocalCraftbeer Agency, weer op Gastvrij Rotterdam te vinden. Hier zijn Nederlandse craftbrouwerijen te vinden die hun nieuwste en bekendste bieren laten proeven. Onafhankelijke Nederlandse brouwerijen krijgen zo laagdrempelig de kans om zich te presenteren.

Wedstrijd Arena Euro-Toques

Deze beurseditie zijn er twee Wedstrijd Arena’s waar chefs en professionals strijden om de titels. In de Euro-Toques Wedstrijd Arena vinden de volgende kookwedstrijden plaats: de Nederlandse finale van Bocuse D’Or, Het Glazen Kalf, de Cookware Company Restaurantprijs, de Hanos Smaakmakers Challenge en de Young Chef Award.

Bocuse d’Or

Tijdens de Nederlandse finale op maandag 18 september strijden vijf deelnemers om een plek in de Europese finale in het Noorse Trondheim. De deelnemers aan de Nederlandse finale zijn chef Louise Craninckx en commis Yop Husken van restaurant Odille, Sint-Oedenrode; chef Jos van der Noll en commis Valentijn van Rouwendaal van restaurant Le Nord, Bilthoven; chef Djailany van de Laarschot en commis Nick Slegers van restaurant Nastrium, Helmond; chef Mitchell Tromp en commis Sven Faasen van restaurant Cuisine d’ Amis, Oostvoorne en chef Marco van der Wijngaard en commis Stijn de Jong van restaurant ’t Amsterdammertje, Loenen aan de Vecht.

De opdracht die de finalisten moeten uitvoeren, is het bereiden van een vis- en een vleesgerecht met verplichte ingrediënten als zalm, mosselen, kalfshaas, zwezerik en kalfswang. Beide gerechten moeten worden begeleid door drie garnituren en een saus.

Zeven topchefs nemen plaats aan de vakjurytafel. Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, François Geurds, heeft een imposante jury voor de Nederlandse finale samengesteld met topchefs Cees Helder, Stefan van Sprang, Jarno Eggen, Alain Caron, Richard van Oostenbrugge, Jan Smink en François Geurds. De vakjury zal op de wedstrijdvloer worden bijgestaan door een keukenjury bestaande uit André van Doorn en Marco Poldervaart.

Het Glazen Kalf

Op dinsdag is de wedstrijd om het Glazen Kalf, een jaarlijkse wedstrijd voor culinaire professionals van VanDrie Group. Jonge kooktalenten krijgen de opdracht om à la minute een hoofdgerecht te koken voor vier personen naar eigen inzicht, op basis van een kalfsvlees black box die voorafgaand aan de start wordt uitgereikt.

De Cookware Company Restaurantprijs

In de Wedstrijd Arena van Euro-Toques vindt op maandag de Cookware Company Restaurantprijs-uitreiking plaats. Vijf genomineerde restaurants gaan strijden om The Cookware Company Restaurantprijs 2023. In vijf keukens wordt een driegangenmenu gekookt met een black box, samengesteld uit Euro-Toques-waardige producten.

De Smaakmakers Challenge

Smaak en innovatie komen samen in deze kookwedstrijd. Vijf teams van smaakmakers (chef en jonge gezel) gaan de strijd met elkaar aan onder het motto: ‘Meer smaak, minder zout’. Zij koken een driegangenmenu met maximaal 2 gram zout.

Young Chef Award

Woensdag 20 september strijden vijf koks onder de 25 jaar om de Young Chef Award. Vijf koks meten zich in deze strijd met elkaar op het gebied van productkennis, techniek en creativiteit. Zij worden beoordeeld door een vakjury.

Wedstrijd Arena Gastronomisch Gilde

In de Gastronomisch Gilde Wedstrijd Arena staan twee kookwedstrijden centraal: de finale van de Green Chef’s Hat en de voorronde van de Gouden Koksmuts.

Finale Green Chef’s Hat

Op maandag vindt de finale plaats van de nieuwe wedstrijd van het Gastronomisch Gilde, de Green Chef’s Hat. Het Gastronomisch Gilde organiseert deze wedstrijd samen met We’re Smart. Vijf deelnemers gaan strijden om de Green Chef’s Hat. De eerste drie finalisten, Yornie van Dijk van restaurant Basiliek*, Youri Hiemstra van Oan Tafel en Timoti Jongsma van restaurant De Nieuwe Winkel ** komen uit de voorronde die tijdens de Horecava plaatsvond. Twee wildcards gingen naar Joram Timmerman van op Oost, boutique hotel & restaurant het Kook Atelier op Texel en naar Lieven Lootens van Restaurant ’t Aards Paradijs in België.

Tijdens de Green Chef’s Hat, eerder bekend als De Groene Koksmuts, dient er 100 procent plantaardig gekookt te worden. De deelnemers mogen zelf ingrediënten meenemen voor de wedstrijd maar deze mogen geen industriële bewerkingen kennen.

Juryvoorzitter Frank Fol wordt vergezeld door Albert Kooy (Dutch Cuisine) en Michaël Vrijmoed (Restaurant Vrijmoed* in Gent). Zij zullen de deelnemers beoordelen via het beoordelingssysteem van Worldchefs waarbij het Gastronomisch Gilde is aangesloten.

Voorronde Hanos Gouden Koksmuts

De voorronde van de Gouden Koksmuts wordt gehouden op dinsdag 19 september. Dertien teams zullen het in de voorronde tegen elkaar opnemen voor een plek in de finale. Die vindt plaats op maandag
8 januari 2024 tijdens de Horecava. In de finale is slechts plek voor zes teams. Tijdens de voorronde zullen de deelnemers verdeeld zijn over drie groepen. Iedere groep krijgt 2 uur voor het bereiden van de amuse, die 100 procent plantaardig moet zijn, en voor het bereiden van het hoofdgerecht waarbij kalfsvlees van de VanDrie Groep een verplicht element is.

Dit jaar heeft het Gastronomisch Gilde besloten de maximale leeftijd iets te verhogen naar 35 jaar voor de chef en 25 jaar voor de commis.

De deelnemende chefs zijn Paskal Karels van restaurant Karels; Yazen Awwad van restaurant The Church; Thijs Stekelenburg van restaurant Merlet; Tommy Janssen van restaurant Maeve; Danique Denkers van restaurant Alma; Afroditi Lamprianidou van restaurant Elea; Sven Faassen van Cuisine D’amis; Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje; Tolunay Yuksel van restaurant

aan de Poel; Nina Graver van Landgoed het Roode Koper; Wijnand Bunk van restaurant Wijnand Bunk; Walid Gabara van restaurant Casa Egitto en Sidi Ben van restaurant Den Berg.

Gault&Millau Jamsessies

Na een succesvolle eerste editie op Gastvrij Rotterdam in 2022, keren de Gault&Millau Jamsessies dit jaar terug op Gastvrij Rotterdam. Tijdens de speciale lunchsessies bereiden Rotterdamse chefs en een sommelier een driegangenmenu in het bijzijn van de gasten, waarbij bij elke gang de beste wijn-spijscombinatie wordt gezocht.

Bezoekers van de horecavakbeurs kunnen bij zes verschillende sessies aanschuiven. Iedere beursdag, om 12.00 en 15.00 uur vinden de Gault&Millau Jamsessies plaats in hal 4.

Programma jamsessies

MAANDAG
12.00 uur: chef Yuri Wattimena van Restaurant Yano trapt af. De chef kookt Frans en internationaal met voorliefde voor smaakmakers uit Zuid-Amerika en de Indonesische archipel.
15.00 uur: chef Nick de Kousemaeker van Restaurant Goud gaat met zijn team bezoekers voorzien van de beste wijn-spijscombinaties.

DINSDAG
12.00 uur: chef Kevin de Pijper van Restaurant On Cru kookt modern, ingetogen en precies. De chef kiest voor een beredeneerde aanpak die resulteert in nauwkeurige cuissons en goed gedoseerde composities.
15.00 uur: chef Jim de Jong van Restaurant Renilde presenteert een dynamische, frisse en speelse keuken.

WOENSDAG
12.00 uur: chef Jos Grootscholten van Restaurant Perceel staat garant voor Franse, eigentijdse gerechten met gelaagde smaakopbouw.
15.00 uur: Erik Tas van Restaurant ’t Ganzenest gaat de gasten vermaken met spectaculaire combinaties.