Dit zijn de winnaars van de duurzame Gaia Green Awards

Dit zijn de winnaars van de duurzame Gaia Green Awards
gooshengeveld.smugmug.com

Op Gastvrij Rotterdam zijn de Gaia Green Awards 2024 uitgereikt. De onderscheidingen gaan naar de meest duurzame restaurants, hotels en MICE-locaties. De winnaars van de negende editie ontvingen een dinercheque en ook een award ontworpen door atelier De Wijde Doelen. In dit werken kunstenaars met een verstandelijke beperking.

De Gaia Green Awards zijn een initiatief van een brede coalitie van organisaties en partijen die actief zijn in de verduurzaming van de horecasector. Leon Keekstra (Stadsbemoeial Rotterdam) en de Silvie Slachter (Euro-Toques) hebben de volgende winnaars bekendgemaakt:

Categorie hotels: The Usual Rotterdam

Categorie restaurants: De Slotplaats uit Bakkeveen

Categorie MICE-locaties: Pampus uit Muiden

Plasticvrij

Ook zijn in een drietal subcategorieën Gaia Green Awardsawards uitgereikt aan horecabedrijven die een bijzondere prestatie hebben geleverd op het gebied van duurzaam ondernemen. Zo ging de Plasticvrij Award 2024 naar Stayokay Dordrecht. Dit hotel doet er alles aan om hun plastic verbruik uit te bannen. Bovendien houden ze met grote regelmaat opruimacties in het naastgelegen Nationaal Park de Biesbosch.

De Falco Eleonora Award 2024 is een initiatief van de Amsterdam International Olive Oil Competition en is gegaan naar d'Ouwe Smisse uit Zonnemaire. Dit prachtige restaurant biedt een menukaart met een overvloed aan lokale-, biologische- en ook zelfgeproduceerde producten.

Trots

De Publieksprijs 2024 - de finalist met de meeste publiekstemmen - is daarna gegaan naar De Slotplaats uit Bakkeveen. Jurylid Machiel van Dooren (namens Made Blue) geeft aan trots te zijn op het hoge niveau van de winnaars ‘We zagen dit jaar mooie duurzame parels voorbijkomen. Volledig plantaardige menukaarten, nieuwe duurzame hotelconcepten, locaties die veel hebben geïnvesteerd in het opwekken van de eigen energie en finalisten die zich flink inzetten voor de maatschappij. De finalisten zijn met recht een voorbeeld voor de rest van de branche.’

Gisela Boersma van The Usual Rotterdam is, tot slot, trots op het winnen van de Gaia Green Award in de categorie hotels. ‘We zijn een nieuw hotelconcept waarbij duurzaamheid volledig in ons DNA zit. We zijn dit jaar bijvoorbeeld gestart met onze eerste twee locaties en we gaan hierbij voor regeneratieve vergroening; de stap voorbij duurzaamheid.’

Bekijk deze collectie

Conceptontwikkeling

Bij het starten, restylen of renoveren van een horecabedrijf heb je vaak wel een idee hoe het uiteindelijk moet worden. Maar hoe begin je? Hoe ontwikkel je een succesvol concept en waar moet je op letten bij de inrichting? In deze collectie tips en inspiratie voor ondernemers. Ook delen horecaondernemers hun ervaringen.