Dit zijn de 5 finalisten die gaan strijden om de Gouden Koksmuts

Dit zijn de 5 finalisten die gaan strijden om de Gouden Koksmuts

Op woensdag 26 september vond tijdens Gastvrij Rotterdam de voorronde van de Hanos Gouden Koksmuts plaats. Tien teams streden in twee rondes om een plekje in de finale.

De jury heeft vijf teams geselecteerd die doorgaan naar de finale op maandag 13 januari tijdens de Horecava in Amsterdam. De teams die doorgaan naar de finale zijn: Restaurant ’t Amsterdammertje*, Restaurant ’t Havenmantsje, Restaurant Alma*, Landgoed Het Roode Koper en Restaurant de Tramhalte.

De deelnemers mochten de amuse onvoorbereid meenemen en moesten tijdens de wedstrijd een voorgerecht met schol en mosselen en een plantaardig tussengerecht bereiden.

In deze voorronde werden ook nog de prijzen uitgereikt voor het beste voorgerecht en het beste tussengerecht. De prijs voor het beste voorgerecht ging naar ’t Amsterdammertje* en de prijs voor het tussengerecht ging naar ’t Havenmantsje.

Jury-oordeel

De jury, bestaande uit Jurgen van der Zalm (Vinkeles **) en Lars van Galen (’t Lansink*), heeft vele mooie creaties geproefd en uiteenlopende gerechten mogen beoordelen. 'Het blijft geweldig om te zien hoe creatief de deelnemers zijn tijdens de wedstrijd. In zo’n korte tijd en onder druk zulke mooie gerechten presenteren is echt niet makkelijk,' aldus Jurgen van der Zalm en Lars van Galen.

De deelnemers kregen in deze finale te maken met een nieuw element. Normaliter is er een groot assortiment groenten en fruit beschikbaar, maar in het kader van waste en koken met de seizoenen kregen de deelnemers een vooraf samengesteld pakket met diverse groenten en fruit. Hiermee moesten de deelnemers hun gerechten bereiden.

Seizoensgebonden koken

'Ook tijdens de wedstrijden moeten wij ons bewust zijn van thema’s als waste en de seizoenen. Daarom hebben we besloten om deze boxen samen te stellen. Daarnaast moeten de deelnemers ontzettend creatief zijn om bijzondere en smaakvolle gerechten te bereiden waarmee ze opvallen bij de jury. Iedereen heeft dezelfde basisingrediënten, en het was een groot plezier om de diverse creaties langs te zien komen,' aldus Waldrik Kremer en Bert van Manen van de wedstrijdcommissie van het Gastronomisch Gilde.

Het Gastronomisch Gilde zal in de aanloop naar de finale nog één wildcard uitdelen. Deze zal bekendgemaakt worden via de social mediakanalen van het Gastronomisch Gilde. De finale van de Gouden Koksmuts zal plaatsvinden op maandag 13 januari 2025.

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.