De wijnindustrie is de grootste verbruiker van glas in Nederland. In de Nederlandse horecasector eindigt 90% van de glazen flessen als afval. Dit komt neer op ruim 450 miljoen flessen per jaar. Het proces van glasrecycling lijkt duurzaam, maar is behoorlijk inefficiënt. Het omsmelten van glas tot nieuw glas kost enorme hoeveelheden energie. Nu is er een duurzamere optie: hergebruik van wijnflessen.
Verduurzaming met circulaire wijnflessen
Cantina alla Spina, een Nederlandse start-up, heeft een herbruikbaar systeem ontwikkeld voor wijnflessen die lokaal worden gevuld en na gebruik gewassen. Walraven Sax zag hier de kans om samen een nationaal systeem te ontwikkelen voor een circulaire fles.
Uit berekeningen blijkt dat er tot 51% CO2 bespaard kan worden door bulktransport en het gebruik van herbruikbare flessen. Ook zorgt dit voor 70% lager waterverbruik. Het water wordt namelijk alleen gebruikt bij het spoelen. Dit leidt tot aanzienlijk minder waterverbruik dan bij het smelten en opnieuw vormen van glas.
Proeftuin voor innovatieve ideeën
Om het idee in de praktijk te testen, heeft Walraven Sax de handen ineengeslagen met twee partners: horecaleverancier AB InBev en muziekpodium TivoliVredenburg. 'We willen graag een proeftuin zijn waar onze partners innovatieve ideeën op het gebied van duurzaamheid kunnen testen', zegt zakelijk directeur Suzanne van Dommelen.
Landelijke uitrol
Partner en horecaleverancier AB InBev neemt het logistieke gedeelte van de pilot op zich. 'Duurzaamheid is voor ons niet enkel een beleid; de inzet van Walraven Sax en TivoliVredenburg voor duurzaamheid sluit dan ook naadloos aan bij de filosofie van AB InBev', aldus Jasper Kessels, directeur horeca AB InBev Nederland.
Als de pilot succesvol blijkt, wil Walraven Sax dit systeem landelijk uitrollen. 'Ons ultieme doel is dat alle wijnflessen in Nederland worden hergebruikt', aldus commercieel directeur Manuela Feijoo Jimeno van Walraven Sax. De pilot start vanaf heden en zal drie maanden duren.