Of je nu een klein terras hebt of een groot, drukbezocht terras, zoals Niels Mulder van café-restaurant Nielz, de juiste voorbereiding is cruciaal om soepel en efficiënt door het seizoen te navigeren. Mulder, bekend om zijn professionele en gastgerichte aanpak, deelt zijn strategieën voor het voorbereiden van zowel het personeel als de operationele processen voor het nieuwe seizoen.
Doe een terraskick-off
De enthousiaste ondernemer, oud-deelnemer aan de Terras Top 100 en nu hoofdjurylid, legt de nadruk op het belang van een uitgebreide terraskick-off voor het personeel. ‘Voordat het seizoen echt begint, zorgen we voor twee avonden waarin we de nieuwe menukaart presenteren. Deze laten we proeven aan zowel het keuken- als bedieningspersoneel’, aldus Mulder die (inclusief zzp’ers) 120 medewerkers in dienst heeft.
Ook deelname aan de Terras Top 100 zorgt voor enthousiasme en voorbereiding, maar het versterkt ook de teamspirit. ‘De terraskick-off bevat proeverijen van nieuwe gerechten en dranken, waaronder cocktails, bitterballen en nacho’s. Dit is tevens een informele gelegenheid om alle medewerkers, van keuken tot administratie, van Nielz samen te brengen. Zo creëer je een gevoel van verbondenheid en enthousiasme voor het seizoen dat komen gaat.’
Slimme indeling
Een belangrijke les van Mulder is de inrichting van het terras zelf. ‘Bij ons heeft het terras één entree, waar altijd een gastheer staat die de gasten verwelkomt en naar hun tafel begeleidt. Dit voorkomt verwarring bij de gasten over waar ze kunnen zitten, vooral als het terras vol is.’
Het advies is om te zorgen voor duidelijke routing en een welkom gevoel bij het betreden van het terras. Zijn tip voor ondernemers die een groot terras runnen: ‘Zorg voor een gastheer of gastvrouw die altijd het eerste contactmoment maakt. Dat zorgt voor een warm welkom en een gestructureerde ervaring.’