Drie Nederlandse ijsbereiders gaan op voor Europese finale Gelato Festival World Masters

Drie Nederlandse ijsbereiders gaan op voor Europese finale Gelato Festival World Masters

Gelato Festival World Masters zoekt voor de periode 2022-2025 wereldwijd naar 's werelds beste ijs. De Nederlandse stop was in Breda, waar 22 ambachtelijke ijsbereiders deelnamen aan de zoetste wedstrijd van het jaar, georganiseerd op het hoofdkantoor van Carpigiani Benelux.

Tot de beste ijsbereider van Nederland voor 2023 is uitgeroepen: Kees Baars van IJssalon IJsie Prima in Callantsoog met zijn ‘Seaside Delight’, een verfijnde mascarpone-gelato met duindoornvariatie, gezouten amandel crunch and zeekraal & zeewiermeringue‘on top’.

Winnaar Kees Baars van IJssalon IJsie Prima in Callantsoog met zijn Seaside Delight.
Winnaar Kees Baars van IJssalon IJsie Prima in Callantsoog met zijn Seaside Delight.

Op de tweede plaats is geëindigd Stefan Beerens of Kennis van IJs in Duizel met Imagi, een blend van verse ananas an yuzu gecombineerd met met basilicum doordrenkt kokosijs. De derde plaats is voor Peter ter Laak van Van der Poel ijsmakers in Hengelo met zijn ‘Rose and Raspberry Fool, een delicate Griekse yoghurtijs met rozensmaak met framfozenvariaties, geroosterde amandelen, kokosvlokken en een vleugje limoen.

Europese finale

De geselecteerde ijsbereiders gaan door naar de Europese finale van Gelato Festival World Masters, gepland voor 2025. Smaak, structuur, creativiteit en presentatie zijn daar de vier criteria  die worden gebruikt voor de beoordeling. Ook de keuze van de ingrediënten, het vakmanschap bij het uitwerken van het recept en de visuele uitstraling wegen mee.  

De jury bestond uit Marcel Janssen: eigenaar van IJssalon Florance in Weert; Peter Remmelzwaal: Pastry chef en onderdeel van het Dutch Pastry Team; Nelson Tanate: mede-eigenaar en chef van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle en  Remco Dekker: Chocolatier and Chef Patissier bij Atelier Maré in Breda.

Gelato Festival

Alle deelnemende ijssmaken.
Alle deelnemende ijssmaken.

Het Gelato Festival startte in 2010 in Florence, geïnspireerd door de creatie van het eerste gelato-recept van Bernardo Buontalenti in 1559. Sindsdien heeft het evenement zijn grenzen uitgebreid, eerst naar de rest van Italië, vervolgens naar Europa en de Verenigde Staten, met in totaal 80 festivals.  Onderdeel is het wereldkampioenschap Gelato Festival World Masters 2021, dat in december 2021 werd afgesloten met de overwinning van Adam Fazekas uit Boedapest. Een recordaantal van 3.500 gelato-ambachtslieden werden beoordeeld door internationale jury's.

Van Swoll IJs kiest voor roestvrijstalen lepels: 'Dit is de toekomst'

Van Swoll IJs kiest voor roestvrijstalen lepels: 'Dit is de toekomst'

Wie deze zomer een ijsje komt eten bij Van Swoll IJs in Apeldoorn, krijgt daarbij een roestvrijstalen lepel geserveerd. 'Vooral omdat het de smaak van ons ijs ten goede komt', aldus eigenaar Klaas Brasjen. 'Dat het daarnaast ook duurzaam is en dat onze gasten erg enthousiast reageren, bevestigt alleen maar dat we de juist keuze hebben gemaakt en dat dit de toekomst is.'

IJsie Prima is IJssalon van het Jaar 2020/2021

IJsie Prima is IJssalon van het Jaar 2020/2021

IJssalon IJsie Prima in Callantsoog is de winnaar van de titel IJssalon van het Jaar 2020/2021. Presentatrice Mascha de Rooij maakte dit vanmiddag tijdens een livestream bekend. De vijf finalisten verzamelden zich voor de bekendmaking in de Next Level-foyer in Evenementenhal Gorinchem. 

Foto: Koos Groenewold

IJscentrum Vlaardingen start in april met eendaagse trainingen

Goed en slecht nieuws van het IJscentrum in Vlaardingen. In april starten eendaagse trainingen die gaan over één specifiek onderwerp en wordt begonnen met de cursus IJsbereider. Voor die tijd zijn er geen activiteiten, omdat de deuren tot en met 31 maart gesloten blijven.

IJs-vakwedstrijden 2021 deels afgelast; hoop op Gouden IJsspatel blijft

IJs-vakwedstrijden 2021 deels afgelast; hoop op Gouden IJsspatel blijft

De wedstrijd om De Gouden IJscreatie vindt in 2021 geen doorgang. Tot dat besluit komt de wedstrijdcommissie van organisator Vereniging Ambachtelijk IJscentrum. 'We hopen dat dit coronaspook snel wegvliegt zodat we nog wel een plan van aanpak kunnen maken voor de Gouden IJsspatel.'

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.