Ter Marsch & Co wint NK Loaded Fries voor de tweede keer

Ter Marsch & Co wint NK Loaded Fries voor de tweede keer

Andy Hoogvliets van Ter Marsch & Co in Rotterdam heeft het NK Loaded Fries 2025 overtuigend gewonnen. De jury was zeer onder de indruk van zijn 'Bali Spice Fries'. Femke Versluijs van Frietboutique Laren pakte het zilver en Joyce Norder van Snacksalon De Schelp in Roelofarendsveen eindigde als derde.

Andy Hoogvliets won in 2024 het NK Lekkerste Burger maar was ondanks die ervaring toch zenuwachtig voor het NK Loaded Fries. 'Bij Ter Marsch maken we heel veel burgers. We bakken natuurlijk goede friet, maar loaded fries is niet echt onze specialiteit. Toch hebben we voor deze wedstrijd de tijd genomen om een hoogwaardige loaded fries te presenteren en ik ben blij dat de jury dat proefde en waardeerde. En dat we dan ook winnen, is geweldig. We moeten de Indonesische keuken bedanken voor de veelzijdige ingrediënten en smaken die we telkens weer op een andere manier kunnen toepassen.'

Bali Spice Fries

De Bali Spice Fries was gemaakt met babi ketjap en Ikan Bali, een Indonesische zoetpittige makreel. Dit gebruikte Andy Hoogvliets voor zijn Ikan Bali-ketchup en Ikan Bali-mayonaise. Hij maakte de loaded fries af met gepofte rijst en zoet-zuur van komkommer en boontjes.

'Een waanzinnige harmonie van smaken maar zonder overdaad', oordeelde de jury. De bali ketjap was heel rijk van smaak en het zoet-zuur van de komkommer en boontjes gaf het gerecht een frisse tint. De makreel-ketchup was de spreekwoordelijke kers op de taart. 'Dit is een frietje waar je van blijft eten en bovendien was het erg mooi gepresenteerd.' Het betekende het tweede goud voor Ter Marsch & Co; in 2020 won Mitch Kramer namens het bedrijf met ‘Sweet Fries of Mine’.

Nieuwkomer Frietboutique Laren pakt zilver

Femke Versluijs van Frietboutique Laren, die voor het eerst meedeed, pakte de tweede prijs. Haar ‘Zout, zoet zuur’ was onder andere opgebouwd met mosselen, kerrie-mayonaise, XO-mayonaise, XO-saus en crumble van chorizo en gedroogde ham. 'Vooral de XO-saus was erg lekker en de crumble gaf het gerecht een heerlijk pikant en zoutig tintje', aldus de jury.

Derde plaats voor loaded fries met Mexicaanse runderstoof

Snacksalon De Schelp in Roelofarendsveen nam het brons mee naar huis. Joyce Norder maakte ‘Fiësta Mexicana’, met een Mexicaanse runderstoof, avocado-limoencrème, tomatensalsa, zwarte bonen en verse limoen. 'Net als de nummer één en twee was ook deze loaded fries een plaatje, met mooie kleuren', merkte de jury op. De stoof was licht pittig en het verse limoentje zorgde voor een frisse toevoeging. Het gerecht als geheel was indrukwekkend en toch redelijk eenvoudig te maken. Met name voor cafetaria’s is dat vaak een belangrijke voorwaarde.'

De volledige top 3 van het NK Loaded Fries 2025:

1: Andy Hoogvliets, Ter Marsch & Co Rotterdam

2: Femke Versluijs, Frietboutique Laren

3: Joyce Norder, Snacksalon De Schelp, Roelofarendsveen

Jury NK Loaded Fries 2025

De jury van het NK Loaded Fries 2025 bestond uit juryvoorzitter Alide van Toor (voorzitter ProFri), Eke Bosman (Snackspert), Ubel Zuiderveld (horecajournalist en fritoricus) en Coen van Oosten van het duo Franky en Coen, dat regelmatig naar Oekraïne reist om friet te bakken voor mensen die door de oorlog zijn getroffen.

Criteria

Aan het NK Loaded Fries 2025 deden acht deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen negen minuten, vijf identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs. Hygiëne en efficiency

Deelnemers worden tijdens de mise en place altijd beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de Hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door Houwers.

'Echte vakman' Bas van Zoggel wint NK Lekkerste Pannenkoek 2025

'Echte vakman' Bas van Zoggel wint NK Lekkerste Pannenkoek 2025

Bas van Zoggel van Den Tol in Velp heeft het NK Lekkerste Pannenkoek 2025 op de Horecava gewonnen. Volgens de jury is Van Zoggel 'een echte vakman die waanzinnig goede pannenkoeken bakt'. De kinderjury was het daarmee eens. Ashley Marengo van By Jarmusch in Rotterdam eindigde op de tweede plek en Daphne van Zwet nam voor Pannenkoe Bleiswijk het brons mee naar huis.

Wildlands Adventure Zoo wint NK Lekkerste Vegan Burger 2025

Wildlands Adventure Zoo wint NK Lekkerste Vegan Burger 2025

Chef-kok Erik Jager van Wildlands Adventure Zoo Emmen heeft het NK Lekkerste Vegan Burger 2025 op de Horecava gewonnen. De jury was vol lof over zijn 'Momma Dunia'. Het zilver ging naar Audrey Biermans van Vitam. Jamal Hlal van HMSHost Schiphol pakte het brons.

Ongekend: Firma van Buiten wint goud én zilver op de Horecava

Ongekend: Firma van Buiten wint goud én zilver op de Horecava

Firma van Buiten uit Delft heeft tijdens de kookwedstrijd Lekker Anders op de Horecava een ongekende prestatie neergezet. Tobias Westerveld pakte zilver voor het bedrijf en collega Nishaar Orie deed daar nog een schepje bovenop door er met goud vandoor te gaan. Het brons was voor Koen van Oeveren van HMSHost.

Mariusz Olesiński uit Woerden wint NK Lekkerste Pasta 2025

Mariusz Olesiński uit Woerden wint NK Lekkerste Pasta 2025

Chef Mariusz Olesiński van restaurant Viviamo in Woerden heeft de derde editie van het NK Lekkerste Pasta op de Horecava gewonnen. Hij verraste de jury met een reuze ravioli gemaakt met slechts drie hoofdingrediënten. Giovanni Carmelitano van Casalinga in Amsterdam won zilver en het brons was voor Ennio Zaccariello van Primo in Hilversum.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.