Lonen struikelblok in cao overleg horeca, na jaarwisseling vervolg

Lonen struikelblok in cao overleg horeca, na jaarwisseling vervolg

KHN, FNV en CNV zijn het niet eens geworden over een nieuwe horeca cao. De huidige cao loopt 31 december 2021 af. 10 januari gaan partijen weer om tafel. De lonen vormen een struikelblok. 'De ondernemer voelt de pijn van nu, maar wij proberen ook naar de toekomst te kijken,' aldus Edwin Vlek van FNV Horeca.

Edwin Vlek van FNV Horeca heeft  goede hoop dat de onderhandelingen in januari zullen leiden tot een nieuwe cao. 'Het is lastig om in een lockdown te onderhandelen over een nieuw loongebouw,' erkent Vlek. 'Het is een ingewikkeld speelveld waarin we begrip hebben voor ondernemers. Maar om het personeelstekort het hoofd te bieden, zal er iets moeten gebeuren.'

Loonstijging voor iedereen

Concrete percentages voor de loonstijging die de vakbond heeft voorgesteld, wil Vlek niet noemen. 'Er moet voor iedereen wat bij. Ook voor de 'bovenschaligen'. Dit zijn medewerkers die het eindloon van hun functieschaal al hebben bereikt. Dat is in de vorige cao niet toegepast.'

Ook wil de FNV een einde maken aan het eindeloos opbouwen van plus-uren. We willen een tijdvak van 12 vaste maanden. Dit kan bijvoorbeeld een kalenderjaar zijn of een vakantiejaar (1 juni tot 31 mei). In dat volle jaar moeten min-uren worden rechtgetrokken. Voor plusuren krijg je drie maanden extra. Minuren waar een werknemer niets aan kan doen, vervallen dan na 12 maanden.'

CAO opgezegd

De vakbonden hebben de huidige cao ‘opgezegd’. Dat betekent dat zonder nieuwe overeenstemming over een totaalpakket bijvoorbeeld de verbeteringen uit de cao ten opzichte van de WAB, Wet Arbeidsmarkt in Balans, niet meer zullen gelden als er geen nieuwe collectieve afspraak komt. Denk aan de oproeptermijn van 48 uur versus 24 uur (cao) voor oproepkrachten en de ketenregeling voor seizoen medewerkers met een pauze van 6 versus 3 maanden (cao).

Loon horeca struikelpunt

Vooral op het onderwerp lonen ligt de inzet van KHN en die van de  vakbonden ver uit elkaar. 10 januari gaan de partijen weer met elkaar om tafel. Dat deden ze al drie keer eerder: op 10 november en 13 en 20 december. Midden in een periode van (avond)lockdown.

De vakbonden willen dus loonsverhoging voor iedereen, ook voor leerlingen. Ook willen ze jaarlijkse periodieken voor iedereen invoeren. Ook willen vakbonden en KHN een verbeterd loongebouw. 'Voor ons is dat nu te veel en te veel tegelijk,' zo stelt KHN.

'De branche zit nog steeds in de grootste crisis die we ooit gekend hebben. We moeten rekening houden met wat we kúnnen doen. Wat is haalbaar voor een gezonde bedrijfsvoering. Dus niet te veel en niet alles tegelijkertijd. En begrip hebben voor ondernemers die eenvoudigweg niet kúnnen midden in deze of net na deze crisisperiode,' aldus de branche organisatie.

Vervolg cao horeca

Er wordt nu een werkdocument opgesteld met alle wensen en eisen en daar praten de partijen 10 januari verder over.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.