Formitable rekent voor deze dienst aan haar klanten geen extra kosten. Het bedrijf werkt ook niet – in tegenstelling tot TheFork – met een commissie per gereserveerd couvert. Raymond Wilders: ‘Restaurants betalen bij ons 59 euro per maand. Ongeacht het aantal reserveringen. Daarin zijn we heel transparant, iedereen betaalt ook hetzelfde.’ Naast Formitable en TheFork werken ook Booq van Eijsink en Oers met Google-reserveringen.
Formitable heeft meer dan een half jaar gewerkt aan de koppeling met Google en moest van de zoekgigant diverse procedures doorlopen. Alle aangesloten restaurants gaan in eerste instantie ook meedoen aan Google-reserveren. ‘Pas achteraf bieden we ze de mogelijkheid de Google-optie uit te zetten. Dit is gewoon een harde eis van Google. Je hele portfolio moet mee.’
Volgens Wilders zullen er onder zijn klanten niet veel zaken zijn die de optie gaan uitschakelen. ‘Dat kan ik me niet voorstellen. Google is zo groot! Echt een serieuze bron van reserveringen. In Amerika komt een kwart van alle online boekingen al via Google binnen. Maar ondernemers hebben bij ons wel zelf de keuze.’
Wilders is het niet eens met de werkwijze van TheFork als het gaat om Google-reserveringen. 'De button staat in het bedrijfsprofiel van de restaurants. Dat is hun verdienste, niet die van TheFork. Dat je daar dan commissie voor vraagt, vind ik heftig. Wij doen dat in ieder geval niet.’
Robert Blok, eigenaar van vijf restaurants, uitte hierover eerder deze week zijn ongenoegen. Hij heeft de reserveringsbutton in Google door TheFork laten uitschakelen.
Commissie vragen voor een gereserveerde deal van een restaurant vindt Wilders nog een ander verhaal. ‘Dat gaat om een specifiek menu, met een speciale prijs. Dan kun je de commissie incalculeren. Over simpelweg een reservering extra betalen, vind ik vreemd.’
Koppelingen met diverse reserveringskanalen
Het reserveringssysteem van Formitable werkt niet alleen met Google reserveringen er zijn ook koppelingen met:
- Heerlijk
- Dining City (Restaurant Week en Dining with the Stars)
- Bookdinners
- Social Deal
- Airbnb
Een kopppeling met TheFork/Tripadvisor is er niet.
‘Ondernemers kunnen via onze applicatie zelf kanalen opengooien of juist sluiten. Dat is nu heel makkelijk te regelen. Eerder moest dat handmatig verwerkt worden en was de kans op fouten heel groot.’ Het bedrijf laat aan haar klanten ook zien via welke kanalen de reserveringen binnenkomen. Als ondernemer zie je dus hoeveel gasten reserveren via bijvoorbeeld Bookdinners of Heerlijk.
Aanbetaling doen
Formitable kreeg na de oprichting bekendheid vanwege haar aanbetalingsmodule. Ongeveer 20 procent van de klanten werkt hier mee. Richting feestdagen stijgt dit percentage tot 30 procent. ‘Voor het doen van aanbetalingen rekenen we wel kosten. Wij noemen dat een ticket-fee en er zijn verschillende modellen beschikbaar. De betaling loopt via Mollie. Ondernemers kunnen kiezen voor een bedrag per transactie of per couvert. ‘Sommige restaurants laten alleen groepen aanbetalen. Dit kost 3 euro per transactie.’
Restaurant Daalder in Amsterdam werkt met aanbetalen. Ondernemer Dennis Huwea: ‘Eerst zijn we begonnen met aanbetalingen voor groepsreserveringen. Vervolgens voelden we ons comfortabel genoeg voor aanbetalingen van reserveringen in het weekend. Inmiddels zijn alle reserveringen bij Daalder aanbetaald. Aan het einde van de maand levert dit geweldige resultaten op.’