The Wine & Food Association organiseerde dit jaar de achtste editie van de showcases. Deze keer vond het voor het eerst plaats onder de noemer ‘Proefschrift Restaurants Awards tijdens Gastronomie/Fine Food Professional op maandag 5 november 2018 in het Elicium van RAI Amsterdam. Voorheen was Jan Van Lissum licentiehouder van Gault&Millau Nederland en werden de prijzen onder deze noemer uitgereikt. ‘Proefschrift Restaurants’ is een nieuw restaurant platform, dat op 5 november officieel werd gelanceerd.
De winnaars op een rij:
RESTAURANT VAN HET JAAR
TOT €55
Restaurant Beyerick
Zeist
'Kleine keuken, kleine zaal, kleine wijnkaart. Grootse service. Marcel en Rosalie Heitzberger doen alleen wat ze goed kunnen. De chef maakt ambachtelijke, opvallende gerechten, waarbij seizoensproducten het uitgangspunt zijn. De wijnkaart past bij dit huiskamerrestaurant, net als de gevraagde prijzen.'
RESTAURANT VAN HET JAAR
TOT €75
Restaurant Vermeer,
NH Barbizon
Amsterdam
'Fijne zaak met hoogstaande, evenwichtige keuken. Seizoensproduct in de hoofdrol. Chef Naylor straalt plezier uit, sommelier Veltman is een kanjer, de service onder Bjorn van Aalst is prettig semi-informeel. Lekkere sfeer hier, onder de internationale gasten.'
RESTAURANT VAN HET JAAR
TOT €100
Restaurant Bij Jef
Den Hoorn (Texel)
'Alles klopt. Jef Schuur brengt de ultieme eilandkeuken. Zijn creaties zijn kleine kunstwerkjes. Een complete bedwelming hier, met fantastische keuken, hoogste gastvrijheid, ultieme wijnadviezen van Nadine, adembenemende Hollandse luchten, nabijheid van strand en zee. Heerlijke prijzen.'
RESTAURANT VAN HET JAAR
MEER DAN €100
Restaurant Ciel Bleu, Okura
Amsterdam'
'Keuken van internationale allure. Chefs Kokmeier en Speelman creëren tongstrelende, elegante en finesserijke borden. Sommelier Noël Vanwittenberg verricht wonderen met spijscombinaties. Service is prima, je wordt verwend. Hoog prijsniveau, maar passend in de context van Hotel Okura. Uitzicht maakt veel goed.'
CHEF VAN HET JAAR
TOT €55
Jan Smink
Restaurant Jan Smink, Wolvega
'(H)eerlijke gerechten van Friese producten. Veel aandacht voor groenten. Afwisselend en fris smakenpalet. In alles proef je zijn vakmanschap. Verleden als wedstrijdkok, creëert ook garnituren met 3D-voedselprinters. Aanwinst voor Friesland. Onze verwachtingen blijven maar stijgen.'
CHEF VAN HET JAAR
TOT €75
Nico Boreas
Sabero, Roermond
'Nico Boreas is er weer. Opnieuw het hoogste niveau, nu gemixt met elementen uit Aziatische en andere wereldkeukens. Kruiden en specerijen perfect verwerkt, de gerechten zijn fijn van snit en smaak. Prima zuurdosering. Levendige en mond vullende ervaring. Sonja Boreas blijft die topper.'
CHEF VAN HET JAAR
TOT €100
Arturo Dalhuisen
The White Room, Amsterdam
'Rust, evenwicht, meer en meer zijn eigen stijl. Arturo Dalhuisen groeit verder. Service en gastvrijheid hoogstaand en met toewijding gebracht. Ruime wijnkaart met aandacht voor ontwikkelingen. Uit eten op niveau. Gedragen sfeer. In context schappelijk geprijsd.'
CHEF VAN HET JAAR
MEER DAN €100
Dick Middelweerd
De Treeswijkhoeve, Aalst-Waalre
'Een echt gastronomisch hoogtepunt. Dick Middelweerd heeft totaal eigen signatuur, met subtiele sauzen en uitstekende cuissons. Elk bord is evenwichtig van smaak en blinkt uit in finesse. Seizoenskeuken met onberispelijke kwaliteitsproducten, gecombineerd met internationale invloeden. Zéér hoog keukenniveau.'
TALENTVOL CHEF VAN HET JAAR
Thijs Meliefste
Restaurant Meliefste, Wolphaartsdijk
'De coming man, kookt met Zeeuwse kwaliteitsproducten. Maakt dan gerechten met rijke smaken en aroma’s. Zuren en frisheid spelen belangrijke rollen, naast voortreffelijke olijfolie en vettigheid. Ook sauzen van hoog niveau. Gastronomische niveau stijgt per bezoek.'
SOMMELIER VAN HET JAAR
Arjen Pleij
Kasteel Engelenburg, Brummen
'Rustige en vriendelijke persoonlijkheid. Echte topper. Deelt graag zijn wijnkennis, nooit belerend aan tafel… Adviezen altijd goed gekozen, Gerechten worden er nog mooier van. Liefhebber van Zuid-Afrikaanse wijn, en dat merk je. Een van onze allerbeste sommeliers.'
TALENTVOL SOMMELIER VAN HET JAAR
Stefan Wierda
Restaurant Hotel Merlet, Schoorl
'Alsof hij elke toelichting op een wijn voor het eerst vertelt. Gevat, enthousiast en deskundig. Zijn wijnkaart is van prima niveau, net als de wijnbehandeling. Terughoudend als het gezelschap het wenst. Leest zijn gasten. Goede proever, herkent kwaliteit onmiddellijk.'
GASTHEER VAN HET JAAR
Marc Boeljon
De Posthoorn, Monnikendam
'Meer dan uitstekend gastheer-patron. Marc heeft een heel eigen signatuur, werkt nauwgezet, vriendelijk en attent. Hoogst mogelijke gastvrijheid. Aandacht voor elk detail. Kent ook elke wijn. Groot voorbeeld voor vakgenoten. Geeft goede gevoel door aan zijn gasten.'
TALENTVOL GASTVROUW VAN HET JAAR
Janine Kinderman
De Zeeuw, Haarlem
'Ruim getalenteerde gastvrouw, sinds kort in eigen zaak met Jeroen de Zeeuw, chef en partner. Straalt kracht uit, is bijzonder gastvrij, behandelt iedereen vriendelijk. Voegt extra herinnering toe aan een bezoek. Ze brengt ervaring in van het allerhoogste gastvrijheidsniveau. Goede wijnkennis ook.'
TALENTVOL GASTHEER VAN HET JAAR
Marco Westra
Bridges, Amsterdam
'Heel enthousiast, hulpvaardig, barst van de energie, jongeman die verantwoordelijkheid durft te nemen, die op de details let en zijn team goed aanstuurt. Nog niet zo lang aan het werk bij Bridges, maar nu al duidelijk aanwezig.'
WIJN|SPIJS SPECIALIST VAN HET JAAR
Jean Luc Etienne
Parkheuvel, Rotterdam
'Zijn proefervaring is groot, met wijn en gerechten. Etienne beheerst alle ins en outs van de perfecte wijn-spijscombi. En ook belangrijk: hij communiceert er met kennis over. Geen boekenwijsheden, wel met de flair van de ervaringsdeskundige.'
PRIJS | PLEZIER VAN HET JAAR
Bistro Vive la Vie
Groningen
'Chef Jeroen Sportel reisde de wereld over, kwam terug en opende een restaurant. Koken met de seizoenen tegen een schappelijke prijs in een plezierige omgeving. Het staat als een huis. We houden hier van. Het gevoel dat elk detail het waard was.'
FROMAGER VAN HET JAAR
Iris Schot
Restaurant Central Park, Voorburg
'Eigenzinnige omgang met kaas, inventief, gepassioneerd en spontaan, goede vakkennis, verrassende presentatie.'
WIJNKAART VAN HET JAAR
Bak Restaurant
Amsterdam
'Prima kaart die een weerspiegeling is van de nieuwste ontwikkelingen in wijnland en onder consumenten. 500 items, veel open wijnen, vins naturels, orange wines, aparte stijlen, bekende en onbekende Franse en Italiaanse wijnmakers. Samenstelling: de fanatieke, nieuwsgierige en uitstekende sommelier Alessandro Da Fies.'
Genomineerden
Voor onderstaande awards werden eerder de genomineerden bekend gemaakt. De genomineerden waren"
Talentvol gastheer/gastvrouw
Janine Kinderman – De Zeeuw – Haarlem
Marco Westra –Bridges – Amsterdam
Danny van Houten- Het Bosch – Amsterdam
Anne Spruijt-Hövels – De Burgemeester – Linschoten
Patricia Helleman – Zout&Citroen – Oosterhout
Talentvol sommelier
Laurence Reintjens- tot 2-10-2018 Breda daarna Beulings – Amsterdam
Geert Rutten- Manoir Restaurant Inter Scaldes – Kruiningen
Stefan Wierda –Merlet- Schoorl
Jesse Dean Bruijstens -Da Vinci – Maasbracht
Yvo Kwak – Voltaire -Leersum
Talentvol chef
Thijs Meliefste –Meliefste – Wolphaartsdijk
Thomas Diepersloot –Voltaire – Leersum
Takis Panagakis –Elea – Rijswijk
Vilmos Dohnal –Vermeer – Amsterdam
Jurgen van der Zalm –Vinkeles – Amsterdam