Onderzoekers hebben het afgelopen jaar om de drie maanden 500 horecamedewerkers en kappers uit het westen van Brabant, met name in Breda en Roosendaal en omstreken, onderzocht op de aanwezigheid van antistoffen tegen Covid-19. In onder meer Breda doen horecaondernemers vandaag uit protest tegen de aanhoudende sluiting hun terras weer open.
Bijna 30 procent horecapersoneel heeft corona gehad
‘Antistoffen geven met 95 procent zekerheid aan dat iemand in het verleden corona heeft gehad’, zegt Michel Wissing, arts in opleiding infectiebestrijding bij GGD West-Brabant, in het Algemeen Dagblad.
Uit een eerste meting, zomer vorig jaar, bleek dat 14,2 procent van de onderzochte horecamedewerkers al corona heeft gehad. Bij kappers lag het percentage toen op 8 procent. In september en oktober liepen de percentages op: horeca naar 17,7 en kappers naar 9,4 procent. Daarna ging de horeca dicht en later ook de kappers, maar toen was de tweede golf al begonnen, waardoor de cijfers stegen naar 28,8 procent onder horecamedewerkers en 20,7 procent bij kappers.
Ter vergelijking: bloedbank Sanquin hield een steekproef onder bloeddonors en schat aan de hand van die gegevens dat zo'n 15 procent van de gehele bevolking antistoffen heeft. Horecapersoneel zit bijna op het dubbele daarvan.
Geen klachten
Ongeveer een derde van de onderzochte horecamedewerkers en kappers bij wie antistoffen werden aangetroffen, wist niet dat ze corona hadden gehad omdat ze geen klachten hadden. Een van de verklaringen daarvoor is dat horecamedewerkers gemiddeld relatief jong zijn. ‘Jonge mensen worden doorgaans minder ernstig ziek', zegt Wissing.
Er is geen aantoonbaar verband tussen de besmetting van de proefpersonen en hun werk. Wel is het in lijn met de bewering dat de kans op verspreiding van het virus het grootst is binnenshuis, in volle horecagelegenheden en zonder bescherming.
Deelnemers aan het onderzoek is het afgelopen jaar ook verzocht elke week een vragenlijst in te vullen over de coronamaatregelen. ‘Terwijl in maart al dringend werd geadviseerd geen handen te schudden, blijkt uiteindelijk dat 15 tot 25 procent dat nog steeds deed. Bovendien bleek dat slechts 10 procent van de ondervraagden anderhalve meter afstand bewaarde tussen collega’s. We zien dat in de loop van de tijd het aantal deelnemers dat zich niet aan de regels hield, is toegenomen.’
Versoepelingen
Woensdag gaan de kappers weer open, mogelijk volgen op korte termijn versoepelingen in de horeca. De GGD wijst erop dat de maatregelen nodig blijven zolang niet iedereen is gevaccineerd. Dat voor de horeca nog altijd geen concreet perspectief is, was voor KHN aanleiding om naar de rechter te stappen en opening af te dwingen.
Wissing: ‘Zo kunnen we hopelijk voorkomen dat horeca en contactberoepen zoals kappers opnieuw hun deuren moeten sluiten. Natuurlijk is anderhalve meter afstand bewaren voor een kapper met klanten onmogelijk. Maar dat is wel mogelijk tussen collega’s. Uit ons onderzoek is gebleken dat dit lang niet altijd is gebeurd in de onderzoeksperiode. Strikter naleven van de coronaregels kan ervoor zorgen dat het verhoogde besmettingsrisico in beide sectoren verdwijnt.’