Tientallen afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben hun leden opgeroepen om mee te doen. Ofwel een 'ludiek' protest, met terras open zonder service óf gasten met eigen consumpties toelaten óf daadwerkelijk open.
'Wij doen terras open mét bediening'
Eén van de initiators Johan de Vos laat aan Misset Horeca weten zijn terras open te doen, met bediening. Hij kiest daarvoor het symbolische tijdstip van 12.05 uur. 'Wij gaan op dat tijdstip bij Boerke Verschuren in Breda gewoon open, met bediening en we zien wel hoe lang we het vol houden. ' Om de boete van 4300 euro te betalen is De Vos een crowdfunding gestart. Het beoogde bedrag is al ruimschoots binnen.
Volgens De Vos hebben ondernemers die mee willen doen drie opties. ‘Ondernemers kunnen zelf hun keuze maken. Dat kunnen wij niet voor ze doen.'
Drie opties
1 Terras volledig opstellen en gasten bedienen. met alle risico’s die daar bij horen. (waarschuwing gemeente of direct een boete van 4.000 euro).
2 Terras openstellen en openen voor gasten om hun eigen (zelf meegebrachte) consumpties te nuttigen. Het is niet toegestaan consumpties uit te delen/verkopen en op je eigen terras te ltaen nuttigen. Maar het laten zitten van mensen op jouw stoelen is niet verboden.
3 Terras neerzetten en afschermen. Mensen naast het terras laten plaatsnemen om zo de absurditeit te laten zien.
De Vos tipt zijn collega’s om de lokale regels (APV) goed na te kijken zodat ze weten wat in de eigen gemeente wel of niet mag. ‘Dan weet je precies binnen (of buiten…) welke kaders je kunt opereren.’ In Papendrecht voeren ze een ietwat sarcastische actie.
Tegenstanders bekladden pand
Dat niet iedereen het eens is met de heropening van het terras, ondervond de ondernemer uit Breda dinsdagochtend toen bleek dat de gevel van zijn café met ketchup was besmeurd. Ook zijn er teksten aangebracht. Zo staat er: ‘opengaan is bloed aan je handen’ en ‘opruiing bij wet verboden’. Dat meldt Omroep Brabant. Het is niet bekend wie hier achter zit.
Voor veel horecaondernemers is de maat vol. De volle stadsparken van afgelopen week, met mensen die zelf drank en hapjes meenamen, was de spreekwoordelijke druppel. De ondernemers vinden dat het kabinet heropening van terrassen moet toestaan, omdat dat met tal van coronaregels veel veiliger is dan toestaan dat groepen zich onbeperkt in parken verzamelen. Op de geopende terrassen willen de horecaondernemers laten zien hoe zij veilig werken.
Burgemeesters verdeeld over acties
Een aantal burgemeesters is het met de horecaondernemers eens. Maar alle burgemeesters hebben laten weten dat ze niet kunnen toestaan dat er dinsdag bediend wordt op terrassen, omdat dat nu eenmaal verboden is.
Zodra dat ergens gebeurt, zal er gehandhaafd worden, zei ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. Wat burgemeesters gaan doen als gasten met eigen consumpties bij zich op de uitgestalde terrassen gaan plaatsnemen, is niet duidelijk. Sommige burgemeesters, onder wie Ahmed Marcouch van Arnhem, hebben de hele actie ernstig afgeraden om een besmettingspiek te voorkomen.