Op het Amsterdam Coffee Festival, van 9 tot en met 11 maart in de Gashouder in Amsterdam, wordt een vijftal wedstrijden georganiseerd. Bekijk hieronder de deelnemers en het wedstrijdprogramma Amsterdam Coffee Festival 2018.
SCA houdt de finales van Dutch Barista Championship, Dutch Latte Art Championship, Dutch Brewers Cup, Dutch Cup Tasters Championship. Daarnaast heeft Allegra Events zelf vorig jaar Coffee Mixologist geïntroduceerd, dat na een succesvol debuut dit jaar terugkeert. Het Dutch Tea Championship wordt dit jaar niet gehouden, laat organisator ITC weten. Volgend jaar is er wel weer een finale.
Wedstrijdprogramma Amsterdam Coffee Festival 2018
Vrijdag 9 maart:
11.00 - 18.00: Dutch Brewers Cup
11.30 - 18.30: Dutch Latte Art Championship
13.00 - 17.00: Coffee Mixologist ronde 1
Zaterdag 10 maart:
11.00 - 16.00: Coffee Mixologist, kwartfinale
11.25 - 18.00: Dutch Barista Championship
Op zaterdagochtend wordt geloot wie welk tijdsslot krijgt:
finalist 1: 11.25
finalist 2: 12.10
finalist 3: 12.55
finalist 4: 14.25
finalist 5: 15.10
finalist 6: 15.55
Zondag 11 maart:
10.05 - 16.55: Dutch Cup Tasters Championship
12.00 - 13.30: Coffee Mixologist halve finale
15.30 - 17.00: Coffee Mixologist finale
Deelnemers
De deelnemers van de eerste drie wedstrijden waren al bekend (zie hier), hieronder het volledige overzicht:
Finalisten Dutch Brewers Cup
De Brewers Cup gaat over filterkoffie. Elke deelnemer maakt in 15 minuten drie identieke filterkoffies en verzorgt een presentatie waarin koffie en keuzes worden toegelicht. De finalisten:
- Niels te Vaanhold – barista bij Mocca d’Or
- Jose Mollura – q-grader en brander bij Moyee Coffee
- Wouter Brunia – freelance koffie professional
- Laurent l’Ortye – barista bij Dutch Barista Coffee Company
- Björn Aarts – eigenaar Dutch Barista Coffee Company
- Olaf Boom
Regerend Nederlands kampioen, de Zweedse Daniella René Nyström, nam niet deel aan de voorrondes en kan haar titel niet verdedigen.
Finalisten Dutch Latte Art Championship
- Marlous van Putten – barista bij Coffee Company
- Nick Vink – titelhouder en bedrijfsleider bij H32 (nr. 90 in de Koffie Top 100)
- Job van Orsouw – barista bij H32
- Anouk Rodenburg – freelance barista
- Rob Clarijs – eigenaar De Zeeuwse Branding
- Jesse Fook – barista bij De Espressofabriek
Deelnemers Coffee Mixologist:
Bij Coffee Mixologist strijden de deelnemers in duo's van een barista (b) en een mixologist (m) in battles tegen een ander duo. Ze presenteren een koffiecocktail aan de jury, waarbij originaliteit, kwaliteit en presentatieskills beoordeeld worden. Per battle gaat het best scorende duo door naa rde volgende ronde.
- Ignat Kovalev (b) - De Zeeuwse Branding (Zierikzee, Nederland) en Alena Kovalev (m) - Dictator (St. Petersburg, Rusland)
Vito Sportelli (b) - Aperinfresco (Conversano, Italië) en Andrea Peconio (m) - Kabuki (Bari, Italië)
- Aart Eskes (b) en Gaston Jastrzebski (m) - Vroeg (Bunnik, Nederland)
- Natalia Bruch (b) - 0 : Restaurant & Bistro en Anatoly (m) - 0 : Restaurant & Bistro
- Paul Ross (b) en Dan Fellows (m) - Origin Coffee (Verenigd Koninkrijk)
- Nisan Agca (b) en Burak Ayaz (m) - Tribu Coffee (Istanbul, Turkije)
- Milou Savelkoul (b) en Alina Doll (m) - On the Road Hospitality (Nederland)
- Fabian Dryden (b) en Zack Reed (m) - Playgrond Coffee & Bar (Bristol, Verenigd Koninkrijk)
Net als vorig jaar (toen een Rotterdams duo de wedstrijd won) moesten deelnemende duo's zich met een filmpje opgeven. Bekijk hier alle filmpjes van de deelnemers.
Finalisten Dutch Barista Championship
Deelnemers aan het DBC serveren ieder in 15 minuten vier espresso’s, vier melkdranken (met koemelk) en vier signature drinks. Ondertussen geven ze een presentatie waarbij ze vertellen over hun vak en over hun keuze van koffie, servies, koffiemolen en eventuele andere zaken.
De jury beoordeelt de geserveerde dranken en let daarnaast op technische vaardigheden, presentatie, hygiëne en gastheerschap. De jury bestaat uit zeven leden: een voorzitter, twee technische juryleden en vier smaakjuryleden.
- Lex Wenneker – eigenaar Friedhats Coffee en kampioen van 2015 en 2016, waar hij op het WBC een 6e plek haalde.
- Dagmar Geerlings – eigenaar Dagger Coffee, vorig jaar als 2e geëindigd achter Merijn Gijsbers
- Farrah Tan – eigenaar The Daily Grind
- Merijn Gijsbers – titelhouder en eigenaar Het Koffiegenootschap
- Kai Yasuda – barista bij De Blonde Pater (winnaar Koffie Top 100 2015)
- Matthew Preston – barista bij The Hoxton
De winnaar vertegenwoordigt Nederland op het WBC, in juni in Amsterdam.
Deelnemers Dutch Cup Tasters Championship
Bij het Cup Tasters Championship krijgen deelnemers in elke ronde acht sets van drie kopjes koffie voorgezet, zogeheten ‘triangles’. Elke triangle bestaat uit twee identieke koffies en één afwijkende. Deelnemers moeten in elke triangle de afwijkende aanwijzen. Elke goede triangle is een punt. De best scorenden gaan door naar de halve finale en daarna de finale, waarbij de verschillen binnen de triangles steeds kleiner worden. Bij gelijke scores weegt de tijd mee: hoe sneller hoe beter.
ronde 1
- Lotte Bakker
- Jason Bakker
- Sebastiaan vd Lee
- Laurent L'Ortye
ronde 2
- Sabrina Koopmans
- Frans Taapken
- Alex Walraven
- Dennis Bonneveld
ronde 3
- Julia Schoenmaker
- Björn Aarts
- Suzanne Diepstraten
- Wouter Brunia
ronde 4
- Laura Polderman
- Eva Broeder
- Dagmar Geerlings
- Gijs van den Berg
ronde 5
- Niels te Vaanhold
- Esther Maasdam
- Marlous van Putten
- Laurens da Costa
ronde 6
- Liesbeth Bergstra
- Norman Mazel
- Sander Groenink
- Kirsten Zoetelief
ronde 7
- Frans van den Berg
- Aart Eskes
- Hugo van Duivenboden
- Ruud Boogaard
ronde 8
- Kai Yasuda
- Anouk Rodenburg
Als er geen afmeldingen komen, schuift een deelnemer van ronde 7 naar ronde 8, en worden deze rondes met drie deelnemers gehouden. Als er twee of meer afmeldingen zijn, is ronde 8 een publieksronde waarin maximaal acht toeschouwers mogen meedoen.
Aansluitend worden twee halve finales en daarna de finale gehouden.