Bas Diks wint het NK Lekkerste Broodje 2025

Bas Diks wint het NK Lekkerste Broodje 2025

Bas Diks van cateraar Diks Authentiek Culinair in Harreveld heeft tijdens de Horecava de veertigste editie van het NK Lekkerste Broodje gewonnen. Diks doet al sinds jaar en dag mee en pakt nu voor de tweede keer goud.

Bas Diks won het NK Lekkerste Broodje 2025 met zijn creatie ‘Herfst’: een Achterhoekse bol met onder andere zwijnvarkensrib, barbecuesaus van herfstfruit en paddenstoelen, notenboter, mos van brandnetel, tapenade van cantharellen en spar en herfstblaadjes gemaakt van biet, pompoen, paddenstoelen en brandnetel.

Inspiratie gehaald uit fietstochten met dochtertje

'De laatste keer dat ik won, was in 2011, dus het is echt geweldig dat ik dit nu na al die jaren weer mag meemaken', reageerde een geëmotioneerde Bas Diks na de wedstrijd. “Het feit dat ik inspiratie heb gehaald uit de fietstochten in de natuur die ik maak samen met mijn dochtertje van anderhalf, maakt de winst extra mooi.” Diks won in 2011 ook goud, in de categorie Catering die destijds bestond.

Jury: veel creativiteit in Herfst-broodje

De jury was erg onder de indruk van het winnende broodje. 'Het was bijna te mooi om op te eten, maar het bleek ook nog eens het lekkerste broodje te zijn. Als jury zijn we unaniem tot dat oordeel gekomen. Het broodje zelf was mooi krokant, het vlees erg mals en smaakvol, mede door de notenboter. Verder zat er ontzettend veel creativiteit in dit broodje en was de herfst volop aanwezig.'

Zilver voor Sjoerd Mampaey

Het zilver was voor Sjoerd Mampaey van Midas in Woerden. Zijn ‘Watermelon Sugar High’ bestond onder andere uit kippendij met jerkkruiden, gebakken kippenhuid, gekonfijte watermeloen in barbecue glaze, watermeloen chutney, zoetzuur van watermeloen, geitenkaascrème en crumble van feta op een Toscaanse schiacciata. 'Een verrassende smaakexplosie', vond de jury. Dit is het tweede jaar op rij dat Sjoerd Mampaey in de prijzen valt; in 2024 pakte hij goud tijdens het NK Lekkerste Broodje.

Brons voor Lisette de Jong

De Pastrami B.E.C. Sandwich van Lisette de Jong van The Blueberry in Amersfoort was goed voor brons. Haar brioche broodje was belegd met onder andere pastrami uit de slowcooker, ei, bacon crumble, ingemaakte rode ui en dill pickles, cheddar en Goudse kaas en Amerikaanse mosterd. De jury was vooral te spreken over de ‘geweldige pastrami en de zachte scrambled eggs’.

De volledige top 3 van het NK Lekkerste Broodje 2025:

1: Bas Diks, Diks Authentiek Culinair in Harreveld

2: Sjoerd Mampaey, Midas in Woerden

3: Lisette de Jong, The Blueberry in Amersfoort

Jury NK Lekkerste Broodje 2025

De jury van het NK Lekkerste Broodje 2025 bestond uit Foliena Veenstra (facility- & hospitality professional), Silke Onink (redacteur Lunchroom bij Uitgeverij PS) en Jean Paul Schaddé van Doorn (Cityguys).

Geproefd en beoordeeld

Aan het NK Lekkerste Broodje 2025 deden twaalf deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen acht minuten, vijf identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

Praktijkjury

Deelnemers worden tijdens de mise en place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door Houwers.

Het NK Lekkerste Broodje is een initiatief van Stichting De Lekkerste Wedstrijden en wordt gesponsord door Hanos en Carl Siegert.

De Lekkerste Wedstrijden

'Echte vakman' Bas van Zoggel wint NK Lekkerste Pannenkoek 2025

Bas van Zoggel van Den Tol in Velp heeft het NK Lekkerste Pannenkoek 2025 op de Horecava gewonnen. Volgens de jury is Van Zoggel 'een echte vakman die waanzinnig goede pannenkoeken bakt'. De kinderjury was het daarmee eens. Ashley Marengo van By Jarmusch in Rotterdam eindigde op de tweede plek en Daphne van Zwet nam voor Pannenkoe Bleiswijk het brons mee naar huis.

De Lekkerste Wedstrijden

Ter Marsch & Co wint NK Loaded Fries voor de tweede keer

Andy Hoogvliets van Ter Marsch & Co in Rotterdam heeft het NK Loaded Fries 2025 overtuigend gewonnen. De jury was zeer onder de indruk van zijn 'Bali Spice Fries'. Femke Versluijs van Frietboutique Laren pakte het zilver en Joyce Norder van Snacksalon De Schelp in Roelofarendsveen eindigde als derde.

De Lekkerste Wedstrijden

Wildlands Adventure Zoo wint NK Lekkerste Vegan Burger 2025

Chef-kok Erik Jager van Wildlands Adventure Zoo Emmen heeft het NK Lekkerste Vegan Burger 2025 op de Horecava gewonnen. De jury was vol lof over zijn 'Momma Dunia'. Het zilver ging naar Audrey Biermans van Vitam. Jamal Hlal van HMSHost Schiphol pakte het brons.

De Lekkerste Wedstrijden

Ongekend: Firma van Buiten wint goud én zilver op de Horecava

Firma van Buiten uit Delft heeft tijdens de kookwedstrijd Lekker Anders op de Horecava een ongekende prestatie neergezet. Tobias Westerveld pakte zilver voor het bedrijf en collega Nishaar Orie deed daar nog een schepje bovenop door er met goud vandoor te gaan. Het brons was voor Koen van Oeveren van HMSHost.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.