Ongekend: Firma van Buiten wint goud én zilver op de Horecava

Ongekend: Firma van Buiten wint goud én zilver op de Horecava

Firma van Buiten uit Delft heeft tijdens de kookwedstrijd Lekker Anders op de Horecava een ongekende prestatie neergezet. Tobias Westerveld pakte zilver voor het bedrijf en collega Nishaar Orie deed daar nog een schepje bovenop door er met goud vandoor te gaan. Het brons was voor Koen van Oeveren van HMSHost.

Nishaar Orie won de eerste prijs met ‘Unduckover’, een witte molenbol met onder andere crispy duck, panna cotta van mango en yuzu, zoet-zuur van radijs, soja-komkommer, crispy wonton, kewpie mayonaise en warme sesammayonaise. 'Dit broodje was echt top', oordeel de jury van Lekker Anders. 'Alle ingrediënten waren zeer geslaagd. We proefden heerlijke Oosterse smaken en vooral de panna cotta was heel origineel. Ook de warme mayonaise en de crispy wonton waren top.'

Zilver voor Tobias Westerveld

Het zilver was voor ‘Eats Meat West’ van Tobias Westerveld. Ook hij gebruikte een molenbol en belegde deze met onder andere gemarineerde en gegrilde Koreaanse kalfslende, oesterzwam in knoflookboter, kimchi-mayonaise, gel van mango en rode peper, sticky XO tempeh chutney en Koreaanse crumble. 'Een superlekker broodje met heel mals vlees', vond de jury. 'Het broodje was zacht maar toch stevig en daardoor handzaam. De sticky tempeh chutney was ook erg lekker.'

Kleurrijke loaded fries als een regenboog

Koen van Oeveren van HMSHost kwam naar de Horecava met ‘Rainbow high in the sky’, een loaded fries met onder andere cheddar en cheddarsaus, groentechips, crispy oesterzwam en sriacha- mayonaise. De jury genoot van de veelheid aan smaken. 'Dit gerecht was zo kleurrijk als een regenboog en had alles in zich: zoet, zout, zuur en zowel zachte als knapperige toppings. Vooral de oesterzwam was erg geslaagd.

De volledige top 3 van Lekker Anders 2025:

1: Nishaar Orie, Firma van Buiten

2: Tobias Westerveld, Firma van Buiten

3: Koen van Oeveren, HMSHost

Jury Lekker Anders 2025

De jury van Lekker Anders 2025 bestond uit juryvoorzitter Saskia Geraeds (landelijk bestuurder KHN), Dorine Veldhuijzen (docent De Trappenberg) en Stefan Paap (directeur Houwers).

Zes criteria

Lekker Anders is bedoeld voor horecamedewerkers met een arbeidsbeperking. Aan Lekker Anders 2025 deden vijftien deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen acht minuten, vijf identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

Praktijkjury

Deelnemers werden tijdens de mise en place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door Houwers.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.