Nishaar Orie won de eerste prijs met ‘Unduckover’, een witte molenbol met onder andere crispy duck, panna cotta van mango en yuzu, zoet-zuur van radijs, soja-komkommer, crispy wonton, kewpie mayonaise en warme sesammayonaise. 'Dit broodje was echt top', oordeel de jury van Lekker Anders. 'Alle ingrediënten waren zeer geslaagd. We proefden heerlijke Oosterse smaken en vooral de panna cotta was heel origineel. Ook de warme mayonaise en de crispy wonton waren top.'
Zilver voor Tobias Westerveld
Het zilver was voor ‘Eats Meat West’ van Tobias Westerveld. Ook hij gebruikte een molenbol en belegde deze met onder andere gemarineerde en gegrilde Koreaanse kalfslende, oesterzwam in knoflookboter, kimchi-mayonaise, gel van mango en rode peper, sticky XO tempeh chutney en Koreaanse crumble. 'Een superlekker broodje met heel mals vlees', vond de jury. 'Het broodje was zacht maar toch stevig en daardoor handzaam. De sticky tempeh chutney was ook erg lekker.'
Kleurrijke loaded fries als een regenboog
Koen van Oeveren van HMSHost kwam naar de Horecava met ‘Rainbow high in the sky’, een loaded fries met onder andere cheddar en cheddarsaus, groentechips, crispy oesterzwam en sriacha- mayonaise. De jury genoot van de veelheid aan smaken. 'Dit gerecht was zo kleurrijk als een regenboog en had alles in zich: zoet, zout, zuur en zowel zachte als knapperige toppings. Vooral de oesterzwam was erg geslaagd.
De volledige top 3 van Lekker Anders 2025:
1: Nishaar Orie, Firma van Buiten
2: Tobias Westerveld, Firma van Buiten
3: Koen van Oeveren, HMSHost
Jury Lekker Anders 2025
De jury van Lekker Anders 2025 bestond uit juryvoorzitter Saskia Geraeds (landelijk bestuurder KHN), Dorine Veldhuijzen (docent De Trappenberg) en Stefan Paap (directeur Houwers).
Zes criteria
Lekker Anders is bedoeld voor horecamedewerkers met een arbeidsbeperking. Aan Lekker Anders 2025 deden vijftien deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen acht minuten, vijf identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.
Praktijkjury
Deelnemers werden tijdens de mise en place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door Houwers.
Meer nieuws vanaf de Horecava 2025:
- Dé interieurtrends 2025: stijlen en horecameubilair die opvallen
- 10 noviteiten vanaf de Horecava: van een betaalbare elektrische kooklijn tot cheese dogs
- Instructierecht in de horeca: ‘Is kwartier voor tijd aanwezig betaalde arbeid?’
- Liveblog Horecava 2025: woensdag 15 januari
- Gastheer Geurt Jan Heikamp van de Koning van Denemarken is Toppr van 2024