The Unbound Amsterdam gaat verder onder vleugels van Basecamp Eco-resorts

The Unbound Amsterdam gaat verder onder vleugels van Basecamp Eco-resorts

Het duurzame vakantiepark The Unbound Amsterdam gaat verder onder de vleugels van Basecamp Eco-resorts. Naast IJmuiden wordt dit de tweede locatie van Basecamp, dat ook werkt aan buitenlandse locaties.

Basecamp Ecoresorts biedt vakantieparken met bijzondere tiny houses die individueel verkocht worden. De parken zijn milieuvriendelijke locaties in het groen, waar esthetiek en warme gastvrijheid centraal staan. Op de parken van Basecamp kun je opladen, geïnspireerd raken, in contact komen met de natuur en gelijkgestemden ontmoeten. Dat was ook al de filosofie achter The Unbound Amsterdam, dat nu verdergaat als Basecamp Amsterdam City.

Dat park opende in 2020, toen met 18 losse cabins en 16 suites bij het hoofdgebouw. The Unbound werd opgezet door Ton van Oosten, die al jaren investeert in vastgoedprojecten en ervaring heeft met hotels. Zo was hij betrokken bij de ontwikkeling van Conservatorium Hotel in Amsterdam en Eden Babylon in Den Haag. Tijdens reizen in onder meer de Noorse natuur en Yosemite Park in de VS zag hij duurzaam gebouwde cabins, die min of meer zelfstandig verspreid door de natuur stonden. Daarbij hadden ze zo min mogelijk impact op hun omgeving. Zoiets wilde hij in Nederland ook opzetten.

Toen in 2017 een tender van de gemeente Amsterdam langskwam om op een terrein van 4,5 hectare aan de westkant van de stad een hotel met wellness te ontwikkelen, leek hem dat de perfecte locatie.

Duurzaamheid als doel

Van Oosten en zijn team stelden een aantal doelen op bij de ontwikkeling. Zo wilden ze geen eenheidsworst, waardoor het park zeven verschillende soorten cabins en suites heeft. Ook moest de impact op milieu en omgeving zo laag mogelijk zijn. De cabins staan deels op palen en raken zo de natuur niet. Verder is The Unbound niet op gas aangesloten. Voor de bouw werd zoveel mogelijk gebruikgemaakt van geplatoniseerd hout. Dat is een techniek waarbij het met water en warmte, dus zonder chemicaliën, wordt behandeld. Het is daarna extreem slijtvast, onderhoudsarm en gaat zeker 50 jaar mee.

En om de cabins op natuurlijk wijze in het terrein te laten passen, wilde landschapsarchitect Felixx het landschap accidenteren. Dat is de reden dat er nu een grote recreatievijver ligt. ‘Dat was niet een doel op zich, maar we wilden geen grond van buiten het terrein halen.’ Daarnaast zijn zo’n 200 nieuwe bomen en 200 nieuwe struiken aangeplant.

Basecamp Amsterdam City 

Basecamp Amsterdam City laat zich het beste omschrijven als een vakantiepark en eco-resort ‘nieuwe stijl’. De focus ligt op duurzaamheid en zelfvoorzienendheid. Op de nieuwe locatie in Amsterdam staan 41 huizen, zijn 4 meeting- en eventruimtes aanwezig, een restaurant, er is een spa, sauna en meerdere hot tubs, een eigen strand met meertje, moestuinen en yogaruimte. En als bonus: een ‘playground’ voor kinderen én volwassenen. 

Dit is Basecamp: communities bouwen 

Bij Basecamp wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van verblijven, werken en recreëren. Vormen die toekomstbestendig zijn, waarbij duurzaamheid het uitgangspunt is en bezoekers en gasten actief uitgedaagd worden om mee te denken in nieuwe oplossingen. Het uiteindelijke doel van Basecamp is om communities te bouwen die zo zelfvoorzienend mogelijk zijn. 

Naast de twee Nederlandse locaties in IJmuiden aan Zee en Amsterdam, worden er Basecamps geopend in Tanzania, Sardinië en op Bali. De Basecamps zijn overal een ontmoetingsplek met unieke en prachtig vormgegeven voorzieningen zoals een bar, restaurant en wellness. Op de terreinen worden daarnaast evenementen en festivals georganiseerd met duurzaamheid als uitgangspunt. 

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.