Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

Veel overtredingen bij maaltijdbezorgers

Er wordt veel oneerlijk en onveilig gewerkt in de maaltijd- en flitsbezorging. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleerde afgelopen vrijdag in verschillende steden meer dan 350 maaltijdbezorgers en bedrijven in de maaltijd- en flitsbezorging. Daarbij werden tientallen overtredingen geconstateerd.

In meer dan 20 gevallen trof de inspectie bezorgers aan die jonger waren dan 16 jaar. De jongste bezorger was pas 13. De werkzaamheden van deze bezorgers zijn op last van de Arbeidsinspectie direct gestaakt. Mede vanwege de vele ongevallen met minderjarige bezorgers is het sinds 2020 verboden om jongeren onder de 16 jaar op commerciële basis maaltijden te laten bezorgen met een vervoersmiddel.

In drie situaties werkten bezorgers stelselmatig langer dan toegestaan. Bijvoorbeeld door teveel uren te maken naast schooltijd of omdat zij teveel dagen achter elkaar draaiden. Daarnaast trof de inspectie 21 personen aan die niet gerechtigd waren om in Nederland te werken. Hun werkgever had geen tewerkstellingsvergunning voor hen aangevraagd.

Dit is een overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). In 11 gevallen was er sprake van contante betaling of kregen werknemers te weinig betaald. 'Onze inspecteurs komen bezorgers tegen die twintig euro krijgen voor een avond werken. Dat is natuurlijk absoluut niet wat het minimumloon in Nederland is. Dat is ook niet het type land dat wij willen zijn,' zegt Inspecteur-generaal Rits de Boer.

De controles vonden plaats in samenwerking met de gemeentes en met ondersteuning van de politie en de AVIM. De politie en handhavers van de gemeentes hebben verder ook boetes uitgedeeld voor rijden door rood licht, het rijden over het trottoir of het niet dragen of ondeugdelijk gebruik van een helm. 

Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.

Sitedish helpt ondernemers om minder afhankelijk te zijn van grote bestelplatforms en hun kosten flink te verlagen.

Zo besparen restaurants tot 90% op commissies van bestelplatforms

Voor bezorg- en afhaalrestaurants wordt het steeds moeilijker om winstgevend te blijven door de hoge commissies van grote bestelplatforms. Deze commissies kunnen oplopen tot wel 30%. Het binnenhalen van bestellingen via een eigen bestelsite kan een oplossing zijn voor dit probleem. Maar hoe pak je dit aan? Twee restaurants delen in dit artikel hun ervaring met een eigen bestelomgeving.

Jermain De Rozario

De Rozario na opening tweede zaak: 'Ik ben nu pas echt een ondernemer'

De chef Jermain De Rozario heeft zijn positie verworven in Nederland, maar naar eigen zeggen begint hij nu pas echt een ondernemer te worden. Drie maanden geleden opende hij zijn tweede zaak Lotus in Eindhoven, met kroketjes en soto op de kaart. 'Het is soms centenwerk, maar ik vind dat spel echt geweldig.'

Een bordje dat Fletcher op de kamers heeft staan

Thuisbezorgd in de hotelbranche? 'Er kunnen ook kansen zijn'

De bordjes die hotelketen Fletcher op de kamers plaatste om gasten erop te wijzen géén bestellingen te doen bij Thuisbezorgd, zorgden onlangs voor ophef. Weinig gastvrij, zo klonk het. Maar kan een samenwerking met maaltijdbezorgers wel kansen bieden voor de hotelsector? Misset Horeca vroeg het aan hospitality-expert Sander Allegro.

Dit waren de populairste keukens en gerechten in 2023

Dit waren de populairste keukens en gerechten in 2023

De bezorgers van Thuisbezorgd.nl brachten namens de aangesloten restaurants in 2023 bij miljoenen Nederlanders weer de lekkerste gerechten aan huis. Wat waren de populairste keukens en gerechten afgelopen jaar?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.