Eindhovens vleesrestaurant Mr. Meat gaat volledig vegetarisch

Eindhovens vleesrestaurant Mr. Meat gaat volledig vegetarisch

Na bijna zes jaar een overwegend op vlees gebaseerde menukaart te hebben gevoerd, is die kaart van barbecuerestaurant Mr. Meat in Eindhoven nu volledig vegetarisch. De naam is dan ook veranderd in Mr. No Meat.

Het Eindhovense ondernemersstel Derk en Nicky van Westenbrugge, onder meer bekend van hotel Parkzicht, restaurant Thym en restaurant Hout, opende in 2017 samen met Maurice de Joode Mr. Meat. Dat werd opgezet als barbecuerestaurant en maakt onderdeel uit van de Eindhovense Down Town Gourmet Market. Na bijna zes jaar zweert Mr. Meat vlees volledig af en gaat verder als Mr. No Meat. 

‘We zijn Mr. Meat gestart vanuit onze passie voor barbecue. Maar het afgelopen jaar zijn we toch gaan nadenken en vinden dat het serveren van zoveel vlees niet duurzaam en daarmee niet houdbaar is', zegt Derk van Westenbrugge. 

En hij is daarin zeker niet de enige. Vorig jaar stapte bijvoorbeeld alle restaurants in de Amsterdamse Conscious Hotels al over op een volledig vegetarische menukaart. En bij Loetje is inmiddels één op de tien verkochte biefstukken de vegetarische variant die vorig jaar werd gelanceerd

Opnieuw vernieuwend 

Toen Mr. Meat begon, was dat voor Eindhoven een vernieuwend concept. ‘Nu willen we de tijdgeest volgen en wéér vernieuwend zijn. Eindhoven loopt achter op vega comfort food.’ 

Dus voegden ze twee letters toe aan de naam en veranderden Mr. Meat in Mr. No Meat. ‘Daarmee val je op en is meteen duidelijk wat het concept is. We voeren nu een kaart die 100 procent vegetarisch is, 80 procent is zelfs veganistisch. Daarbij komen gerechten van over de hele wereld. Van vegan curry tot vegan nacho's. We zoeken vooral naar vegan gerechten, niet naar vleesvervangende gerechten. Omdat we in een foodhal met 20 concepten zitten, is alles gericht op kleine gerechten om te delen.’ 

In 3 dagen omgebouwd naar Mr. No Meat

De naam was een kleine verandering, het concept is wel 180 graden gedraaid. ‘Vanaf niets een vegetarisch concept neerzetten is makkelijker dan van een vleesrestaurant een vegetarisch restaurant maken. Ik was ook verbaasd dat íedereen hier wel een mening over heeft. Online zien we reacties tot in Noord-Holland. Maar het team gelooft er volledig in en vindt het juist fantastisch. Alle vier de koks zijn gebleven.’ 

In drie dagen werd de zaak verbouwd, waarbij een aantal smokers is vervangen door meer koel- en werkruimte. Daar staken de eigenaren zo'n €20.000 in. Nog eens €10.000 ging in de rebranding zitten. 

Bewerkelijkheidsschaal van 1 tot 4 

De prijzen op de menukaart zijn gemiddeld iets lager dan bij Mr. Meat, vlees is een duur ingrediënt. Wel zijn sommige gerechten arbeidsintensiever. Om snel inzichtelijk te maken of de kaart wat dat betreft een beetje in balans is, maakten Van Westenbrugge en het team een bewerkelijkheidsschaal. Die loopt van 1 tot 4, als er te veel gerechten met een 4 op zouden staan, is de kaart niet in balans. 

‘Omdat we hier al zes jaar zitten, weten we wat mensen willen en ook wat ze bereid zijn uit te geven.’ 

Tweede locatie Hout 

Twee weken voordat Mr. No Meat heropende, ging ook de tweede locatie van Hout open. Dat is het Napolitaanse pizzaconcept van Derk en Nicky van Westenbrugge en hun compagnons Chris Hoekstra, Stef de schaaf en Jurgen Slaats. De eerste locatie opende in 2021. ‘We zagen dat we heel veel bestellingen vanaf Strijp kregen. Dat is echt de rand van ons bezorggebied. Toen we gingen kijken hoe dat kwam, ontdekten we dat in dat deel van de stad nog geen Italiaans concept zit. Terwijl het enorm in ontwikkeling is. Veel kantoren en de komende jaren komen er ook nog eens 3000 woningen. Dus hebben we begin februari een tweede Hout geopend op Strijp.’ 

Van Westenbrugge ziet vanwege die groei nog wel ruimte voor méér op Strijp. Mogelijk zou hij er ook wel een Mr. No Meat willen openen. ‘Maar voorlopig niet. Eerst daar focussen op Hout en hoe Mr. No Meat wordt ontvangen.’ 

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.