Gesponsord

Etensresten inzetten als brandstof? 

Etensresten inzetten als brandstof? 

Jaarlijks verspillen we met elkaar in Nederland maar liefst circa 1,5 tot 2 miljard kilo aan voedsel. Een gedeelte hiervan komt vrij in de horeca en veelal belanden deze etensresten helaas nog in het restafval. Zonde, want juist hier liggen kansen om een positieve bijdrage te leveren aan het steeds sneller veranderende klimaat.

Recyclingbedrijf Renewi zamelt etensresten (ook wel SWILL genoemd) in bij horecaondernemers en bedrijfsrestaurants om het vervolgens een tweede leven te geven. Etensresten zijn namelijk enorm waardevol en daarom is het een gemiste kans als deze in het restafval belanden.

Scheidingsplicht

Gelukkig ziet de overheid dit ook in en daarom geldt er in Nederland een scheidingsplicht (Landelijk Afvalbeheerplan LAP3). Dit verplicht scheiden van etensresten geldt voor organisaties vanaf 100 m2 in oppervlakte én als er minimaal 240 liter aan afval per week vrijkomt.

Circulair en duurzaam

Middels een vergistingsproces waarbij biogas ontstaat, kan Renewi etensresten voor 89% omzetten in duurzame herbruikbare grondstoffen. Het geproduceerde biogas wordt omgezet in elektriciteit en warmte. Vervolgens wordt het biogas door partnerorganisatie Nordsol opgewerkt tot bio-LNG en bio-CO2, een duurzame brandstof voor zwaar wegtransport of de scheepvaart. Het biedt een alternatief voor fossiele brandstof, is stiller en bespaart 80 procent CO2-uitstoot ten opzichte van diesel.

De opgewekte groene energie wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk ”

De opgewekte groene energie wordt toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk en de restwarmte wordt geleverd aan het warmtenet voor industriële warmtevoorziening. De restanten die na het vergistingsproces overblijven, worden omgezet in hoogwaardig compost. Kortom: een enorm positieve bijdrage aan de circulaire economie.

Doe je mee?

Het gescheiden aanbieden van 1000 kilo etensresten resulteert in 328 kilo CO2-besparing ten opzichte van restafvalverbranding. Met die hoeveelheid CO₂ kun je ook op en neer rijden naar Zuid-Frankrijk in een Tesla Model S.

Op Renewi.com bestel je rechtstreeks een container zodat je kunt starten met het scheiden van etensresten. Deze wordt telkens omgewisseld voor een schone container zodat er ook minder kans is op geurhinder, lekkend vocht en ongedierte.

Wil je meer weten over het recyclen van etensresten? Of een container bestellen? Kijk dan op www.renewi.com.

Dit artikel is gesponsord door Renewi.

Gesponsord
Gesponsord
Horecabeurs

Gesponsord Vakbeurs INTERNORGA in Hamburg laat innovatie en inspiratie samenkomen

Van 14 tot 18 maart 2025 komt de internationale out-of-home markt samen op INTERNORGA in Hamburg. Met een unieke mix van trends, innovaties en netwerkmogelijkheden is de internationale vakbeurs hét platform voor professionals die samen de toekomst willen vormgeven.

'Wist je dat een aparte dessertkaart zorgt dat gasten sneller kiezen voor een nagerecht?'Gesponsord
Gesponsord
dessert

Gesponsord Verleid gasten tot het nemen van een dessert

Een goede dessertkaart is onmisbaar. Een dessert is zoveel meer dan alleen de verzadiging van de zoete trek na de maaltijd. Het is de smaakvolle afronding van een fijn samenzijn, een ritueel dat een etentje helemaal afmaakt. Het is de final touch, de kers op de taart.

Gesponsord
Gesponsord
Servies en porselein

Gesponsord SUP-wetgeving in de horeca: wat je moet weten en doen

Als horecaondernemer wil je natuurlijk graag bij de tijd blijven. De Single-Use Plastics (SUP)-wetgeving, inmiddels van kracht, zorgt ervoor dat we met z'n allen wat slimmer en duurzamer omgaan met wegwerpplastic. Nu al geldt: plastic wegwerpbekers en verpakkingen zijn verboden bij consumptie ter plaatse. En let op: vanaf 2025 wordt er strenger gecontroleerd.

Tijdens de jubileumreis ter ere van het 20-jarig bestaan van de Chefs’ Irish Beef Club brachten 12 Nederlandse chef-koks een bezoek aan de boerderij van John Phelan in Kilkenny, Ierland.Gesponsord
Gesponsord
Vlees

Gesponsord Waarom kiezen topchefs voor Irish Grass Fed Beef?

Ierlands authentieke graslandbouw, geworteld in eeuwenoude tradities, biedt chefs de kwaliteit en smaak die zij zoeken. Op familieboerderijen wordt met toewijding en vakmanschap gezorgd voor runderen die minimaal 220 dagen per jaar groen, voedzaam gras grazen. Deze ambachtelijke benadering sluit goed aan bij de eisen van topchefs die streven naar grasgevoerd rundvlees van de hoogste kwaliteit.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.