Is straatoverlast het probleem van de horecaondernemer?

Is straatoverlast het probleem van de horecaondernemer?

Zingende gasten op het terras en drukte op straat. Met klagende buren en politie aan de deur als gevolg. En de gemeente vindt dat jij het als horecaondernemer allemaal maar moet oplossen. Hoe zit dat nou eigenlijk?

Met de horeca die weer op volle toeren draait en de ‘ouderwetse drukte’, laaien ook de discussies over overlast op. Want hoe zit het nu? Ben je als horecabedrijf altijd verantwoordelijk voor overlast?

Inrichtingsgebonden overlast

Als het gaat om geluidsoverlast, dus inrichtingsgebonden overlast, ligt de primaire verantwoordelijkheid inderdaad bij jou als horecaondernemer. Het Activiteitenbesluit heeft geluidsnormen en daar moet je aan voldoen.

Dat betekent dat het geluidsniveau in de horeca-inrichting niet boven het wettelijk toegestane aantal decibellen mag uitstijgen. Is dat wel het geval, dan kun je daar op worden aangesproken. Heb je een overdekt en/of verwarmd terras of heb je een binnenterras? Dan telt het stemgeluid van bezoekers op dat terras ook mee.

Toezicht op bezoekers en optreden tegen raddraaiers in de zaak is echt noodzakelijk”

Overlast vanuit een horecabedrijf

Als bezoekers in het bedrijf al luidruchtig waren en op straat verder gaan, spreek je van overlast vanuit het horecabedrijf. Of als een vechtpartij al in het horecabedrijf is ontstaan en op straat verder gaat, dan is dat een voorbeeld van overlast vanuit een horecabedrijf.

Toezicht op bezoekers, ook bij het weggaan, en optreden tegen raddraaiers in de zaak is daarom echt noodzakelijk. Hiervoor kun je gebruik maken van gecertificeerde portiers, de (model)huisregels van KHN en/of een systeem van toegangsontzeggingen.

Verantwoordelijkheid tot aan de deur?

Maar tot hoe ver buiten het bedrijf ben je dan eigenlijk verantwoordelijk? Yvonne van der Meulen, jurist bij KHN Advocaten & Juristen: 'Daar is geen vast antwoord op te geven. Dat hangt ook sterk af van hoe de gemeente dit ziet en heeft geregeld. De praktijk leert dat praktische afspraken maken over de aanpak met politie en gemeente vaak tot de beste resultaten leidt in het voorkomen of terugdringen van overlast.'

Vaak wordt er gewerkt met een plan van aanpak, legt Van der Meulen uit. 'Daarin geeft de ondernemer aan welke maatregelen hij zal treffen en tot waar en tot wanneer hij toezicht houdt op de bezoekers op straat, bijvoorbeeld tot een bepaalde hoek of tot een bepaald aantal meters uit de gevel.'

Een burgemeester kan natuurlijk niet zomaar een sluiting opleggen”

'Zelf een logboek bijhouden, verslaglegging van de drukke avonden en bijvoorbeeld gebruik maken van camera’s en/of portiers helpen om inzichtelijk te maken welke inspanningen je als horecabedrijf hebt gedaan. Of dit dan voldoende is, wordt van geval tot geval beoordeeld.'

Onderzoek naar klacht

Een burgemeester kan natuurlijk niet zomaar een sluiting opleggen, een vergunning intrekken of nadere voorschriften hieraan verbinden. Van der Meulen: 'Om te beginnen zal een klacht of melding die de gemeente ontvangt, moeten worden onderzocht op juistheid. In de praktijk blijkt dit nog wel eens te worden "vergeten".'

'Er moet onderzoek plaatsvinden naar de situatie ter plekke en of, bijvoorbeeld, de overlast ook daadwerkelijk wordt veroorzaakt door het horecabedrijf. Een eventuele maatregel moet er dan namelijk ook toe (kunnen) leiden dat die overlast afneemt, en ook dat moet op een goede manier worden afgewogen en gemotiveerd.'

'Daarnaast moet de maatregel in verhouding staan tot het doel dat men voor ogen heeft. Maar, uiteindelijk heeft de burgemeester hier wel een zogenaamde discretionaire bevoegdheid en worden deze besluiten daarom door een rechter alleen terughoudend getoetst.'

Vergunning ingetrokken. En dan?

Tegen een besluit waarin een vergunning wordt ingetrokken of een nader voorschrift wordt opgelegd, kun je bezwaar maken. De termijn hiervoor bedraagt zes weken. Daarnaast kan een voorlopige voorziening worden gevraagd aan de Bestuursrechter, om bijvoorbeeld schorsing van het besluit te vragen ingeval van een spoedeisend belang. Na het doorlopen van de bezwaarprocedure staat daarna nog de mogelijkheid beroep open bij de Bestuursrechter en (daarna) eventueel hoger beroep bij de Raad van State.

Dit artikel is gesponsord door KHN Advocaten & Juristen

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.

Restaurant 
Steven in 
Nijmegen wist het terras met twaalf tafels uit te breiden door ze op trappen te plaatsen.

FlexTable: omzet verhogen met een slim tafelonderstel

De horecawereld draait om aanpassingsvermogen, en dat begrijpen vader en zoon Ivo en Luc Breukers maar al te goed. Na de recente overname van FlexTable hebben zij het onderstel op cruciale punten verbeterd, waardoor het product nu optimaal functioneert. Het resultaat is een doorontwikkeld ontwerp dat de traditionele uitdagingen in de horeca tackelt.

Ahmed Baglari: ‘Ik wilde een concept bedenken dat voor mij een doorlopende marketing creëert.’

BY AMI serveert sprookjesachtige koffie met een wow-factor

Koffie is in de horeca meer dan een drankje. Het is een ervaring. Ahmed Baglari, eigenaar van restaurant BY AMI, doet er elke dag alles aan om zijn 'Fairytale' concept tot in de kleinste details door te voeren —zelfs in de koffie. Wat is zijn geheim en hoe creëert hij bij elk koffiemoment een 'wow-factor'?

Tijdens de jubileumreis ter ere van het 20-jarig bestaan van de Chefs’ Irish Beef Club brachten 12 Nederlandse chef-koks een bezoek aan de boerderij van John Phelan in Kilkenny, Ierland.

Waarom kiezen topchefs voor Irish Grass Fed Beef?

Ierlands authentieke graslandbouw, geworteld in eeuwenoude tradities, biedt chefs de kwaliteit en smaak die zij zoeken. Op familieboerderijen wordt met toewijding en vakmanschap gezorgd voor runderen die minimaal 220 dagen per jaar groen, voedzaam gras grazen. Deze ambachtelijke benadering sluit goed aan bij de eisen van topchefs die streven naar grasgevoerd rundvlees van de hoogste kwaliteit.

De Blanche Dael-branderij, met een koffiecafé, koffie- en theewinkel én een koffieschool voor SCA- en barista trainingen. Liefhebbers kunnen eveneens een branderijtour boeken.

Sjiek en sjoen: Blanche Dael breidt uit met passie voor koffie

Al bijna 150 jaar staat de Zuid-Limburgse koffiebranderij Blanche Dael synoniem voor ambachtelijke kwaliteitskoffie en -thee. Met een gevarieerd aanbod en een team van gepassioneerde experts is Blanche Dael nu klaar om de ultieme koffie- en theebeleving te delen met de rest van Nederland. Commercieel Manager Jimmy Nuchelmans: 'We brengen de Maastrichtse flair - 'sjiek en sjoen' - naar de betere horecazaken, zodat zij echt het verschil kunnen maken.'

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.