‘Onder de vlag van een formule, maar met dezelfde filosofie als bij Piepers & Paupers’, zo laat Jan Willems weten. ‘Family heeft ambities in dit deel van het land en wij konden het pand in Appelscha kopen. Zo hebben we elkaar gevonden.’
Lokaal voedsel
De filosofie: een centrale rol voor lokaal geproduceerd voedsel, dat we verwerken tot een eindproduct in een snackbarsetting, zo vertelde Willems eerder al aan Misset Horeca. ‘We draaien onder de vlag van Family, maar volgens onze eigen ideeën over ondernemen. Op die manier komen twee werelden samen.’
Lekkerste bier van Nederland
Dat betekent aandacht voor producten uit de regio én producten die afwijken van de standaard. ‘Al onze speciaalbieren komen bijvoorbeeld van brouwerij Maallust, onze buurman in Veenhuizen en maker van het lekkerste bier van Nederland. Het aanbod frisdranken is uitgebreid met het assortiment van Wostok. Die dranken smaken echt anders, hebben een mooi verhaal dat klopt en zitten in retro-flesjes die er hartstikke leuk uitzien.’
Verse friet
Ook de verse friet is meeverhuisd van Drenthe naar Friesland. ‘Omdat wij die zelf het allerlekkerst vinden’, legt Willems uit. ‘Verder de kroketten van Rien Prinsen, waarvan sommigen zijn gemaakt met kaas van Kaaslust - eveneens een buur van Piepers en Paupers - en bier van Maallust, en ons stoofvlees is huisgemaakt.’
Luxere setting
Family Appelscha heeft een capaciteit van zo’n tweehonderd zitplaatsen inclusief het terras, en met een eigen entree voor de ijssalon. ‘Voorlopig gebruiken we die nog niet allemaal’, vertelt Willems. ‘Binnen hebben we gekozen voor een ruimere en luxere setting, omdat dit het best past bij wat we willen uitstralen. Een van onze medewerkers is daarvoor opgeleid en heeft alle tekeningen gemaakt. Die gelegenheid hebben we gekregen van de formule.’
Terras Top 100 winnen
Hoewel Van Dellen en Willems in mei startten en de zaak dinsdag 14 juni officieel openden, zijn ze al volop bezig met het verder ontwikkelen van hun onderneming. ‘We willen het terras volledig gaan overkappen met glas. Op die manier kunnen we ook de voorkant dicht maken, met wel zodanig dat alles open kan als de weersomstandigheden dat toelaten.’
Het terras gaat een belangrijke rol spelen, want Willems liet eerder al weten de ambitie te hebben de eerste cafetaria te willen zijn die de Terras Top 100 wint. ‘Daar investeren we veel in.’
Cafetaria Top 100
Het duo won in 2015 de Cafetaria Top 100 met Alida’s Smulpaleis in Roden en startte in 2020 met Piepers & Paupers in Veenhuizen.
Die laatste zaak zetten ze begin dit jaar in de verkoop, omdat ze concludeerden dat het niet mogelijk was om beide ondernemingen te combineren. De nieuwe eigenaren zijn Berdien Mulder en Henne Lammerts, die in Ext ook eigenaar zijn van Eexterhalte.