Naast de vele positieve reacties op onze koers, ontvangen we van onze leden ook kritische vragen. Dat is goed; een open discussie binnen een vereniging is immers essentieel. Voorop staat dat wij als branche(vereniging) het goede voorbeeld willen geven, vooruit willen kijken en onze energie willen steken in positieve dingen. Daarom ligt er vanuit de branche opnieuw een doordacht voorstel, waarover we in gesprek zijn met het nieuwe kabinet.
Ondernemers denken vanuit kansen. In alles wat we doen, gaan we voor het beste. En als dat niet lukt, dan blijven we knokken en gaan we voor het hoogst haalbare. Dit geldt ook voor onze lobby. We voorzien de bewindspersonen die invloed kunnen uitoefenen op ontwikkelingen die voor de horeca belangrijk zijn, van de juiste input. Daarom zetten wij met onze horecaroutekaart vol in op wat er wél kan.
Na 2 jaar wordt het tijd om met het virus te leren leven. Ik ben niet medisch onderlegd, maar er meer is dan ‘zorgen’ voor de zorg. Uiteraard is het belangrijk dat de kern van het probleem - de zorgcrisis - wordt aangepakt, maar dat gaat niet van vandaag op morgen. Daarom moeten we deze periode nog doorkomen.
Een lockdown is niet nodig, afspraken over hoe we hier samen uit gaan komen wel. In fase 1 van de heropening van de horeca kan, naast de basisregels, het scannen van coronatoegangsbewijzen en placeren van gasten zorgen voor een veilige omgeving. Een tijdelijke inloopstop (dus geen sluitingstijd) kan het zo gevreesde kroeghoppen voorkomen en biedt ondernemers de mogelijkheid om rendabel te ondernemen.
Voor het nachtleven kunnen we ondernemen ook weer mogelijk maken met goede ventilatie, het scannen van coronatoegangsbewijzen en uitgaan van verantwoord gedrag van deze groep gasten richting kwetsbaren. Uiteindelijk willen we af van alle beperkende maatregelen en nooit meer in een lockdown terechtkomen. Daarvoor moeten we nu nog enkele maatregelen omarmen, hoe moeilijk ook.
Zullen wij als huiskamer van de samenleving nogmaals het goede voorbeeld geven en vol overgave, samen met onze medewerkers, onze gasten door deze crisis trekken? Het enige wat we onze gasten vragen, is mee te denken en begrip te tonen. Dit moet samen wel lukken, toch?
Robèr Willemsen is eigenaar van de Rotterdamse bedrijven Café Melief Bender, Proeflokaal De Pui en Pol Rotterdam, en Brasserie Wijnbar Muller & Co in Berkel en Rodenrijs en Nieuwerkerk. Hij is sinds juni 2016 voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland.