Het Future Foods plan is mede tot stand gekomen vanwege het gegeven dat elk jaar wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel weggegooid wordt.
Dat is een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt. In de Nederlandse horeca loopt voedselverspilling zelfs op tot 50%. Zonde, vinden Unilever Food Solutions (UFS) en voedselafvalmonitor Orbisk.
Daarom slaan zij de handen ineen om verspilling binnen de Nederlandse horeca aan te pakken. Een samenwerking die aansluit bij Unilevers ‘Future Foods’ plan, dat de milieu-impact van de voedselketen vermindert en mensen helpt met de transitie naar gezondere voedingspatronen.
Vermindering van voedselverspilling staat al langer hoog op de agenda van UFS. Het bedrijf zegt zijn verantwoordelijkheid te pakken, door wereldwijd het gesprek aan te gaan met klanten, partners en leveranciers.
'Door verspilling op grote schaal terug te dringen, verminderen we niet alleen de impact op het milieu, maar zorgen we ook voor kostenvermindering en winstgevendheid voor onze horecaklanten. Daarom is UFS partner geworden van voedselafvalmonitor Orbisk', aldus Eveline Nederlof, managing director UFS Nederland.
Future Foods plan: samenwerking zoeken
Het Future Foods plan van Unilever omvat onder meer de doelstelling voedselverspilling te halveren bij directe wereldwijde activiteiten van fabriek tot schap tegen 2025.
UFS maakt hierin de vertaalslag naar de horeca. Om de missie kracht bij te zetten gaat het bedrijf de samenwerking aan met innovatieve bedrijven en partijen. Om te beginnen met Orbisk.
'Ons datagedreven zelflerende systeem herkent automatisch welk eten wordt weggegooid. De monitor biedt inzicht in afvalstromen waardoor je gerichte acties kunt ondernemen om verspilling tegen te gaan en daarmee je afval te reduceren', aldus oprichter Olaf van der Veen.
Eveline Nederlof: 'We maken voedselverspilling niet alleen op grote schaal meetbaar, maar bieden ook concrete inzichten en tips om het aan te pakken. Zo strijden we samen met Orbisk tegen een groot maatschappelijk probleem.'