Er is een nijpend tekort aan vakbekwame koks die kunnen werken in restaurants met een Aziatische keuken. Aziatische restaurants in Nederland mogen maar een beperkt aantal Aziatische koks uit Azië halen om in hun keuken laten werken. Daarmee moet worden voorkomen dat zij Nederlandse koks van de arbeidsmarkt verdringen. Om het nijpende personeelstekort dat in de Aziatische horecasector bestaat tijdelijk te verzachten, is in 2014 het Convenant Aziatische Horeca afgesloten, beter bekend als het Wok-akkoord. Aziatische horecaondernemers in Nederland krijgen hiermee de mogelijkheid om werkvergunningen aan te schaffen voor gespecialiseerde koks uit Azië. De Aziatische horeca heeft een uitzonderingspositie, omdat zij gespecialiseerde koks nodig hebben die ze in Nederland niet kunnen vinden. Daarom kan de sector, zonder de gebruikelijke voorwaarden bij een tewerkstellingsvergunning, koks uit Azië aantrekken. Daar staat tegenover dat zij koks uit Nederland of de EU opleiden, zodat zij op den duur het specialistische werk kunnen overnemen. Het aantal koks dat in Nederland mag werken wordt daarom ieder jaar afgebouwd.
Quotum onvoldoende
Op dit moment mogen er per jaar 1000 koks uit Azië in Nederland aan de slag. Met deze eenmalige verruiming van 500 extra vergunningen kunnen er dit jaar 1500 koks aan de slag. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verwacht met daarmee het huidige tekort aan goede chefs op te lossen. De Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), die de belangen behartigt van Aziatische restaurateurs in Nederland, wil een verhoging van het huidige quotum naar 3.000 gespecialiseerde koks. Ook KHN vindt de ophoging van 500 tijdelijke vergunningen onvoldoende.