Met de toetreding van bovenstaande restaurants groeit het aantal restaurants in de Alliance tot 45 leden. ‘Ik ben er trots op om dit jaar vijf nieuwe restaurants bij Alliance Gastronomique aan te laten sluiten’, aldus voorzitter Gerard Wollerich namens het bestuur.
De Alliance ontwikkelde zich de afgelopen 54 jaar tot een stevig fundament voor de culinaire ontwikkeling in Nederland. Niet zelden hebben de chefs van nu zich de afgelopen jaren in deze ambiance kunnen bekwamen in hun vak.
In verband met Covid-19 zijn de nieuwe leden niet zoals gebruikelijk tijdens de laatste ledenvergadering van het jaar geïnaugureerd en gepresenteerd aan alle leden. De nieuwe leden zijn op een passende wijze door een afvaardiging van het bestuur van harte welkom geheten.
Over de nieuwe leden:
Alma
Wouter van Laarhoven en Malou Hagenaars openden eind 2019 in Oisterwijk hun restaurant Alma, Spaans voor ‘ziel’. Ze huizen in (een deel van) het pand waar Cas Spijkers met De Swaen kookte. Van Laarhoven kookte in het verleden bij De Molen in Kaatsheuvel een ster en heeft ook met Alma hoge ambities, zei hij eerder voor de camera van Misset Horeca.
Michelin verklapte eerder al dat Alma is opgenomen in de Rode Gids voor 2021, die alleen online verschijnt op en 29 maart word bekendgemaakt.
Van Laarhoven over het lidmaatschap van de Alliance: ‘We zijn enorm trots dat we met ons jonge team toe mogen treden tot de beste gastronomische club van Nederland. Wij geloven enorm dat dit een grote meerwaarde zal zijn voor ons als ondernemers, maar ook voor ons personeel betreft educatie en teamgenoten buitenom Alma zelf.’
Brut172
Nadat hij de deur van zijn Maastrichtse tweesterrenrestaurant Beluga in 2019 voorgoed dichttrok, kon Hans van Wolde zich volledig focussen op een project waar hij op dat moment al twee jaar aan werkte: een nieuw restaurant in het Limburgse land van Reijmerstok: Brut172.
Hij noemt het zelf het mooiste restaurant van Nederland, en met 20 man personeel voor 22 gasten mikt hij op hoge kwaliteit. ‘Kijkend naar de toekomst mag voor mij als nieuw lid 2021 beginnen’, zegt Van Wolde. ‘Alliance heeft hun blik op de toekomst en de jeugd gericht.’
Zelf zegt hij iets meer op de achtergrond te willen treden om juist de jonge generatie het podium te bieden, zei hij in een interview met Misset Horeca. ‘Ik zie mezelf meer als hun begeleider. Ik ben niet meer de grote man in de keuken, ik wil me meer bezighouden met visie en ontwikkeling.’
Lees ook:
Brut172: Hans van Wolde’s nieuwe start in Limburgse hoeve
Binnenkijken bij Brut172: Scandinavisch design in Limburgse hoeve
De Bloemenbeek
De Bloemenbeek* in De Lutte is een echt wedstrijdrestaurant, zowel in 2019 als in 2018 wonnen jonge chefs van dit restaurant het Zilveren Koksmes. Met veelvuldig gebruik van lokale ingrediënten en een eigen wijn uit de regio heeft De Bloemenbeek de wortels diep in het Twentse land. Sinds 2012 is De Bloemenbeek in het bezit van een Michelinster.
Raymond Strikker over het lidmaatschap van de Alliance: ‘Wij beschouwen het bij De Bloemenbeek als bijzonder eervol om juist nu in het 55-jarig bestaan van ons Landhuishotel & Restaurant inspirerend samen te kunnen werken met 49 collega-toprestaurants binnen het samenwerkingsverband Alliance Gastronomique in Nederland en Belgie. Extra bijzonder is dat Twente met Joann in Enschede en Dorset in Borne nu maar liefst drie Alliance Gastronomique-restaurants telt. Een absolute bekroning voor het stijgende culinaire niveau van onze streek.’
Joann
Emiel Kwekkeboom en Mandy Overbeek ontmoetten elkaar bij De Bloemenbeek* in De Lutte. Ze keerden, na een tijd in Amsterdam te hebben gewerkt waar Kwekkeboom bij La Rive kookte en in 2017 de Gouden Koksmuts won, begin 2019 terug naar Twente en openden in een monumentale villa Enschede restaurant Joann.
Emiel Kwekkeboom over het lidmaatschap van de Alliance: ‘De club is voor ons een ontzettend leuke manier om samen met en van de beste collega’s te leren, werken en ontdekken. Elkaar helpen en ondersteunen om de gastronomie in Nederland naar een nog hoger niveau te tillen.’
Tilia
Carlo Chantrel en Marielle Vink namen in juli van dit jaar restaurant De Zwaan in Etten-Leur over van Ronald Peijnenburg. De Zwaan heeft 54 jaar geleden aan de wieg gestaan van de oprichting van de Alliance Gastronomique.
De historie van deze naam maakte het moeilijk voor Chantrel en Vink, chefkok en maître-sommelier van De Zwaan, om een nieuwe naam te kiezen. Maar uiteindelijk hebben zij besloten het roer om te gooien, en daarbij hoort een nieuwe naam. De Zwaan en bistro Het Lelijke Eendje werden samengevoegd en in september 2020 opende het vernieuwde restaurant als Tilia.
Mariëlle Vink over het lidmaatschap van de Alliance: ‘Wij staan te trappelen om te shinen in het Alliance Gastronomique-boekje en op de vloer. Een absolute eer om lid te mogen worden van deze fijne en inspirerende club.’