De twee sterren voor Tribeca waren voor Michelin geen uitgemaakte zaak, zegt Loens. 'We schrokken zelfs toen we er de eerste keer waren. Hij wist nog niet eens waar de pannen stonden. Maar hij legt al meteen zo'n hoge kwaliteit neer, en dat al in drie maanden. Dit is echt zo'n chef-kok die in de toekomst heel groot kan worden.'
Van de nieuwe éénsterzaken is Loens vooral enthousiast over restaurant Mos in Amsterdam, dat een ster kreeg. 'Wij hebben daar weinig over gehoord in andere gidsen of recensies. Maar de keuken is heel bewerkt, alles is enorm smaakvol.'
Rijks
Ook Rijks, dat de veelgetipte ster inderdaad kreeg, kan op complimenten van de hoofdinspecteur rekenen. 'Het is leuk dat hij daar zo'n grote zaak heeft, zeven dagen op zeven open, laagdrempelig, met zulke prijzen, en dat in Amsterdam. Gewoon geweldig, ik zou iedereen aanraden er heen te gaan.'
Dat Bolenius de ster nu wél kreeg, terwijl Loens twee jaar geleden nog zei verbaasd te zijn dat de zaak van Luc Kusters zo werd geprezen door collega's en pers, is volgens Loens het gevolg van een betere focus in de keuken.
'Ze doen de dingen die echt belangrijk zijn nu goed. Voorheen waren de amuses en friandises top, terwijl de voor-, hoofd- en nagerechten minder waren. Dat zou andersom moeten zijn, en dat is gelukt.'
Joop Braakhekke
Ook memoreert Loens nog aan het overlijden van Joop Braakhekke, waar ook de gidspresentatie mee begon. 'Ik werd emotioneel toen ik het nieuws hoorde. Ik heb mooie herinneringen aan hem. In 1988 at ik als jonge inspecteur in De Kersentuin, toen ik na afloop buiten nog even op de menukaart bij de deur spiekte, kwam hij vragen of ik niet een menukaart mee wilde. Hij heeft de Franse keuken naar Nederland gehaald en hem sexy gemaakt. Koken moest léuk zijn, dat is Braakhekkes grootste verdienste.'
Beluister hieronder het interview met Werner Loens: