De markt voor maaltijdbezorging is wereldwijd groeiende. Zo bedraagt de Chinese markt voor online food inmiddels €15 miljard, en volgens het Chinese onderzoeksbureau iResearch groeit de markt met 82 procent per jaar. Van alle Chinezen bestelt 40 procent zijn eten weleens online. In Amerika zijn er al restaurants die stoppen met het ‘restaurantgedeelte’ en alleen nog maar bezorgen. In Nederland zijn we nog niet zo ver, maar is 0ok hier is het potentieel enorm.
De online verkoop van food groeide in ons land het afgelopen jaar met 57 procent. Bestelsite Foodora realiseerde een omzetgroei van 982 procent. Concurrent Deliveroo groeit met meer dan 500 procent. Deliveroo is nu actief in 12 steden en bezorgt eten van zo’n 1200 restaurants. Bij UberEats zijn ruim 500 restaurants aangesloten in Amsterdam.
Veel restaurants twijfelen nog om te gaan bezorgen. Ze vinden het te duur of kunnen de kwaliteit niet garanderen. Dit blijkt uit een enquête van Misset Horeca. De bezorgdiensten zeggen dat goedlopende restaurants maandelijks zo’n 30 procent omzet halen uit maaltijdbezorging.
Als deze veelbelovende cijfers restaurateurs niet over de streep kunnen trekken, kan iets anders dat misschien wel. Bezorgen kan namelijk ook interessant zijn als marketinginstrument. Bij samenwerking met een bezorgdienst word je onder de aandacht gebracht bij gasten die normaal gesproken niet bij je komen. Je krijgt steeds meer kennis over klantvoorkeuren en kunt daar de keuken op afstemmen. Het loont dus de moeite als restaurant de mogelijkheden voor maaltijdbezorging te onderzoeken.
Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.