De Nationale Kampioenschappen voor Koks vinden plaats op de Horecava. Deze is van 13 tot en met 16 januari 2014 bij de Rai in Amsterdam. Chefs kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de vier categorieën van de NK: chef-koks (Gouden Koksmuts), leermeesters-leerlingen (Gouden Koksmes) , jonge koks tot en met 25 jaar (Zilveren Koksmes) en leerling koks (Bronzen Koksmes).
Deze laatste prijs is nieuw voor organisator Koksgilde. 'De wedstrijd voor leerlingen hebben we overgenomen van SVH,' zegt Ferdie Olde Bijvank, secretaris van het Koksgilde.
Gouden Koksmuts
Deelnemers in de strijd om de Gouden Koksmuts moeten in Amsterdam een amuse van slakjes en tuinkruiden presenteren, een taartje van scampi's en gamba's met komkommerdressing, cocotte met kalfszwezerik, paddenstoelen en truffel met korstdeegkapje. Ook moeten ze gekarameliseerde eendenborst met appel en calvadossaus en zoetzuurgarnituur bereiden en als dessert vermeldt het menu: petit dessert, groots gebracht van sinaasappel, chocolade en noten.
Meedoen? Ga dan naar de site van het Koksgilde. Hier staan ook de opdrachten voor de drie andere categorieën.