25.000 ondernemers opgelicht in 2024; alarmerend weinig nemen maatregelen

25.000 ondernemers opgelicht in 2024; alarmerend weinig nemen maatregelen
2258228785

Alleen al in 2024 zijn zo'n 25.000 ondernemers opgelicht.

Dit blijkt uit een groot KVK-onderzoek onder ruim 1.800 ondernemers. Slechts één op de vijf ondernemers neemt maatregelen om niet opgelicht te worden. En dat is volgens de KVK ‘reden tot grote zorg’. Ook de horeca blijft hiervan niet gevrijwaard.   

Problemen

Oplichting van ondernemers kan tot grote problemen leiden voor een onderneming. Soms blijkt een zogenaamde zakenpartner, een klant of een leverancier niet te bestaan.

In andere gevallen is de persoon waarmee de ondernemer zaken doet niet tekenbevoegd, niet aansprakelijk, of er is sprake van identiteitsfraude. Ook komt het voor dat een onderneming die nog opereert al failliet blijkt. Eén op de zeven ondernemers geeft aan dat zakendoen onveiliger is geworden in de afgelopen vijf jaar.

De ondernemers die wel maatregelen nemen, hanteren verschillende strategieën. Ze gebruiken bijvoorbeeld online bronnen om nieuwe klanten en zakenpartners te screenen. ‘Ik ken de meesten van mijn klanten al lange tijd en weet dus hoe betrouwbaar ze zijn’, zegt een ondernemer.

Goed opletten met wie je in zee gaat en of bedrijven echt zijn”
— een ondernemer

Hij vervolgt: ‘Onbekende klanten onderzoek ik, onder andere online via zoekmachines en bij KVK. De condities waaronder ik met ze in zee ga, laat ik afhangen van wat dat onderzoek me vertelt. Desnoods doe ik eerst een klein pilot-projectje om te kijken hoe dat verloopt.’ Een collega-ondernemer: ‘Goed opletten met wie je in zee gaat en of bedrijven echt zijn. Een achtergrondcheck doen bij nieuwe bedrijven.’

Ook controleren ondernemers vooraf de kredietwaardigheid van beoogde zakenpartners. Sommige ondernemers hebben zich verzekerd of zijn aangesloten bij een calamiteitenfonds, voor het geval het alsnog misgaat en ze opgelicht worden.

Betaling vooraf

Daarnaast dringen ze aan op het doen van vooruitbetalingen. Een ondernemer die praktisch is ingesteld: ‘Bij levering van nieuwe producten altijd betaling vooraf. Reparaties altijd betaling voordat het voertuig meegegeven mag worden. Wij werken niet op rekening.’  Ook hangen ondernemers camera’s op ter beveiliging van hun pand. Velen benadrukken het belang van boerenverstand en een goede intuïtie: ‘Juiste software en gezond boerenverstand gebruiken’, zoals iemand het bondig samenvat.

Grote zorg

Greet Prins, voorzitter van de Raad van Bestuur van KVK: ‘Mooi om de best practices te horen en hopelijk inspireert dat ook andere ondernemers om maatregelen te nemen! Dat maar zo weinig ondernemers dat lijken te doen, is reden tot grote zorg. Oplichting komt vaker voor dan je denkt en als het raak is, kunnen de gevolgen voor een onderneming enorm zijn.’

‘Ons advies: check met wie je zaken doet’, waarschuwt Prins ondernemers die niet opgelicht willen worden. ‘Via het Handelsregister kun je controleren of degene met wie je in zee wilt gaan tekenbevoegd is. En denk vooral niet ‘dat overkomt mij toch niet’ maar blijf altijd scherp op de risico’s!’

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.