Mariusz Olesiński uit Woerden wint NK Lekkerste Pasta 2025

Mariusz Olesiński uit Woerden wint NK Lekkerste Pasta 2025

Chef Mariusz Olesiński van restaurant Viviamo in Woerden heeft de derde editie van het NK Lekkerste Pasta op de Horecava gewonnen. Hij verraste de jury met een reuze ravioli gemaakt met slechts drie hoofdingrediënten. Giovanni Carmelitano van Casalinga in Amsterdam won zilver en het brons was voor Ennio Zaccariello van Primo in Hilversum.

Mariusz Olesiński, geboren in Polen en gespecialiseerd in de Italiaanse keuken, kwam naar de Horecava met ‘Ravioli de Mariusz’, een grote ravioli gevuld met ossenstaart, geserveerd met demi glace, doperwten en doperwtencrème. Het leverde hem goud op tijdens het NK Lekkerste Pasta.

'Wist dat dit gerecht in de smaak zou vallen'

'Verrassend, want ik was onder de indruk van het niveau van de andere deelnemers', reageert Mariusz Olesiński na de wedstrijd. 'Maar ik wist dat dit gerecht in de smaak zou vallen. Overal waar ik heb gewerkt, was het een hit, ook bij Viviamo. En dat terwijl het een simpel gerecht is met slechts drie ingrediënten: pasta, vlees en doperwten. De vorm maakt het verrassend.'

Winters comfortfood

De jury van het NK De Lekkerste was inderdaad blij verrast door Ravioli de Mariusz. 'Simpel maar goed uitgevoerd en smaken die mooi in balans waren', zei de jury, die unaniem was in haar oordeel. 'Zowel de vulling als de ravioli, beiden niet makkelijk om te maken, waren erg goed. De vulling was heel lekker, zeker in combinatie met de doperwtencrème. Het was winters comfortfood.'

'Arte Povera' op tweede plek

Giovanni Carmelitano van Casalinga in Amsterdam pakte zilver met ‘Arte Povera’, een pasta mista met onder andere guanciale, verse mosselen, aardappelen en korst van Parmigiano Reggiano. De jury prees het gerecht om de zachte smaken en Giovanni om het gebruik van kwaliteitsproducten, zoals de olijfolie en de mosselen. 'En met andere ingrediënten, vervaardigd uit overblijfsels, paste het gerecht perfect in de tijdsgeest', aldus de jury.

Ennio Zaccariello opnieuw derde

Ennio Zaccariello van Primo in Hilversum ging, net als in 2023, met brons naar huis. Hij maakte ‘Gnocchi della Nonna Lilina’, met een saus gemaakt van Pecorino en aardappelen en knapperige guanciale. “De saus was goed van smaak en textuur”, vond de jury. 'Dit gerecht was technisch heel knap uitgevoerd.'

De volledige top 3 van NK Lekkerste Pasta 2025:

1: Mariusz Olesiński, Viviamo in Woerden

2: Giovanni Carmelitano, Casalinga in Amsterdam

3: Ennio Zaccariello, Primo in Hilversum

Jury Nk Lekkerste Pasta 2025

De jury van het NK Lekkerste Pasta 2025 bestond uit voorzitter Sarah Puozzo (hoofdredacteur South & Pepper, columnist en eigenaar van Pasta Academy Benelux), Donatello Piras (onder meer bekend van de Italië Podcast van BNR) en Robert Verweij (oprichter en eigenaar van TeesT).

Vakjury

Aan het NK Lekkerste Pasta 2025 deden zeven deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen tien minuten, vijf identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

Praktijkjury

Deelnemers werden tijdens de mise en place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door Houwers.

De Lekkerste Wedstrijden

'Echte vakman' Bas van Zoggel wint NK Lekkerste Pannenkoek 2025

Bas van Zoggel van Den Tol in Velp heeft het NK Lekkerste Pannenkoek 2025 op de Horecava gewonnen. Volgens de jury is Van Zoggel 'een echte vakman die waanzinnig goede pannenkoeken bakt'. De kinderjury was het daarmee eens. Ashley Marengo van By Jarmusch in Rotterdam eindigde op de tweede plek en Daphne van Zwet nam voor Pannenkoe Bleiswijk het brons mee naar huis.

De Lekkerste Wedstrijden

Ter Marsch & Co wint NK Loaded Fries voor de tweede keer

Andy Hoogvliets van Ter Marsch & Co in Rotterdam heeft het NK Loaded Fries 2025 overtuigend gewonnen. De jury was zeer onder de indruk van zijn 'Bali Spice Fries'. Femke Versluijs van Frietboutique Laren pakte het zilver en Joyce Norder van Snacksalon De Schelp in Roelofarendsveen eindigde als derde.

De Lekkerste Wedstrijden

Wildlands Adventure Zoo wint NK Lekkerste Vegan Burger 2025

Chef-kok Erik Jager van Wildlands Adventure Zoo Emmen heeft het NK Lekkerste Vegan Burger 2025 op de Horecava gewonnen. De jury was vol lof over zijn 'Momma Dunia'. Het zilver ging naar Audrey Biermans van Vitam. Jamal Hlal van HMSHost Schiphol pakte het brons.

De Lekkerste Wedstrijden

Ongekend: Firma van Buiten wint goud én zilver op de Horecava

Firma van Buiten uit Delft heeft tijdens de kookwedstrijd Lekker Anders op de Horecava een ongekende prestatie neergezet. Tobias Westerveld pakte zilver voor het bedrijf en collega Nishaar Orie deed daar nog een schepje bovenop door er met goud vandoor te gaan. Het brons was voor Koen van Oeveren van HMSHost.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.