Marc van Ommen wint NK Pizza Bakken met overmacht

Marc van Ommen wint NK Pizza Bakken met overmacht

Marc van Ommen van Il Municipio in Denekamp heeft het NK Pizza Bakken 2025 op de Horecava gewonnen. Volgens de jury was zijn pizza duidelijk de beste van alle veertien deelnemers. Eleonora Orlando van Mangia Pizza in Amsterdam ging er met zilver vandoor en Collin Meijers van Edge in Woerden werd beloond met brons.

Il Municipio in Denekamp won in 2023 zilver bij het NK Pizza Bakken, maar de huidige chef-kok Marc van Ommen deed voor het eerst mee met de wedstrijd. Dat hij meteen goud pakte, zag hij tot op het laatste moment niet aankomen. 'Toen tijdens de prijsuitreiking bekend werd wie nummer drie en twee waren, dacht ik: ‘Hoor ik hier nog bij?’ Dat zijn namelijk deelnemers van hoog niveau. Uiteindelijk was er een enorme ontlading op het podium. Ik heb er nog steeds geen woorden voor.”

Overduidelijke winnaar aldus jury

De pizza van Marc van Ommen, genaamd ‘L’Italia incontra Twente’, heeft een topping van gorgonzola, kruidige stoofpeer, stroop van stoofpeer, Twentse ham, Parmezaanse kaas en fior di latte (mozzarella gemaakt van koemelk). Volgens de jury was Marc van Ommen met deze pizza de duidelijke winnaar van het NK Pizza Bakken. 'Deze pizza is qua smaak het meest gebalanceerd; alles wat erop zat, konden we ook proeven. Verder was het deeg één van de beste van de competitie.' Daarnaast had de maker goed nagedacht over de ingrediënten waardoor de pizza een duidelijke identiteit had, vond de jury. 'Hij krijgt een pluim voor het gebruik van lokale ingrediënten uit Twente.'

Zilver voor Eleonora Orlano

Eleonora Orlando van Mangia Pizza in Amsterdam stapte met zilver van het wedstrijdpodium in hal 11 van de beurs. Ze gebruikte onder andere tomaten ragu, Parmezaanse kaas, pesto, tomatenchips. Ook had zij tomatensaus in haar deeg verwerkt, wat de jury erg kon waarderen. 'Een pizza met een rijke smaak en prachtig mooi deeg.' Mangia Pizza won in 2023 goud bij het NK Pizza Bakken.

Brons voor Pizza Briezonder

Het brons was voor Collin Meijers van Edge in Woerden. Hij bekoorde de jury met Pizza Briezonder, met onder andere Culatello di Zibello (exclusieve ham uit Parma), shiitake, camembert, stoofperen, geroosterde pijnboompitten en pistachenoten. Hij kreeg net als nummer 2 en 1 een pluim voor zijn deeg, maar de jury was ook onder de indruk van zijn optreden op het podium. 'Hij was niet alleen vaardig maar tevens de snelste van alle deelnemers. Ook dát is belangrijk in ons vak.'

De top 3 van het NK Pizza bakken 2025:

1: Marc van Ommen, Il Municipio

2: Eleonora Orlando, Mangia Pizza

3: Collin Meijers, Edge

Jury NK Pizza bakken 2025

De jury van het NK Pizza bakken 2025 bestond uit juryvoorzitter Marcel Losekoot (eigenaar en mastertrainer bij De Pizza Academy), Vincenzo Onnembo (pizzachef en mede-eigenaar nNea), Giovanni don Anselmo d'Apice (pizzachef, innovator in de pizzabranche en eigenaar van Saporè), Simon Giaccotto (schrijver van de Pizzabijbel en eigenaar van Viva la pizza) en Erik van der Kooij ( mede-oprichter BAM! Pizza)

Zes criteria

Aan het NK Pizza bakken 2025 deden veertien deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen vijftien minuten, twee identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

Praktijkjury

Deelnemers worden tijdens de mise en place beoordeeld door een praktijkjury. Deze beoordeling vindt plaats op basis van de hygiënecode Horeca 2016. De praktijkjury let ook op efficiency, tijdsindeling en de betrouwbaarheid van de kostprijscalculatie. De praktijkjury wordt sinds jaar en dag ingevuld door Houwers.

Het NK Pizza bakken wordt georganiseerd door Pizza Profs in samenwerking met Stichting De Lekkerste Wedstrijden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.