SharEaty en Het Nieuwe Nassen wil horeca inspireren minder voedsel te verspillen

SharEaty en Het Nieuwe Nassen wil horeca inspireren minder voedsel te verspillen

Tijdens de Verspillingsvrije Week, van 9 tot en met 15 september slaan diverse Rotterdamse organisaties de handen ineen om voedselverspilling in Rotterdam tegen te gaan door voedseloverschotten te benutten en te delen met Rotterdammers.

Chef en Het Nieuwe Nassen-ambassadeur Perry de Man, bekend om zijn Rotterdamse no-nonsense stijl, trekt samen met Arnold Bergshoeff, chef van SharEaty, met een bakfiets vol SoepGoed de stad in. Samen met chef Walter Sanda van De Gaarkeuken serveert Arnold, daarnaast een tweegangen verspillingsvrije lunch voor honderd Rotterdammers.

Met deze acties willen de initiatiefnemers chefs en thuiskoks inspireren om slimmer om te gaan met hun voorraad, en het belang van het verminderen van voedselverspilling benadrukken – zeker in een tijd waarin veel Rotterdammers moeite hebben om betaalbare, gezonde maaltijden op tafel te zetten.

In Nederland verspillen we jaarlijks bijna 2 miljard kilo voedsel. Dat staat gelijk aan een onafgebroken rij vrachtwagens van Utrecht naar Barcelona, gevuld met producten die nooit worden geconsumeerd. Deze verspilling gebeurt in alle schakels van de voedselketen, van boer tot bord.

De Verspillingsvrije Week, een initiatief van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, vraagt jaarlijks aandacht voor dit probleem. Met het thema ‘slim omgaan met je voorraad’ staat Nederland van 9 tot en met 15 september opnieuw in het teken van bewustwording en actie tegen voedselverspilling. Ook Rotterdam is toneel voor diverse initiatieven tijdens de Verspillingsvrije Week. In de havenstad ontstaan dagelijks ontzettend veel voedseloverschotten, zowel in de haven als bij distributiecentra en voedselproducenten. 

Rotterdam in actie

Dit jaar werken SharEaty, Het Nieuwe Nassen, De Gaarkeuken en Gemeente Rotterdam samen om Rotterdam nog meer te betrekken. Het Nieuwe Nassen, een programma van BlueCity, is een beweging van Rotterdamse restaurants, innovatieve voedselondernemers en lokale en natuurinclusieve boeren.

Sinds 2021 zet Het Nieuwe Nassen zich in om voedselverspilling tegen te gaan en de voedseltransitie op de menukaart te zetten bij de Rotterdamse horeca. Onder andere door het organiseren van diverse challenges in de keuken van Rotterdamse horeca om voedselverspilling tegen te gaan, en het organiseren van Verspillingsvrije diners op diverse locaties in de stad. Ruim zeventig chefs en horecaondernemers zijn inmiddels aangesloten bij Het Nieuwe Nassen.

SharEaty, een lokale sociale onderneming zet zich sinds 2019 in om groenten overschotten te redden van de vuilnisbak door ze te verdelen over sociale keukens die maaltijden maken voor daklozen, eenzame ouderen en mensen die minder te besteden hebben. Ook maakt SharEaty van deze overtollige groenten SoepGoed, een voedzame soep die ze leveren aan bedrijfscateraars en restaurants.

Rotterdammers kunnen proeven

Perry de Man staat samen met SharEaty’s chef Arnold Bergshoeff centraal in deze activiteiten. Op maandag 9 september en dinsdag 10 september gaan Perry en Arnold samen op pad en bereidt Perry zijn versie van SoepGoed. Op dinsdag 10 september opent een pop-up soeppunt van 11:00 tot 14:00 uur op het Stadhuisplein (bij het Monument van Alle Gevallenen), waar Perry de Man zijn versie van SoepGoed serveert aan het publiek en vertelt over het belang van voedselverspilling ook thuis tegen te gaan.

Op woensdag 11 september van 12:00 tot 13:30 uur staat een verspillingsvrije lunch gepland bij De Gaarkeuken aan de Persoonshaven 650, waar honderd Rotterdammers kunnen aanschuiven. Arnold en Walter Sanda (chef De Gaarkeuken) bereiden samen een tweegangenlunch, gemaakt van ingrediënten die de supermarkt niet haalden. Uiteraard staat hier ook een kopje SoepGoed op het menu, plus een ander verspillingsvrij gerecht.