Dit jaar is gewerkt aan een nieuwe invulling van de wedstrijdarena en de wedstrijden. Het streven is om een constante interactie met deelnemers en publiek te hebben. Er is gekozen voor een compactere wedstrijdarena waar de deelnemers hun gerechten aan het publiek demonstreren. De jury is rondom de demonstratiekeuken geplaatst. De voorkant van wedstrijdkeuken wordt vrij gelaten zodat moderator met de deelnemers en het publiek in gesprek kan.
De kandidaten
- Zoë Broosus – Restaurant 1397 Bergen op Zoom
- Tiego Teunissen – Restaurant Vesters Nijmegen
- Tijn de Haan – Restaurant Bij Bourgondisch Rosmalen
- Jordan Prince – Restaurant Morille Koudekerke
- Iris van Baar – Landgoed Huize Bergen Vught
- Nigell Rietveld – Restaurant Kozee Purmerend
De opdracht
De wedstrijd wordt georganiseerd door VanDrie Group, VHC BV en Euro-Toques Nederland. De opdracht is dat de jonge talenten reflecteren op tradities met respect voor het verleden en oog voor de toekomst. Dit is in lijn met de kernwaarden van Euro-Toques: '(H)eerlijke gerechten bereiden van natuurzuivere ingrediënten, bij voorkeur uit de streek en met de seizoenen in het kader van duurzaamheid.'
De gerechten dienen hedendaags in smaak en opmaak te zijn waarbij de ingrediënten herkenbaar blijven. Er wordt een driegangen diner van natuurzuivere ingrediënten uit de streek van de kandidaat en aansluitend bij het seizoen in eigen keuken voorbereid. De deelnemer kiest een recept uit de 'Escoffier' dat in het menu verwerkt wordt. Alle gerechten moeten op de wedstrijdvloer afgemaakt worden.
Tijdens de presentatie van de gerechten kun de finalist vertellen over de keuze van de producten en de gebruikte bereidingstechnieken. Tevens zal tijdens de presentatie van het menu tenminste één gerecht kalfsvlees bevatten. Hiermee zal een voor- of hoofdgerecht met twee technieken voor de vakjury gepresenteerd worden. Dit onderdeel zal apart beoordeeld worden waarna de winnaar van Het Glazen Kalf 2024 wordt gekozen. Uit de totaalbeoordeling zal de prijswinnaar van de Jonge Keukenhelden gekozen worden.
De beoordelingscriteria
- Ambachtelijk koken
- Gebruikte technieken
- Gebruik van natuurzuivere (H)eerlijke producten
- Uitwerking opdracht Escoffier
- Uitwerking opdracht verwerking kalfsvlees
- Presentatie van de gerechten
- Duurzaam werken, no-waste
De winnaar van 2023, Bart Eker (Kasteel Kerckebosch Zeist, heeft zijn prijs van 500 euro voor een stageplek bij een Euro-Toques restaurant in het buitenland, ingewilligd in Ierland. Zijn stage bij tweesterrenrestaurant Chapter One in Dublin met chef Mickeal Viljanen was een mooie ervaring. Het was hard werken in weinig tijd. Gerechten worden tot in perfectie bereid met een enorme focus en gedrevenheid. Eker vond het interessant om de organisatie en teamwork te zien. 'Er is geen ruimte voor zwakke communicatie of fouten. Ik heb veel technieken geleerd die ik mee kan nemen en die mij een betere kok zullen maken. De ervaring en inspiratie zijn dingen die ik niet zal vergeten.'