Annerie en Jeroen van Bommel verhuizen als twintigers van de Betuwe naar de Achterhoek. Tijdens een autorit komen ze een boerderij tegen waarmee het mogelijk is om hun droom te realiseren: een vleeshouderij met Limousin-runderen, waar het ambacht en de korte keten centraal staan.
Biefstuk populair, schenkel en riblap niet
In eerste instantie verkopen ze vleespakketten, maar ze ontdekken dat veel particulieren - de doelgroep waarop ze zich dan richten - niet goed weten wat ze met bepaalde stukken vlees moeten doen. ‘Daardoor was er veel vraag naar biefstuk en nauwelijks behoefte aan bijvoorbeeld schenkel en riblap’, vertelden ze eerder aan Misset Horeca.
Kroketten en bitterballen
Dit strookt niet met hun ondernemersgedachte: een goede vierkantsverwaarding van het rundvlees realiseren. ‘Dit betekent dat we ieder onderdeel van het dier op waarde willen consumeren. Een rund bestaat voor 70 procent uit incourante, minder populaire delen. Om die ook te kunnen verwerken, zijn we gestart met kroketten en bitterballen.’
Opschalen noodzakelijk
De toenemende vraag zorgde voor twijfel bij het echtpaar. ‘We stonden op het punt om te gaan investeren om onze productie op te schalen, maar dat zou tot gevolg hebben dat we dan volledig in de productiekeuken zouden werken en minder met de runderen’, laat Annerie weten vanaf hun nieuwe woonadres.
Hart ligt bij de boerderij
Ze merken dat hun hart ligt bij de boerderij en het buiten werken met dieren. ‘In Nederland runden we een bedrijf zonder land en vanwege het huidige politieke beleid zagen we daar geen heil in. We maakten de keuze om ons concept ‘van koe tot kroket’ te verkopen en te kiezen voor een toekomst als agrariër.’
Mogelijkheden in Frankrijk
Die toekomst wordt er één in Frankrijk. Annerie daarover: ‘We komen in dat land al 13 jaar over de vloer bij bevriende boeren. Jeroen heeft daar zijn stage gelopen en we hebben altijd contact gehouden. Zo leerden we het land kennen, gingen we van het land en de gebruiken houden en zagen we mogelijkheden binnen de agrarische sector.’
Voldoende en betaalbaar aanbod
Volgens haar zijn in het Zuid-Europese land meer stoppende boeren vanwege de pensioengerechtigde leeftijd dan overnamekandidaten. ‘De bedrijven en het land zijn betaalbaarder dan in Nederland. Voldoende aanbod dus én betaalbaarder.’
Dubbeldoelkoeien
De twee hebben in de regio Mayenne een melkveebedrijf gekocht met 65 Normandiër melkkoeien en 93 hectare land. ‘Daarop verbouwen we mais, tarwe en gras als veevoer voor de koeien. De koeien zijn Franse dubbeldoelkoeien, geschikt voor zowel melk als vlees. Ook hebben ze een heel mooie aftekening, het googelen waard. Ze genieten van weidegang en worden gemolken door een robot.’
Camembert en cider
De melk van Normandiërs heeft heel goede gehaltes, aldus Annerie. ‘Hiervan wordt roomboter en camembert gemaakt. Op de boerderij staan bovendien veel appelbomen. Van de appels wordt zowel sap als cider gemaakt. De regio staat bekend om de camembert en de cider, we gaan daar volop van genieten.’
Klops Kroket Nunspeet
De kroketten en bitterballen zijn ondergebracht bij Klops Kroket uit Nunspeet, dat de Klops Kroket voorheen liet produceren bij Van Bommel Beef in Toldijk.
‘We zijn erg blij dat we voor het concept een geschikte kandidaat hebben gevonden die met net zoveel enthousiasme en passie bitterballen en kroketten produceert. Volgens de bestaande, vaste receptuur, en zij blijven ook de huidige afnemers bedienen.’