Controle over en beheersing van het volledige productieproces was de aanleiding voor de biologische krokettenfabriek. Royal Spelt trekt bouillon van verse groenten en kruiden in plaats van bouillonkorrels of poeder. In de eigen fabriek kan Royal Spelt alle tijd nemen voor het garingsproces van de speltragout (salpicon) en blijft de receptuur een (familie)geheim.
Meer vraag naar vega(n)
Met het openen van deze fabriek speelt Royal Spelt in op de toenemende vraag naar vegetarische/vegan en duurzame snacks in de horeca. Ten opzichte van de periode voor corona, verkoopt het bedrijf 35 procent meer vegan/vegetarische bitterballen en kroketten.
'Wij merken dat horecaondernemers het steeds belangrijker vinden om zich te onderscheiden met hun bittergarnituur en snacks. Steeds vaker kiezen zij voor eerlijke, pure en duurzame producten. Wij besteden bij ons productieproces extra aandacht en tijd aan het trekken van de verse bouillon en het garen van de ragout. Dit ruik en proef je', aldus Michael Kapoen. 'Ons hele assortiment is veggie, dat wil zeggen alleen vegetarisch (vega) en veganistisch (vegan).'
Royal Spelt
Royal Spelt is in 2015 gestart en is opgericht vanuit een behoefte naar eerlijke kroketten zonder tarwe en kunstmatige toevoegingen. Eigenaar Michael Kapoen had al een paar jaar geen kroket meer gegeten vanwege een tarwe-intolerantie. Ook gingen de kunstmatige toevoegingen van kroketten hem tegenstaan. Als voormalig chef-kok is hij gaan experimenteren met het EKO graan spelt. Zijn speltkroketten vielen zo in de smaak bij vrienden en bekenden, dat zijn vrouw hem aanspoorde om ze te gaan verkopen aan de horeca en cateraars.