Eén van de maatregelen betekent einde nulurencontract. Drie jaar geleden kwam de commissie Borstlap met adviezen voor de arbeidsmarkt. En twee jaar geleden kwam de SER met haar middellange termijnadvies (MLT-advies).
In beide rapporten wordt geadviseerd flexibiliteit in arbeidscontracten verder terug te dringen. De Rutte IV coalitie heeft die adviezen voor het overgrote deel overgenomen in het coalitieakkoord.
Einde nulurencontract
In de nieuwe wetgeving zal de mogelijkheid voor 0-urencontracten verdwijnen. Als iemand langere tijd hetzelfde werk doet, wordt een contract het uitgangspunt. Het nulurencontract wordt verboden en oproepkrachten krijgen een vast aantal uren in de week.
Meer zekerheid voor werkenden
De Minister Karien van Gennip heeft in een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over het pakket van maatregelen voor de arbeidsmarkt. In de brief staat onder andere dat
- Er komt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen
- Werkenden met een oproepcontract moeten uit kunnen gaan van een hogere mate van inkomens- en roosterzekerheid.
- Oproepcontracten, zoals nuluren- en de huidige min-/maxcontracten worden afgeschaft. In plaats daarvan komt er een basiscontract.
- Werkenden via een uitzendbureau krijgen sneller een contract met meer zekerheid.
- Het kabinet borgt tot slot dat tijdelijk werk ook tijdelijk wordt ingezet, door de huidige onderbrekingstermijn die geldt voor ketens van tijdelijke contracten (6 maanden) te laten vervallen en te vervangen door een administratieve vervaltermijn.