NVWA: 'Allergeeninformatie moet beter, ook in de horeca'

NVWA: 'Allergeeninformatie moet beter, ook in de horeca'

Uit inspecties van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat 60 procent van de bijna 13.000 geïnspecteerde bedrijven in retail, ambacht en horeca klanten niet goed informeren over welke allergenen er in het voedsel of gerecht zijn verwerkt.

De inspecties vonden plaats in 2022. De toezichthouder ziet wel een lichte verbetering als het gaat om het geven van informatie (menukaart of bordje), maar bij  het doorvragen wat er in het eten zit, blijkt de kennis van allergenen doorgaans beperkt. Het kan voor mensen met een allergie of intolerantie gevaarlijk zijn als zij niet goed worden geïnformeerd over wat er in eten is verwerkt.

Nog veel verbeteren

Bedrijven zijn sinds december 2014 verplicht om consumenten te informeren over allergenen in onverpakte levensmiddelen.Uit de inspectieresultaten blijkt dat zes op de tien bedrijven hun klanten en gasten nog altijd niet op de juiste manier informeren.

In 2022 kon de NVWA veel meer inspecties uitvoeren dan in 2021. Door de covidpandemie konden er in 2021 minder inspecties worden uitgevoerd. Hoewel de cijfers daardoor niet volledig vergelijkbaar zijn, is er nauwelijks verbetering te zien. De NVWA blijft ook de komende tijd actief toezien op allergeneninformatie en gaat in gesprek met de branches hoe zij dit beter onder de aandacht kunnen brengen.

Inspectieresultaten 2022 versus 2021

  • In de sector ambacht (zoals bakkers, slagers en ijssalons) heeft de NVWA 2.256 bedrijven bezocht. De resultaten zijn ongeveer hetzelfde. 48% voldoet aan de voorwaarden.
  • In de horeca (zoals restaurant, hotel, cafetaria) heeft de NVWA 9.407 bedrijven bezocht. Hier gaat het iets beter dan vorig jaar. 41% voldoet aan de voorwaarden (vorig jaar 35 %).
  • In de retail (supermarkten en toko’s) heeft de NVWA 1,171 bedrijven bezocht. Hier gaat het  slechter dan vorig jaar. 38% voldoet aan de voorwaarden (vorig jaar 59%).
  • Bij zorginstellingen (waaronder ziekenhuizen en verpleeghuizen) is de naleving van de regels relatief iets beter. 65% voldoet aan de voorwaarden.

Bij de bedrijven die niet voldeden aan de eisen is handhavend opgetreden en zijn maatregelen opgelegd in de vorm van schriftelijke waarschuwingen of boetes.

Allergenen

Sinds 2021 is allergeneninformatie, naast het toezicht op onder andere hygiëne en plaagdierbestrijding, een vast onderdeel van de NVWA-inspecties bij horeca, ambacht, retail en zorginstellingen. Allergenen zijn stoffen in levensmiddelen waar sommige mensen allergische reacties van kunnen krijgen, die soms ernstig kunnen zijn tot levensbedreigend. Bekende voorbeelden zijn gluten, noten en melk. Daarom moet iedereen die levensmiddelen aan consumenten aanbiedt, vooraf vermelden welke van de veertien allergenen in de levensmiddelen aanwezig zijn. Dat kan zowel schriftelijk (via kaartjes in de vitrine of op de menukaart) als mondeling (door aan te geven dat men terecht kan bij personeel voor vragen) worden gedaan.

Openbare informatie

De resultaten van onze horecainspecties zijn openbaar. Zo kan iedereen zien hoe het gesteld is met de voedselveiligheid van horecagelegenheden in Nederland. Vanaf april is naast de punten juiste omgang met voedsel, hygiëne en plaagdierenbeheersing, ook de allergeneninformatie te zien bij de inspectieresultaten. Eerst alleen voor de horeca maar later volgen ook ambacht en retail.

Een inspecteur die een checklist afwerkt. (beeld gemaakt met Imagine).

De NVWA voert inspecties uit in de horeca: hoe bereid je je voor?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert onaangekondigde inspecties uit bij horecabedrijven, om vast te stellen of er hygiënisch wordt gewerkt en of er op een veilige manier met voedsel wordt omgegaan. Een dergelijke controle weigeren is eigenlijk geen optie, omdat dat kan leiden tot strafvervolging. Maar als horecaondernemer kun je jezelf wél zo goed mogelijk voorbereiden op deze inspecties.

Ferry van Reede, adviseur bij Eurofins Bureau de Wit (links): 'Horeca moet per batch onderzoeksresultaten tonen.'

Rosé hamburgers serveren: de risico's en verplichtingen

Het is een misvatting dat alle rundvleesproducten eenvoudig rosé geserveerd kunnen worden. Bij een biefstuk gaat dat over het algemeen prima. Maar een hamburger rosé serveren, is een ander verhaal. Daar zijn grotere risico's aan verbonden. Terwijl de consument er wel steeds vaker naar vraagt. 'Maar de basiskennis om dit goed te doen blijft wat achter,' stelt Ferry van Reede van Eurofins Bureau de Wit.

Dode en tiental zieken door vergiftiging in restaurant

Dode en tiental zieken door vergiftiging in restaurant

Na het eten van sardines in een restaurant is een tiental mensen ernstig vergiftigd. Eén gast heeft de door botulisme veroorzaakte vergiftiging zelfs niet overleefd en acht zijn in ziekenhuizen opgenomen.

Tien vragen en antwoorden over de allergenenwetgeving

Tien vragen en antwoorden over de allergenenwetgeving

Als je als horecaondernemer eten serveert, dan ben je verplicht je gasten te informeren welke allergenen in dat eten aanwezig zijn. Tien vragen én antwoorden over de zogenoemde allergenendeclaratie.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.