NHN wil horeca helpen met energiefactuur en transitie

NHN wil horeca helpen met energiefactuur en transitie

Nieuwe Horeca Nederland (NHN) wil horecabedrijven een alternatief bieden voor hun 'torenhoge energierekening'. Maar daarnaast wil de branchestichting in oprichting een eigentijds alternatief zijn voor belangenbehartiging in een tijd dat de gehele branche door een transitie gaat.

Stichting Nieuwe Horeca Nederland (NHN) komt voort uit vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum. De afgelopen maanden zagen de twee partijen kans veel ProFri-leden te helpen aan gunstige energiecontracten voor de komende jaren.

Van Rooij wil met zijn nog op te richten stichting zoveel mogelijk ondernemers gaan helpen aan een nieuwe manier van energie inkopen, zodat deze ondernemers weten wat ze in 2023 en 2024 moeten betalen voor gas en elektra.

Energieprijzen horeca: ‘nu een noodverband’

Samen met een energiepartner Comcam, die voor grote opdrachtgevers energie inkoopt op de termijnmarkt, kan deze nieuwe stichting veel ondernemers helpen bij het hoofd te bieden aan de torenhoge energierekeningen.

‘We werken sinds begin dit jaar samen en we hebben al veel van onze leden kunnen helpen bij het beheersbaar houden van de energierekening. Het zorgt voor rust in je bedrijf. Zie het als een noodverband, want we zullen ons structureel moeten gaan aanpassen.’

Eigentijds alternatief

Initiatiefnemer Frans van Rooij wil via NHN de horeca dus van dienst zijn via energiepartner Comcam. Echter: Nieuwe Horeca Nederland krijgt ook een bredere functie. NHN ziet Van Rooij als noodzakelijk, nu de horeca in zijn geheel door een transitie gaat.

De nieuwe arbeidsverhoudingen, de entree van jonge ondernemers én formulevorming in de restaurantwereld zijn voorbeelden van deze ommezwaai, net als de algehele energie- en klimaattransitie.

Over Frans van Rooij

Frans van Rooij is afkomstig uit de horecawereld. Na verkoop van zijn hotel, kwam hij terecht in het beroepsonderwijs en zette hij in 2002 voor fastfoodketens en cafetaria’s een organisatie op om het opleidingsniveau in de branches te verbeteren. Nadat SVO de fastfoodopleidingen overnam, nam Van Rooij ruim 10 jaar geleden het initiatief voor de oprichting van vakvereniging ProFri en de facilitaire organisatie Nederlands Frituurcentrum.

Doelstelling NHN

Over de doelstellingen van NHN staat verder op de website te lezen: 'Op de eerste plaats gaan we jou proberen te helpen bij het hoofd te bieden aan de torenhoge energierekening. Maar NHN gaat ook een nieuwe stem laten horen in politiek Den Haag. Dat doen we niet alleen, maar samen met ONL voor ondernemend Nederland. Uiteraard staan we ook open voor samenwerking.' Het plan om NHN te starten stamt al van enkele jaren geleden, maar nu is volgens Van Rooij de tijd rijp.